Εκουαδόρ: Μικρή μείωση της τιμής καυσίμων μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων

Εκουαδόρ: Μικρή μείωση της τιμής καυσίμων μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Γκιγέρμο Λάσο, ανακοίνωσε την Κυριακή μείωση των τιμών της βενζίνης εν μέσω αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κρατούν εδώ και δύο εβδομάδες κατά του αυξανόμενου κόστους ζωής στη χώρα.

Μη ικανοποιητική μείωση

Η μείωση στην τιμή της βενζίνης κατά 10 λεπτά ανά γαλόνι υπολείπεται κατά πολύ από την απαίτηση της ισχυρής Συνομοσπονδίας Ιθαγενών Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE) για μείωση της τιμής της βενζίνης από 2,55 σε 2,10 δολάρια το γαλόνι και του ντίζελ από 1,90 σε 1,50 δολάρια.

Οι διαδηλώσεις, τις οποίες κάλεσε η CONAIE, ξεκίνησαν στις 13 Ιουνίου. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον έξι άτομα έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και δεκάδες άλλοι συνελήφθησαν.

Ο πρόεδρος Γκιγέρμο Λάσο ανακοίνωσε την παραχώρηση μια ημέρα μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί σε έξι επαρχίες. Κυβερνητικά στελέχη ξεκίνησαν επίσης πρόσφατα συνομιλίες με ηγέτες της διαμαρτυρίας.

«Οι πολίτες του Ισημερινού που επιδιώκουν διάλογο θα βρουν μια κυβέρνηση με απλωμένο χέρι, όσοι επιδιώκουν το χάος, τη βία και την τρομοκρατία θα αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του νόμου», είπε ο Λάσο στην τηλεοπτική ομιλία, λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Η CONAIE δεν απάντησε αμέσως στη δήλωση. Οι ιθαγενείς ηγέτες ζήτησαν επίσης ελέγχους των τιμών στα γεωργικά προϊόντα και να καθοριστούν περισσότερα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση.

Μείωση στην παραγωγή πετρελαίου

Οι διαδηλώσεις έχουν ακρωτηριάσει τις μεταφορές στον Εκουαδόρ, με οδοφράγματα που έχουν στηθεί σε 19 από τις 24 επαρχίες της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας. Νωρίτερα την Κυριακή, το υπουργείο Ενέργειας της χώρας προειδοποίησε ότι η παραγωγή πετρελαίου είχε φτάσει σε «κρίσιμο» επίπεδο και θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς εντός 48 ωρών, εάν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και τα οδοφράγματα.

Οι αυτόχθονες πληθυσμοί αποτελούν περίπου ένα εκατομμύριο από τους 17,7 εκατομμύρια κατοίκους του Ισημερινού και πλήττονται δυσανάλογα από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, την ανεργία και τη φτώχεια που έχει επιδεινωθεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Αναβολή της πρότασης μομφής

Παράλληλα, την Κυριακή, το κοινοβούλιο της χώρας ανέστειλε την συνεδρίαση για την πρόταση μομφής κατά του Λάσο, με τις διαδικασίες να επαναλαμβάνονται την Τρίτη. Τουλάχιστον 20 μέλη του κοινοβουλίου πρόκειται να μιλήσουν ακόμη. Η παραπομπή του προέδρου απαιτεί 92 από τις 137 πιθανές ψήφους στην Εθνοσυνέλευση, στην οποία η αντιπολίτευση κατέχει μια κατακερματισμένη πλειοψηφία. Οι βουλευτές θα έχουν το πολύ 72 ώρες για να ψηφίσουν μετά το τέλος της συζήτησης.

Documento Newsletter