Εκουαδόρ: Αταφοι νεκροί ελέω πανδημίας και νεοφιλελευθερισμού

Εκουαδόρ: Αταφοι νεκροί ελέω πανδημίας και νεοφιλελευθερισμού

Ο ακραίος πρόεδρος Λενίν Μορένο πληρώνει το ΔΝΤ και αφήνει τους πολίτες στην τύχη τους

Η πανδημία του κορονοϊού, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες σαρώνει μεταξύ άλλων τη δυτική επαρχία Γκουάγιας του Εκουαδόρ, δεν έχει αποκαλύψει απλώς την καταφανή αποτυχία της ακραία συντηρητικής κυβέρνησης του 67χρονου Λενίν Μορένο στη διαχείριση

της υγειονομικής κρίσης, επίκεντρο της οποίας είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Γκουαγιακίλ. Εχει ξεγυμνώσει τον τραγικό αντίκτυπο της νεοφιλελεύθερης επέλασης που φέρει την υπογραφή του «προδότη» προέδρου από την επομένη της εκλογής του τον Μάιο του 2017.

Συστηματική αδιαφορία για το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας, η οποία αποτυπώθηκε με τις αλλεπάλληλες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό, τις απολύσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό και αποθέματα, απελευθέρωση της τιμής των καυσίμων και περικοπή του σωτήριου για τα κατώτερα στρώματα σχετικού επιδόματος, ελαστικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας προς όφελος των εργοδοτών και χορήγηση αμνηστίας σε μεγαλοοφειλέτες με το γνωστό νεοφιλελεύθερο πρόσχημα της «ανάγκης να επιστρέψουν οι επενδύσεις» είναι μερικές μόνο από τις πολιτικές που ακολουθεί τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση Μορένο.

Το ότι τον περασμένο Δεκέμβριο απευθύνθηκε, παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα για χορήγηση δανείου ύψους 10,2 δισ. δολαρίων, το οποίο συνοδεύτηκε όπως… συνηθίζεται από νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Τρομακτικές εικόνες

Σήμερα στην πόλη Γκουαγιακίλ των 2,6 εκατ. κατοίκων δεκάδες πτώματα θυμάτων του κορονοϊού αφήνονται σε δρόμους, πεζοδρόμια και δημόσια πάρκα από κατοίκους που συχνά περίμεναν τις αρχές πάνω από δύο μέρες για να τα

πάρουν από τα σπίτια τους. Η θερμοκρασία, η οποία αυτή την περίοδο αγγίζει τους 30 βαθμούς Κελσίου, καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και ακόμη πιο τραγική για τους συγγενείς των θυμάτων, που συχνά αναγκάζονται να κοιμούνται στον ίδιο χώρο με τους νεκρούς αγαπημένους τους.

Δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία που αδυνατούν να διαχειριστούν τον αριθμό των νοσούντων εξαιτίας των ελλείψεων σε κλίνες, εξοπλισμό και προσωπικό. Τα νεκροτομεία έχουν φτάσει στα όριά τους, όπως και πολλά γραφεία τελετών, τα οποία αδυνατούν να βρουν τον αναγκαίο χώρο στα νεκροταφεία της περιοχής και να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση. Ορισμένα από αυτά επιλέγουν τον δρόμο της αισχροκέρδειας εκτοξεύοντας στα ύψη τις τιμές των φέρετρων (έως 1.500 δολ.) εκμεταλλευόμενα την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση.

Η κυβέρνηση, με αφορμή τις τραγικές ελλείψεις σε τεστ, είχε ανακοινώσει την περασμένη Τρίτη μόλις 191 νεκρούς, τη στιγμή που τα στοιχεία της αστυνομίας έκαναν λόγο για τουλάχιστον 308 πτώματα τα οποία συλλέχθηκαν από τα σπίτια των συγγενών τους μεταξύ 28 και 30 Μαρτίου. O δήμαρχος της πόλης Αντρές Γκουζμέρ σε ανάρτησή του στο Twitter ανέβασε τον αριθμό στους 400 για το ίδιο διάστημα, ενώ ακόμη και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να παραδεχτούν δημοσίως ότι ο αριθμός των νεκρών στην επαρχία Γκουάγιας θα μπορούσε να αγγίξει τις 3.500 μόνο τον Απρίλιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών.

Πιο ΔΝΤ κι απ’ το ίδιο το ΔΝΤ

Αυτό που εξοργίζει τους πολίτες του Εκουαδόρ περισσότερο είναι ότι ακόμη και σήμερα που η χώρα βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας ο «εξαφανισμένος», όπως πολλοί καταγγέλλουν, πρόεδρος Μορένο έθεσε ως προτεραιότητα την αποπληρωμή της δόσης των 325 εκατ. δολαρίων στο ΔΝΤ, τη στιγμή που το ίδιο το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα είχαν προτείνει την αναστολή της αποπληρωμής λόγω κορονοϊού!

Η κυβέρνηση Μορένο αγνόησε επιδεικτικά και το κοινοβούλιο της χώρας, το οποίο είχε προτείνει το ποσό να διατεθεί για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Στις 21 Μαρτίου, τρεις μέρες πριν από τη δόση στο ΔΝΤ, η υπουργός Υγείας Καταλίνα Αντραμούγιο είχε υποβάλει την παραίτησή της, καθώς, όπως εξήγησε, η χώρα δεν είχε τους απαραίτητους πόρους για να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Πρόδωσε τον λαό αμέσως

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μορένο ξεγυμνώθηκε μπρος στο σαρωτικό πέρασμα της Covid-19. Μαζί και η επικίνδυνη αναλγησία του. Δεν εκπλήσσεται, όμως, κανείς. Πρόκειται άλλωστε για τον πολιτικό που εκλέχθηκε με την υπόσχεση να συνεχίσει την αριστερή ατζέντα αναδιανομής πλούτου και ανάπτυξης του πρώην μέντορά του Ραφαέλ Κορέα αλλά μέσα σε διάστημα ημερών έκανε δεξιά στροφή 180 μοιρών προδίδοντας τους ψηφοφόρους του.

Στο 7% καταβαραθρώθηκε το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Μορένο τον Φεβρουάριο του 2020 από το εντυπωσιακό 77% μετά την εκλογή του τον Μάιο του 2017

Documento Newsletter