Εκλογομαγειρέματα της ΝΔ στο δρόμο προς τις κάλπες

Εκλογομαγειρέματα της ΝΔ στο δρόμο προς τις κάλπες

Αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προβάλλοντας ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που διευκολύνουν τους εκλογείς και διευθετούν τεχνικά ζητήματα για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Μάλιστα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ψήφο εξωτερικού, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκινά καμπάνια και επαφές σε διάφορες χώρες  για  ενημέρωση των εκτός Ελλάδας εκλογέων αναφορικά με την  άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο όπου κατοικούν. Κι όλα αυτά μια περίοδο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη πλήττεται πολιτικά από τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές αλλά και από άλλες υποθέσεις με την οσμή σκανδάλων.

Παράλληλα, σε αυτό το κλίμα, με αφορμή την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υιοθετήσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα ελάχιστο πλαίσιο ενεργειών που θα διασφαλίσουν την δημοκρατική και αδιάβλητη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών.

Στο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών («Δημοτική Αστυνομία, Φορείς Λαϊκών Αγορών, Απλούστευση διαδικασιών μεταξύ Ο.Τ.Α. και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών») περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων  τροποποιήσεις διατάξεων σχετικών με την καταχώριση αιτήσεων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, την αποστολή εντύπων ψηφοδελτίων στις διπλωματικές αρχές, την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων. Το σχέδιο νόμου που απαρτίζεται από 101 άρθρα με διάφορες ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών δόθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το βράδυ της Παρασκευής, 4 Νοεμβρίου.

Οι τροποποιήσεις στην εκλογική διαδικασία σχετίζονται με την εφαρμογή του ν. 4648/2019 (Α’ 205) και συγκεκριμένα με τους εκλογικούς καταλόγους και τα ψηφοδέλτια.

Μεταξύ άλλων, με ρύθμιση διαγράφεται το εδάφιο περί εγγραφών ή διαγραφών στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών μετά την τρίτη ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, Προβλέπεται (άρθρο 93) μια προσθήκη στην παράγραφο  7 του άρθρου 95 Προεδρικού Διατάγματος  26/2012. ενός ακόμα εδαφίου και η παράγραφος 7 διαμορφώνεται ως εξής:

«7. Οι αιτήσεις για την εγγραφή και τη διαγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Εκλογείς που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες, χάνουν την ιδιότητα του ετεροδημότη εφόσον μεταδημοτεύσουν. Οι εκλογείς αυτοί εγγράφονται στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου υποδοχής. Όσοι εκλογείς υποβάλλουν αιτήσεις εγγραφής μετά από την τελευταία, πριν από τις εκλογές, αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν ψηφίζουν ως ετεροδημότες.».

Περισσότερες τροπoποιήσεις επιφυλάσσει η κυβέρνηση της ΝΔ στην εκλογική διαδικασία με επίκεντρο την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Σε άρθρο του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου (άρθρο 91) ορίζεται ότι η παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4648/2019 (Α΄20) αντικαθίσταται ως εξής: «4. Εγγραφές, μεταβολές, αναστολές ή διαγραφές αιτήσεων που λαμβάνουν χώρα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός (1) μηνός πριν από την προκήρυξη των εκλογών καταχωρίζονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού μετά τη διενέργεια των εκλογών και κατά την επόμενη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, που διενεργείται σύμφωνα με το άρθρο 12 του π.δ. 26/2012 (Α ’57 .».

Η τροποποίηση αυτή πραγματοποιείται, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση,   λόγω της σπουδαιότητας των συνεπειών της μη εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους. Όπως επισημαίνεται από τους εμπνευστές της ρύθμισης, επιδίωξη είναι να παρασχεθεί επαρκής χρόνος για την εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων, που αφορούν αιτήσεις εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και την αντίστοιχη κατάρτισή τους.

Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί ρύθμιση ( στο  άρθρο 92  )  με την οποία φιλοδοξεί, κατά την αιτιολογική έκθεση, να  διασφαλίσει την  ταχύτερη αποστολή των έντυπων ψηφοδελτίων στις διπλωματικές αρχές και να μην υπάρξει ο κίνδυνος ετεροχρονισμένης αποστολής. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών μεριμνά για τον εφοδιασμό των ελληνικών   διπλωματικών αρχών (τουλάχιστον 7 ημερολογιακές ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας σε κάθε χώρα, αντιστοίχως, που διαθέτει εκλογικό κατάστημα εξωτερικού) με τον αναγκαίο αριθμό έντυπων ψηφοδελτίων των πολιτικών κομμάτων. Τα  πολιτικά κόμματα που έχουν ανακηρυχθεί από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποστέλλουν στη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, με δική τους μέριμνα και ευθύνη, σε δεματοποιημένες δεσμίδες των πεντακοσίων   ψηφοδελτίων, τα σχετικά έντυπα ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους Επικρατείας, εντός προθεσμίας 5 ημερολογιακών ημερών.

Επίσης, ρυθμίζεται η διαδικασία αποστολής των ψηφοδελτίων, σε περίπτωση που κάποιο πολιτικό κόμμα παραδώσει εκπρόθεσμα στο Υπουργείο Εσωτερικών τα ψηφοδέλτιά του. Επιπλέον,  όπως σημειώνεται από τους επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών,  «για να αποφευχθεί ενδεχόμενη καθυστέρηση οφειλόμενη σε παρέμβαση άλλων οργάνων ή διαδικασιών (π.χ. τελωνειακός έλεγχος), το Υπουργείο Εξωτερικών στην περίπτωση αποστολών εκτός των γεωγραφικών ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβαίνει στην άμεση αποστολή με διπλωματικό ταχυδρομείο των δεματοποιημένων έντυπων ψηφοδελτίων και οποιουδήποτε άλλου εκλογικού υλικού απαραίτητου και χρήσιμου για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της ψηφοφορίας».

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερις προτάσεις Τσίπρα για αδιάβλητες εκλογές – «Να αναλάβει τις ευθύνες του ο Μητσοτάκης» (Video)

Εκλογές με τη νέα απογραφή – Οι εκτιμήσεις για τον νέο εκλογικό «χάρτη»

Οι… εκπλήξεις από την αδιευκρίνιστη ψήφο-Γιατί οι εκλογές του 2023 είναι απρόβλεπτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter