Ανοίγει ξανά την εκλογική συζήτηση η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έστω και εξ αντανακλάσεως επί διαδικαστικών ζητημάτων με μεγάλη σημασία όμως. Αφού η ΝΔ επέλεξε να κάνει ευρωεκλογές εισάγοντας την επιστολική ψήφο αποδήμων χωρίς να έχουν εκκαθαριστεί οι εκλογικοί κατάλογοι από αποβιώσαντες εκλογείς, τώρα εμφανίζεται ως επισπεύδουσα για την εκκαθάριση, ενεργοποιώντας τη νομοθεσία. Οι γαλάζιοι επιτελείς λοιδωρούσαν όσους-ες διατύπωναν ενστάσεις μεταξύ άλλων για πρόβλημα στους εκλογικούς καταλόγους ιδιαίτερα εκλογέων εξωτερικού.
Τώρα προβάλλει ως μείζον ότι η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων θα έχει ως αποτέλεσμα την πραγματική αποτύπωση του εκλογικού σώματος στους εκλογικούς καταλόγους και εφεξής τον πραγματικό προσδιορισμό της συμμετοχής και αποχής των εκλογέων επί των εκλογικών διαδικασιών. Μάλιστα, σε έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που παρουσιάζει το Documento επισημαίνεται ακριβώς ότι μεγαλύτερο πρόβλημα διαπιστώνεται κυρίως στην αλλοδαπή με εκλογείς που παραμένουν εγγεγραμμένοι, ενώ έχουν αποβιώσει, αλλά ουδέποτε ο θάνατός τους δηλώθηκε στις αρμόδιες ελληνικές αρχές.
Το υπουργείο Εσωτερικών, σε έγγραφο του με ένδειξη «Επείγον» (Αριθ. Πρωτ.: 77094-15 Νοεμβρίου 2024) το οποίο υπογράφει ο ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος σπεύδει να ενημερώσει τις αρμόδιες Αρχές ότι αρχίζει να υλοποιείται η εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και εκπνέει η προθεσμία για όσους/όσες εκλογείς είναι 80 ετών και άνω, και έχουν τεθεί σε ειδική κατηγορία «προς διαγραφή» από τους εκλογικούς καταλόγους, αλλά είναι εν ζωή και δεν θέλουν να διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγους.
Τι ισχύει;
Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, που πληρούν σωρευτικά τέσσερα κριτήρια, τίθενται σε ειδική κατηγορία «προς διαγραφή» έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 και διαγράφονται οριστικά από τους εκλογικούς καταλόγους την 15η Ιανουαρίου 2025.
Στην ειδική κατηγορία «προς διαγραφή» τίθενται οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που σωρευτικά:
α) έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 1944,
β) δεν έχουν υποβάλει οι ίδιοι φορολογική δήλωση ή δεν εμφανίζονται ως εξαρτώμενα πρόσωπα σε φορολογικές δηλώσεις του φορολογικού έτους 2022 που έχουν υποβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2023,
γ) δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο εν ισχύ και
δ) δεν λαμβάνουν σύνταξη.
Τι γίνεται όμως αν εκλογέας που έχει τεθεί «προς διαγραφή» αλλά βρίσκεται εν ζωή επιθυμεί να μην διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους;
Μπορεί να προσέλθει αυτοπροσώπως στον οικείο δήμο ή στην οικεία προξενική αρχή του τόπου κατοικίας του, έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, και να υποβάλει αίτηση ανάκλησης της διαγραφής από τους εκλογικούς καταλόγους. Πρέπει να διαθέτει δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο, ληγμένο ή εν ισχύ, ή άδεια οδήγησης. Επιπλέον, επιτρέπεται η αίτηση ανάκλησης της διαγραφής να υποβληθεί από ρητά εξουσιοδοτημένο από τον εκλογέα πρόσωπο, το οποίο, εκτός από το έγγραφο ταυτότητάς του, πρέπει να φέρει και εξουσιοδότηση από τον εκλογέα μέσω του gov.gr ή με θεώρηση γνησίου υπογραφής.
Το έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών Θόδωρου Λιβάνιου έφτασε στις 15 Νοεμβρίου 2024 στους Δήμους της χώρας και στις προξενικές Αρχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2024 ψηφίστηκε ο ν. 5083/2024 για εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου και στο άρθρο 29 περιλαμβανόταν η εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων. Τον Οκτώβριο του 2024, με το νόμο 5143/2024 επήλθε τροποποίηση του άρθρου 29, με την προσθήκη ότι η ταυτοποίηση των εκλογέων για τον σκοπό της διαλειτουργικότητας μεταξύ των μητρώων των φορέων του δημόσιου τομέα, στα οποία ελέγχονται οι προϋποθέσεις, διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Εγκύκλιος για την εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων by Website Documento on Scribd
Διαβάστε επίσης:
Ευρωκοινοβούλιο: Δεξιά και ακροδεξιά ψήφισαν μαζί την καταστροφή των δασών
«Σφαγή» με βαριές κατηγορίες στο «γαλάζιο» μιντιακό σύστημα και στη μέση ο Μυλωνάκης