Εκλογολογία για πάσα νόσο και κάθε ευθύνη

Εκλογολογία για πάσα νόσο και κάθε ευθύνη

Από την εικόνα θεσμικότητας και σύνεσης που πάσχιζε να προωθήσει με την αρωγή των μιντιακών του βραχιόνων, μέσα σε λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να αποδείξει πόσο κενές περιεχομένου ήταν οι επί τριετία δεσμεύσεις του. Η διαφορά της ρητορικής και των επιδιώξεων της κυβέρνησης μέσα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας είναι εμφανής με γυμνό μάτι. Σε λιγότερες από επτά ημέρες ο πρωθυπουργός φρόντισε με δύο συνεντεύξεις του να ενισχύσει τα σενάρια προσφυγής στις πρόωρες κάλπες μες στον Σεπτέμβριο, μετερχόμενος τα πιο παλιά μεταπολιτευτικά προεκλογικά κόλπα. Τα μέτρα που ανακοίνωσε εντός της εβδομάδας για τα καύσιμα είναι κατά τι αυξημένα σε σχέση με εκείνα του περασμένου Μαρτίου, με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο και στόχο τη διαφύλαξη των κερδών των πρατηρίων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μετατρέπεται σε πολιορκητικό κριό τοξικότητας έναντι των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, τριτοκλασάτοι βουλευτές δίνουν ακόμη και ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών, τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες κάνουν στροφή 180 μοιρών προς εκλογές, με την αγωνία της κυβέρνησης για τις κάλπες να χτυπάει κόκκινο.

Οι πολλαπλές κρίσεις είναι σχεδόν όλες σε έξαρση. Η ακρίβεια σπάει κοντέρ, τα πρώτα σημάδια της επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης γίνονται εμφανή στα ράφια των σουπερμάρκετ, η τρελή πορεία της τιμής των καυσίμων βάζει σε κίνδυνο ακόμη και τις ολιγοήμερες διακοπές των πολιτών. Η ενεργειακή κρίση απειλεί τη χώρα ακόμη και μες στο καλοκαίρι, ενώ τις τελευταίες ημέρες η αντιεπιστημονική διαχείριση της πανδημίας έχει καταφέρει να αναζωπυρώσει τις εστίες της σε όλη τη χώρα. Ετσι, οι κυβερνητικοί καθημερινά επικαλούνται τα διεθνή χαρακτηριστικά της εκάστοτε κρίσης, προσπαθώντας να την καλύψουν πότε πίσω από την ένταση στα ελληνοτουρκικά, πότε πίσω από την εκλογολογία.

Οικονομία – Γαλλία – αυτοδυναμία

Στις παραπάνω κρίσεις θα πρέπει να προσθέσει κανείς δύο ακόμη παράγοντες.

Από τη μία, εξαιτίας και της διεθνούς συγκυρίας και παρά τις επικοινωνιακές κορόνες για κάποιες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από οίκους αξιολόγησης, η ατμόσφαιρα που την περιβάλλει κάθε άλλο παρά εμπνέει αισιοδοξία. Τα spreads της οικονομίας διαγράφουν ήδη ξέφρενη πορεία, τρομάζοντας το οικονομικό επιτελείο ακόμη και ενόψει εκλογών Σεπτεμβρίου.

Ο δεύτερος παράγοντας ακούει στο όνομα γαλλικές εκλογές. Το παράδειγμα της καταβαράθρωσης του Εμανουέλ Μακρόν προκαλεί επίσης τρόμο στο Μέγαρο Μαξίμου κι αυτό δεν μπόρεσε να το κρύψει η κυβέρνηση στον σχολιασμό της. Οπως ανέφερε ο Γ. Οικονόμου, η σημερινή κατάσταση στη Γαλλία δείχνει «πόσο σημαντικό είναι σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον να έχεις μια σταθερή κυβέρνηση, που γνωρίζει ποιες πολιτικές μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας», κηρύσσοντας εκ νέου τον στόχο της αυτοδυναμίας λόγω και της αρνητικής στάσης του ΠΑΣΟΚ.

Υψηλό κόστος διαβίωσης, ακρίβεια σε βασικά αγαθά, τρόφιμα και καύσιμα, διχαστικός λόγος κατά την πανδημική κρίση, προκλητικές «μεταρρυθμίσεις» –όπως η ιδιωτικοποίηση του συνταξιοδοτικού–, μεταναστευτικό, διεθνές φιλοπολεμικό προφίλ και επένδυση στον πόλεμο, ανασφάλεια, υπέρμετρη αστυνομική βία και μια σειρά κοινών χαρακτηριστικών του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο διαγράφουν μια διόλου αισιόδοξη εικόνα.

Περιοδεύων θίασος

Το γεγονός ότι δύο βουλευτές που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επανεκλεγούν (βλ. Βασίλης Γιόγιακας, Γιάννης Λοβέρδος) πήραν «πρωτοβουλία» να δώσουν στη δημοσιότητα ακόμη και ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών κάθε άλλο παρά απαρατήρητο πέρασε, κυρίως στις τάξεις των «γαλάζιων». Αφενός αποκαλύπτεται πως υπάρχουν βουλευτές που φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται την επιλεκτική ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας άλλους συνυποψηφίους τους πίσω στην κούρσα του σταυρού. Αφετέρου γίνεται ξεκάθαρο πως το Μαξίμου επιστρατεύει βουλευτές αμφιβόλου επανεκλογής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δεύτερες εκλογές –σε περίπτωση που γίνουν– θα πραγματοποιηθούν με λίστα, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στον Κυρ. Μητσοτάκη να ανταμείψει τα στελέχη της αρεσκείας του ακόμη και εάν δεν είναι δημοφιλή.

Πάντως τους τελευταίους μήνες ο Κυρ. Μητσοτάκης φροντίζει να προετοιμάζει τη ΝΔ για τις εκλογές, εστιάζοντας «στο κόμμα του», δηλαδή στα δικά του στελέχη, που βρέθηκαν εξαιτίας του στη Νέα Δημοκρατία. Ανακοινώνοντας από τώρα τις υποψηφιότητες στελεχών όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος και η Δόμνα Μιχαηλίδου καταφέρνει να εντείνει τον εκνευρισμό στις τάξεις των παραδοσιακών στελεχών του. Συνεχίζει τη ραγδαία μητσοτακοποίηση του κόμματος και το προσεχές διάστημα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα γι’ αυτό.

Την ίδια ώρα βουλευτές, υπουργοί και πολιτευτές επιδίδονται σε κανονική προεκλογική εκστρατεία. Πολιτικά γραφεία έχουν ανοίξει εδώ και μήνες σε όλες τις περιφέρειες, αντίστοιχες είναι οι εξορμήσεις τους στην επαρχία, στις πλατείες και τις εκκλησίες, ενώ ο καθένας τους γράφει λίστες με δεσμεύσεις και υποσχέσεις.

Απερίσπαστη στον αντιπερισπασμό

Πλέον, μπαίνοντας στα βάθη του καλοκαιριού, ο τρόπος που θα πορευτεί η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες είναι ξεκάθαρος: θα χτίσει προεκλογικό κλίμα πόλωσης, τοξικότητας και αντιπερισπασμών, μεταβάλλοντας ραγδαία την εικόνα θεσμικότητας και σύνεσης που πάσχιζε να καλλιεργήσει με την αρωγή των ΜΜΕ, και θα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την εκλογολογία για να κρύψει τον αντίκτυπο των πολλαπλών κρίσεων που σωρεύονται εβδομάδα την εβδομάδα.

Υπό την αίρεση –πάντα– ενός ήρεμου καλοκαιριού στο Αιγαίο, το μήνυμα που στέλνει εμφατικά πια η κυβέρνηση είναι πως σύντομα η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες, ελπίζοντας να προλάβει την καταιγίδα του φθινοπώρου.

Documento Newsletter