Εκλογικός σεισμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Αναμέτρηση Κασσελάκη – Αχτσιόγλου για την προεδρία

Με πολιτικό θόρυβο, που προβληματίζει εξ αντικειμένου τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και με το σοκ της υπέρβασης των εσωκομματικών εσκαμμένων που έχει ταρακουνήσει την Κουμουνδούρου, αλλάζει πολιτική σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τον πρόλογό της έχουν ήδη γράψει οι 146.635 ψηφοφόροι στις εσωκομματικές κάλπες για την προεδρία που έδωσαν στον α΄γύρο την πρωτιά στον Στέφανο Κασσελάκη (45,47%) με προβάδισμα εννιά μονάδων από τη δεύτερη Εφη Αχτσιόγλου (36,21%). Την τελική σφραγίδα για το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία μεταξύ του δίδυμου που επικράτησε μεταξύ των πέντε διεκδικητών και παρεπόμενα για την νέα πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα τη θέσουν με την ψήφο τους οι ψηφοφόροι στον δεύτερο γύρο, την ερχόμενη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023. Το εκλογικό σώμα που θα κρίνει την αναμέτρηση Κασσελάκη-Αχτσιόγλου στη δεύτερη κάλπη συγκροτήθηκε στον α΄γύρο, δηλαδή είναι τα παλιά μέλη και όσοι ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 έχοντας εγγραφεί ως νέα μέλη.

Δείτε επίσης: Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυρό προβάδισμα Κασσελάκη με 45,04%, δεύτερη η Αχτσιόγλου με 36,21%

Τρεις είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που θα κρίνουν τις εσωκομματικές εκλογές στο β΄ γύρο: πόσοι θα συμμετέχουν , ποιο τμήμα των ψηφοφόρων δεν θα προσέλθει ξανά στις κάλπες, πού θα κατευθυνθούν οι ψήφοι των άλλων διεκδικητών (κατά σειρά έλαβαν στον πρώτο γύρο 8, 64% ο Νίκος Παππάς , 8,4% ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και 1,84% ο Στέφανος Τζουμάκας).

Πάντως, ο κομματικός μηχανισμός εξέπεμπε αμηχανία το βράδυ της Κυριακής από την σαρωτική νίκη του 35χρονου εφοπλιστή Νίκου Κασσελάκη. Η δυσαρέσκεια ήταν διάχυτη στελέχη της πάλαι ποτέ λεγόμενης αριστερής αντιπολίτευσης της Κουμουνδούρου. Μάλιστα, η αναφορά Τσακαλώτου στο ότι η μεταπολιτική έχει διεισδύσει ακόμα κι εκεί που δεν το περιμένει κάποιος ενδεχομένως είναι προεόρτιο εσωκομματικών κραδασμών, σε περίπτωση που επαναβεβαιωθεή η πρωτιά Κασσελάκη και στην δεύτερη κάλπη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αποτελεί ένα πρόσωπο που για την πλειονότητα των στελεχών είναι πολιτικά tabula rasa. Είχε επιλεγεί από τον Αλέξη Τσίπρα για να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές εκπροσωπώντας την ομογένεια -μέχρι πρότινος ζουν και είχε επαγγελματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ- και δεν έχει προϊστορία συμμετοχής σε κομματικές και συλλογικές διεργασίες. Στο βιογραφικό του υπάρχει αναφορά στο ότι εργάστηκε εθελοντικά το 2008 στο επιτελείο του τότε Γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν για τις Προεδρικές Εκλογές εκείνη την εποχή, όπως επίσης στο think tank εξωτερικής πολιτικής “Center for Strategic and International Studies” στην Ουάσινγκτον.

Το επιτελείο της Εφης Αχτσιόγλου ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και ξεκινά από το την αρχή τον αγώνα της διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως, έχει μπροστά της μια απόσταση εννιά μονάδων να διανύσει, να προσελκύσει ψήφους και να φρενάρει άλλες ώστε να μην οδηγηθούν στη δεξαμενή Κασσελάκη.

Οι συμμαχίες του δεύτερου γύρου στα σκαριά

Μια παράμετρος που έρχεται και επανέρχεται στον ανταγωνισμό των διεκδικητών είναι το ενωτικό στίγμα της Εφης Αχτσιόγλου, ως μιας πιο συσπειρωτικής υποψηφιότητας , με το φόβο μιας ενδεχόμενης ρευστοποίησης του κόμματος να λειτουργεί σαν πόλος έλξης και επανατοποθέτησης στην κάλπη. Πάντως, η ίδια η Εφη Αχτσιόγλου στη νυχτερινή δήλωση της, μετά τα αποτελέσματα, έδωσε έμφαση στο ότι θα δώσει τη μάχη με όρους πολιτικούς για ένα ισχυρό κόμμα που στοχεύει να νικήσει το καθεστώς της δεξιάς, χρησιμοποιώντας μάλιστα σαν μομφή προς τον Στέφανο Κασσελάκη χωρίς να τον κατονομαζει, την τακτική της κίνησης σε θολά νερά που εγκυμονεί κινδύνους.

Εχει ενδιαφέρον ότι στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που αφού αναφέρθηκε ως στοιχείο προοπτικής για τον ΣΥΡΙΖΑ τη μάχη για τις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς, καταδίκασε την μεταπολιτική, την έμφαση στο πρόσωπο και στην εικόνα , που «έχει διεισδύσει εκεί που δεν περίμενε κανείς».

Τώρα πάντως, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν ακόμα πιο δυνατά στον “άγνωστο” από το Μαϊάμι , τον λαμπερό, τον άνθρωπο που προβάλλει θέματα ταυτότητας φύλου με τον ίδιο ως παράδειγμα , πηγαίο στη ρητορική και με επικοινωνιακά φόντα που εμφανίζονται σαν αντίπαλο δέος στην επικοινωνιιακή κυβερνητική προπαγάνδα και με οξύ λόγο που σαν σωτήρας μπορεί όλα τα κακώς κείμενα να τα κόψει, όλα να τα τεμαχίσει και να τα …ξεδοντιάσει από τα ΜΜΕ έως τις στρεβλώσεις της δικαιοσύνης , όπως προ ημερών συνηγόρησε σε κάλεσμα ψηφοφόρου του. Ο Στέφανος Κασσελάκης στην επινίκια δήλωσή του αφού σημείωσε ότι έγινε το πρώτο βήμα για να έχει η χώρα σύντομα προοδευτική κυβέρνηση προέβαλε την υποψηφιότητά του ως βαλλόμενη από διάφορα «συστήματα». Κάλεσε στις κάλπες τον κόσμο την επόμενη Κυριακή για να έρθει η ελπίδα και η νίκη απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που όπως είπε δεν εκφράζει την ιστορία του τόπου.

Η τοποθέτηση του Νίκου Παππά, το ίδιο βράδυ, περιείχε στοιχεία πολιτικής στρατηγικής που θα συνεχίσει να διεκδικεί την εφαρμογή τους . Εξέφρασε ως αναγκαίο όρο για να έχει προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ τον μετασχηματισμό του ταχέως σε μια μεγάλη προοδευτική, δημοκρατική παράταξη και έθεσε ως μείζον ζήτημα τον στόχο για πολιτική αλλαγή.

Οι συμμαχίες για τη δεύτερη κάλπη είναι καθοδόν. Ο Στέφανος Τζουμάκας, με την υποψηφιότητά του, έστειλε σήμα για αλλαγή πορείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ανασυγκρότησή του, ώστε να γίνει ένα κόμμα με πολιτική βαρύτητα, ικανό να οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας κυβερνητικής πολιτικής πλειοψηφίας και να αναλάβει την ευθύνη για τη χώρα.

Η συμμετοχή και η λογική της ανάθεσης

Πολλαπλές αναγνώσεις έχει η μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 ενώ σημαντικό δεδομένο αποτελεί το υψηλό ποσοστό νέων μελών, καθώς 40.000 εκ των 146.635 μετείχαν εγγραφόμενοι ως νέα μέλη κατά την ώρα της ψηφοφορίας , πάνω από την κάλπη. Στην πλειονότητά τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν τη μαζική προσέλευση στις κάλπες σαν απόδειξη ότι για τον κόσμο , παρά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης “παραμένει ελπίδα” απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στις πολιτικές της που καταρρακώνουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε μια περίοδο με διάχυτη την ανασφάλεια από τις επιπτώσεις των καταστροφικών πλημμυρών αλλά και από την συνεχιζόμενη ακρίβεια κ.ά. , και με συσσωρευμένη απογοήτευση, φίλοι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κι ένας κόσμος που δεν είναι κοντά σε κινηματικές διαδικασίες βρήκε ένα τρόπο να εκφραστεί –σηκώθηκε από τον καναπέ και πήγε να ψηφίσει επηρεασμένο και από την αντίληψη της ανάθεσης σε κάποιον/α να βγάλει το φίδι από την τρύπα…

Πάντως, ήδη η δυναμική της μαζικής παρουσίας παλιών και νέων μελών που θέλησαν να παρέμβουν με την ψήφο τους στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μπει στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου. Δεν περνά όμως απαρατήρητη και από τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο άλλωστε κυνηγά να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση…