Ανεβάζει στροφές ταχείας προεκλογικής δράσης και ενεργοποιεί τον εκλογικό… κωδικό «χρήσιμη δύναμη» η Χαριλάου Τρικούπη. Ολα τα στελέχη, με προεξάρχοντα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, βγαίνουν από τα γραφεία και κατεβαίνουν στους δρόμους με διπλό πρακτικό στόχο να προλάβουν τις εξελίξεις. Η προτεραιότητα είναι να πείσουν τον κόσμο ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα παραγάγει αποτελέσματα από την πρώτη κάλπη κιόλας. Δεν απαντούν ευθέως στους πολιτικούς τους αντιπάλους (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) για τις «επιθέσεις φιλίας» περί μετεκλογικών συγκυβερνήσεων ή στις πιέσεις της σεναριολογίας για προεκλογικές συμφωνίες. Η ηγεσία όμως της Χαριλάου Τρικούπη έχει αποφασίσει να σηκώνει το γάντι απέναντι σε ευθείες βολές που εκτοξεύονται κυρίως εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Η τακτική των στελεχών
Καθώς αδειάζει η κλεψύδρα του εκλογικού χρόνου, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εφαρμόζει τάχιστα την τακτική της… λαϊκής αγοράς. Στις εξορμήσεις τους τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκουν να αποκωδικοποιήσουν σε μια μικρή λίστα θέσεων το πολιτικό πρόγραμμα και ενόψει των εκλογών να ορίσουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως χρήσιμη δύναμη για τη σταθερότητα της διακυβέρνησης την επόμενη μέρα της κάλπης με απλή αναλογική.
Ο Ν. Ανδρουλάκης δεν σταματά να ρίχνει στον δημόσιο διάλογο τις δικές του διαχωριστικές γραμμές, που, προσοχή, δεν είναι ιδεολογικές ή κάθετες μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, αλλά περισσότερο συνδέονται με το θυμικό και τις παλαιότερες εμπειρίες των ψηφοφόρων. Επανέρχεται στις τοποθετήσεις του ότι δεν έχει κυβερνητικό κριτήριο για τη συμβολή στην ανάταξη της χώρας, τη συμμετοχή δηλαδή σε υπουργικές καρέκλες. Αυτό σε μια πιο ελεύθερη πολιτική ερμηνεία μπορεί κάλλιστα να σημαίνει, αν χρειαστεί, ψήφο στήριξης ή ανοχής σε μια κυβέρνηση χωρίς ταυτόχρονα την ανάληψη κυβερνητικών θέσεων!
Οι δύο ηχηρές κινήσεις
Οι φιλοΝΔ δυνάμεις εντός και εκτός της Χαριλάου Τρικούπη καλπάζουν στις πολιτικές πιέσεις για γαλαζοπράσινη σύγκλιση. Πολλοί θεωρούν ότι λειτούργησαν σαν συγκοινωνούντα γαλαζοπράσινα δοχεία δύο κινήσεις ηχηρές. Η μία ήταν η παραίτηση από μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του πρώην εκπροσώπου κοινοβουλευτικού έργου του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Καρανικόλα (υπήρξε και συνεργάτης του βουλευτή και πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου). Οσο για την άλλη, προκάλεσε προβληματισμό η ανάληψη θέσης στην «επιτροπή σοφών» του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ύστερα από πρόταση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη. Πέρα από τις εκλογικές θέσεις στα ψηφοδέλτια, ξαναθερμαίνονται και τα σενάρια των διακομματικών κυβερνητικών συνεργασιών για λόγους εθνικής σημασίας.
Ο Ν. Ανδρουλάκης, πάντως, έχει προτεραιότητά του να αυξήσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και πορεύεται προσπαθώντας να κρατήσει την ενότητα των… ψήφων, είτε προς την αντιδεξιά πτέρυγα του κόμματός του είτε, και πρωτίστως, προς τη φιλοΝΔ τάση. Η ηγεσία όμως έχει μπλέξει βλέποντας ότι όλα αυτά ευνοούν τα σενάρια που μιλούν για σύγκλιση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και παρεπόμενα προκαλούν αποστασιοποίηση σε ψηφοφόρους που δεν θέλουν να ψηφίσουν Δεξιά μέσω ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η δεξαμενή ψηφοφόρων που απέχουν εκλογικά από το 2015 είναι κρίσιμη. Πάντως ο Ν. Ανδρουλάκης επιμένει να λέει ότι οι εκλογές θα είναι μια «μάχη για τρεις» και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ψηφοφόροι ιντριγκάρονται από το ενδεχόμενο να έχουν συμβάλει στην «έκπληξη της κάλπης», που κατά τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Με σημασία οι βολές
Αλλωστε, στην αιχμή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει τεθεί η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας, από τα εθνικά και την τουρκική επιθετικότητα ως την ακρίβεια, την οικονομική και ενεργειακή κρίση. Είχαν ευρύτερη σημασία οι βολές του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη για τα περί τερματισμού της αυξημένης επιτήρησης της χώρας.
Δεν ήταν μόνο οι συνήθεις αιτιάσεις της Χαρ. Τρικούπη για τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ της περιόδου 2004-2009 για τον κύκλο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας. Υπήρχε και μια φράση-καμπανάκι (αλλά και κριτήριο της μετεκλογικής στάσης του) από το ΠΑΣΟΚ: «Ευχόμαστε και ελπίζουμε, η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης της ΝΔ που εγκλωβίζει στρατηγικά τη χώρα σε νέα αδιέξοδα, να μην οδηγήσει και πάλι σε επώδυνους κύκλους»…