Εκλογές ζητά ο Τσίπρας από τον Μητσοτάκη: «Να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων»

Εκλογές ζητά ο Τσίπρας από τον Μητσοτάκη: «Να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων»

Παραίτηση και προσφυγή στις κάλπες ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2022 προκειμένου να φύγει η «κυβέρνηση των ενόχων». «Δεν ζητώ εκλογές από εσάς, αλλά πρωτίστως από την ελληνική κοινωνία. Καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν στην αλαζονεία και τη διαφθορά» επισήμανε. Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η αποστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη: «Ωρα, να πηγαίνετε κ. πρόεδρε», με τον Αλ. Τσίπρα να του δίνει πληρωμένη απάντηση.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, μετά από ολιστική κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι πρέπει «να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων». «Παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη και προκηρύξτε εκλογές» είπε, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα τα ψεύδη -όπως τα περιέγραψε- του πρωθυπουργού σχετικά με το ότι δεν είχε στα χέρια του σχετικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι αυξάνεται η θνητότητα με διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ τη στιγμή που από τον περασμένο Μάιο γνώριζε τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα.

«Και δεν μπορείτε και δεν θέλετε» διαπίστωσε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Έτσι, κάλεσε τον πρωθυπουργό να φερθεί με εντιμότητα και να δώσει στη λαϊκή ετυμηγορία διέξοδο. «Πατάτε στο λαιμό της χώρας στηριζόμενοι στα ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις» συμπέρανε και προκάλεσε τον πολιτικό του αντίπαλο: «Ιδού η Ρόδος κ. Μητσοτάκη…». Μάλιστα, αποσαφήνισε ότι εκλογές δεν ζητά πρωτίστως από τον πρωθυπουργό, αλλά από την ελληνική κοινωνία, την οποία κάλεσε να αντισταθεί στη διαφθορά και την αλαζονεία της κυβέρνησης. «Υπάρχει ελπίδα στον τόπο» ανέφερε και κατέληξε λέγοντας πως η δημοκρατική παράταξη «και θέλει και μπορεί» να προστατεύσει τη ζωή και την αξιοπρέπεια των πολιτών.

Ένταση

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησής του, στο βήμα ανέβηκε ο Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος με δηκτικό τρόπο είπε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ώρα να πηγαίνετε κ. πρόεδρε». Η αποστροφή αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σηκώθηκαν όρθιοι επικρίνοντας τον υπουργό Επικρατείας. Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ο κ. Τσίπρας πήρε τον λόγο και απάντησε στον Γ. Γεραπετρίτη πως όχι μόνο δεν είναι αρχηγός κόμματος για να είναι υποχρεωμένος να τον ακούσει, αλλά δεν είναι καν εκλεγμένος. Τον προέτρεψε δε να εξασφαλίσει πρώτα την ψήφο του ελληνικού λαού και ύστερα να βρει το θάρρος και το θράσος να του απευθύνεται με αυτόν τον τρόπο. Μάλιστα, θυμίζοντάς του την πολυσυζητημένη δήλωση σύμφωνα με την οι περισσότερες ΜΕΘ οδηγούν σε περισσότερους θανάτους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Γ. Γεραπετρήτη μια ξεκάθαρη απάντηση αντί να κουνάει το δάχτυλο.

«Πτωχεύσατε ηθικά κ. Μητσοτάκη»

Ο κ. Τσίπρας άρχισε την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής παραφράζοντας την φράση του Χαρίλαου Τρικούπη: «Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν». «Όχι οικονομικά κι ας απειλούνται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά πτωχεύσατε ηθικά κ. Μητσοτάκη». Συνέκρινε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του εν μέσω μνημονιακής λιτότητας με αυτά της κυβέρνησης Μητσοτάκη εκτός του ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου και επανέλαβε τη δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και μερική διαγραφή του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε εν μέσω κορονοϊού. Μάλιστα, κατέστησε σαφές πως αυτές θα είναι οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της προοδευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Περιέγραψε με μελανά γράμματα την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες με τα τραγικά ποσοστά θανάτου από τον κορονοϊό, τα χρέη που συσσωρεύονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το αυξημένο κόστος παραγωγής για τους αγρότες και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους. «Με αυτήν την πραγματικότητα θα αναμετρηθείτε» τόνισε προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, διευκρινίζοντας πως η πραγματικότητα διαφέρει από την κατάσταση που «αναπαράγουν τα καλοπληρωμένα με κρατικό χρήμα ΜΜΕ».

Επισήμανε δε ότι ο πρωθυπουργός θα αναμετρηθεί και με τις ιδεοληψίες στις οποίες επιμένει. «Επιμένετε στις ίδιες αποτυχημένες συνταγές» σημείωσε και προέβλεψε πως αν δεν αλλάξει η χώρα το μοντέλο των «triple-down economics», τότε «θα οδηγηθούμε σε νέα χρεωκοπία». «Τα νεοφιλελεύθερα δόγματα ξεθωριάζουν, η αυτορύθμιση της αγοράς πήγε στην άκρη όταν τα κράτη χρειάστηκαν να δώσουν τρισεκατομμύρια για τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας» εξήγησε, συμπεραίνοντας ότι η κυβέρνηση αντί να στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία, «ντιλάρει» με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η συμπολίτευση ¨ντίλαρε¨ με κλινικάρχες, κολεγιάρχες, ΣΕΒ, τράπεζες και funds για την ενέργεια και την ιδιωτικοποίηση του επικουρικού.

 

Documento Newsletter