Εκλογές ΤΕΕ: Στις κάλπες την Κυριακή 107.000 μηχανικούς

Εκλογές ΤΕΕ: Στις κάλπες την Κυριακή 107.000 μηχανικούς

Στις κάλπες καλούνται την Κυριακή 3 Νοεμβρίου περίπου 107.000 μηχανικοί για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ)  την οποία διεκδικούν δεκαέξι παρατάξεις, πανελλαδικής αλλά και κλαδικής ή τοπικής εμβέλειας.

Ο ιστορικός φορέας, που ιδρύθηκε το 1923 και αποτελεί θεσμοθετημένο τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας, μετά τη Μεταπολίτευση έχει στο ενεργητικό του ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε όλα τα αναπτυξιακά θέματα της χώρας.

Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει τις 16 παρατάξεις που συμμετέχουν στις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη της 200μελούς Αντιπροσωπείας, της λεγόμενης «βουλής» των μηχανικών που θα εκλέξει τη 15μελή διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ), με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, συσπειρώνει δυνάμεις από τον χώρο της Ν.Δ. και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε αναδειχτεί πρώτη δύναμη με 27,9%.

Με χωριστό ψηφοδέλτιο θα κατεβεί πάλι η Δημοκρατική Παράταξη Μηχανικών (ΔΗΠΑΜ), που είχε συγκροτηθεί κυρίως από συνδικαλιστές του χώρου της ΠΑΣΚ και εκπρόσωπός της παραμένει η Τόνια Μοροπούλου, η οποία είχε ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αλλά αποσύρθηκε λόγω των αποκαλύψεων για τη σύνταξη που ελάμβανε από τον πατέρα της.

Στις εκλογές του 2016 στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 13,38%, είχε αναδειχτεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΗΣΥΜ), που συγκεντρώνει τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Στον ίδιο πολιτικό χώρο κινείται η πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη Σύγχρονο ΤΕΕ, στην οποία έχουν ενταχθεί στελέχη προσκείμενα στον Παύλο Γερουλάνο.

Η Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ αποτελεί μετεξέλιξη της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών, που στις προηγούμενες εκλογές είχε συγκεντρώσει το 7,31%. Κινείται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάζεται, όπως και το 2016, με τους Οικολόγους, ενώ το φετινό ψηφοδέλτιο ενισχύουν ανένταχτοι μηχανικοί από την ευρύτερη Αριστερά.

Η προσκείμενη στο ΚΚΕ παράταξη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση είχε συγκεντρώσει το 6,09% και για λίγες ψήφους είχε χάσει την τέταρτη θέση από την Ανασυγκρότηση Μηχανικών-ΤΕΕ από την Αρχή, που είχε πάρει 6,53%.

Συνέχεια της Συσπείρωσης, της παράταξης που εξέφραζε για χρόνια τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, θεωρείται το σχήμα Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ), η οποία το 2016 είχε πάρει 4,97%.

Το ψηφοδέλτιο #block_ΤΕΕ Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Ανέργων Μηχανικών είχε πάρει 2,72% στις προηγούμενες εκλογές και κινείται στον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στα νέα σχήματα εντάσσεται η ΔΕΣΜη, που συγκροτήθηκε από την ανεξάρτητη ΕλΕΜ και την Περιφερειακή Συνεργασία Μηχανικών, οι οποίες στις προηγούμενες εκλογές είχαν πάρει 5,81% (ΕλΕΜ) και 2,72% (Περιφερειακή Συνεργασία). Με αναφορά στη Θεσσαλονίκη, αλλά αξιόλογη παρουσία σε πανελλαδική κλίμακα, είναι η παράταξη ΔΥΝΑΜΗ που πριν από μία τριετία είχε πάρει 2,9%.

Ψηφοδέλτια σε πανελλαδική κλίμακα έχουν συγκροτήσει επίσης οι Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ), που κινούνται στον προοδευτικό χώρο, η παράταξη Μηχανικοί για τους Μηχανικούς στην Εύβοια και ο Δημοκρατικός Αγώνας, που έχουν τοπικές αναφορές, ενώ κλαδικό χαρακτήρα έχουν η Ενωτική Κίνηση Χημικών Μηχανικών (1,05% το 2016) και η ΑΝΕΜΗ (Ανεξάρτητοι Μηχανικοί).

Ετικέτες

Documento Newsletter