Εκλογές στον ορίζοντα μετά το μήνυμα Μητσοτάκη

Εκλογές στον ορίζοντα μετά το μήνυμα Μητσοτάκη

Έντονο άρωμα εκλογών είχε το μήνυμα του πρωθυπουργού, προετοιμάζοντας τους πολίτες για όσα ακολουθήσουν μετά την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέπεσε σε δύο ηχηρές αντιφάσεις, αναιρώντας τον εαυτό του σε ιδεολογικό επίπεδο αλλά και στο σκέλος της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της κρίσης.

«Στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ζήτησα την ισχύ της εμπιστοσύνης σας. Και μου την προσφέρατε απλόχερα. Πιστεύω ότι, με σκληρή δουλειά, σας την ανταποδίδω καθημερινά. Δεν ξεχνώ, όμως, ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία» είπε επί λέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαδραματίζοντας ρόλο αφέτη της εκλογολογίας.

Σχήματα όπως η ενδυνάμωση της λογοδοσίας για κάθε εξουσία και η αδιαμφισβήτητη δημοκρατική ευαισθησία μπροστά σε κάθε συνθήκη, δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες και επιβεβαιώνουν τα ρεπορτάζ περί εισηγήσεων για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός θέλει να κεφαλαιοποιήσει τη διαχείριση της πρώτης φάσης της κρίσης, όπως επίσης να προλάβει την επερχόμενη δημοσιονομική δίνη και γι΄ αυτό προχώρησε σε αυτό το κοινωνικά προπαρασκευαστικό μήνυμα. Με χρονικό ορίζοντα τη στοιχειώδη επαναφορά στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ομαλότητα, ο στόχος του πρωθυπουργού είναι η ανανέωση της λαϊκής εντολής και η ταυτόχρονη αχρήστευση της απλής αναλογικής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε, χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πονηρό πολιτευτή σε προεκλογική περίοδο που διαστρεβλώνει και υπόσχεται». «Ήταν ένα μείγμα υποκρισίας, αυταρέσκειας και αλαζονείας» σχολίασε η Κουμουνδούρου, κρατώντας μικρό καλάθι για τα εκλογικά σενάρια που ανοίγουν σαν βεντάλια και καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προβεί σε άμεση στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας πριν να είναι πολύ αργά.

Οι αντιφάσεις

Ο πρωθυπουργός υπέπεσε σε δύο αντιφάσεις. Πρώτον, ο αντικρατιστής Κυριάκος Μητσοτάκης που επί κυβερνήσεως Σαμαρά αντιλήφθηκε την αξιολόγηση ως ευκαιρία απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων, παρουσιάστηκε υπέρμαχος της κρατικής οντότητας και λειτουργίας. «Το μεγαλύτερο κέρδος μας, ωστόσο, από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση έχει όνομα. Και λέγεται Εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη προς το Κράτος. Προς την Κυβέρνηση. Προς τον συμπολίτη! Γιατί, μέσα σε 50 ημέρες, διαλύθηκαν μύθοι δεκαετιών. Και βγήκαν συμπεράσματα, που θα μας συνοδεύουν για καιρό. Αποδείχθηκε, για παράδειγμα, πως το κράτος πρέπει πρωτίστως να αξιολογείται με βάση την αποτελεσματικότητά του. Και πως, όταν το κράτος δεν γίνεται λάφυρο της εξουσίας, τότε μετατρέπεται σε αληθινή “Πολιτεία”. Όχι σε έναν κομματικό προορισμό. Αλλά σε μία ομπρέλα φροντίδας για όλους» θριαμβολόγησε ως αναμορφωτής του κρατικού μηχανισμού αν και νεοφιλελεύθερος.

Ως προς την αποκομματικοποίηση του κράτους, ίσως είναι ανενημέρωτος για τους διορισμούς δεκάδων αποτυχημένων πολιτευτών της ΝΔ σε φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου…

Παράλληλα, μίλησε για την «αναμόρφωση του ΕΣΥ» και για την ακρίβεια για το «νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας που χτίζεται ήδη», ασχέτως κι αν πριν λίγες εβδομάδες βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ο σχεδιασμός για σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην Υγεία. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για άμεση πρόσθεση εκατοντάδων κρεβατιών ΜΕΘ, παραμερίζοντας πλήρως το καθολικό αίτημα προσλήψεων και μονιμοποίησης υγειονομικού προσωπικού. Οπότε, εκτός από… μετριόφρων, αποδείχτηκε και φειδωλός.

Η δεύτερη αντίφαση αφορά την πρόβλεψή του για μεγάλη ανάκαμψη που θα έρθει το 2021 ενώ ο ίδιος επιμένει στη φόρμουλα των συγκρατημένων μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. «Μέχρι σήμερα, θυσιάζουμε συνειδητά ένα μέρος της ευημερίας μας για να προστατεύσουμε την υγεία και την κοινωνική συνοχή. Γιατί η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη. Ακόμα μεγαλύτερη, όμως, μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021. Και, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα διαθέτουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ένα τεράστιο απόθεμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Αυτό το εθνικό κεφάλαιο, λοιπόν, δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές» είπε, προκαλώντας το ερώτημα γιατί δεν ενεργοποιεί κι άλλα μέτρα στήριξης της οικονομίας προκειμένου να προλάβει το οστικό κύμα της ύφεσης, αφού η ανάκαμψη θα είναι «ακόμα μεγαλύτερη».

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω λόγια του πρωθυπουργού ειπώθηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της διάθεσης ποσού 400 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους. Λες και λύθηκε το πρόβλημα της ζωής τους με αυτό το… δυσθεώρητο κονδύλι.

Documento Newsletter