Εκλογές στις Φιλιππίνες: Ο γιος του δικτάτορα Μάρκος φαβορί για νέος πρόεδρος

Οι πολίτες της χώρας συρρέουν στα εκλογικά κέντρα από το πρωί της Δευτέρας, με το άλλοτε απίθανο ενδεχόμενο της επιστροφής στην εξουσία ενός μέλους της οικογένειας του δικτάτορα Φέρδιναντο Μάρκος να είναι πιο κοντά στην πραγματοποίηση από ποτέ.

Στις προεδρικές εκλογές είναι αντιμέτωποι ο αντιπρόεδρος της χώρας Λένι Ρομπρέδο απέναντι στον πρώην γερουσιαστή και γιο του δικτάτορα, Φερδινάντο «Μπόνγκμπονγκ» Μάρκος το Νεώτερο, 36 χρόνια μετά την πτώση του δικτάτορα από τη λαϊκή εξέγερση και την αποχώρηση από τη χώρα σε μια οικιοθελή εξορία. Ο δικτάτορας, στην εικοσάχρονη παραμονή του στην εξουσία λεηλάτησε οικονομικά τη χώρα, αφού εκτιμάται ότι υπεξαίρεσε από την κεντρική τράπεζα των Φιλιππίνων 5 με 10 δις δολάρια.

Ο 64χρονος Μάρκος σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση πριν τις εκλογές προηγείται του αντιπάλου του με πάνω από 30 ποσοστιαίες μονάδες. Ο 57χρονος δικηγόρος και οικονομολόγος Ρομπρέδο, θα χρειαστεί μια μικρότερη προσέλευση εάν θέλει να κάνει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε, 77 ετών, απαγορεύεται συνταγματικά να διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Δεν έχει υποστηρίξει κανέναν υποψήφιο, αλλά η κόρη του Σάρα – που είναι υποψήφια και φαβορί για την αντιπροεδρία- συμπλέι με το Μάρκος. Οι Φιλιππινέζοι θα εκλέξουν επίσης γερουσιαστές, νομοθέτες της Κάτω Βουλής και επαρχιακούς συμβούλους καθώς και τοπικούς αξιωματούχους στις κάλπες που εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν περίπου 65,7 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στη χώρα και 1,69 εκατομμύρια ακόμα που βρίσκονται στο εξωτερικό, ανέφεραν τοπικά Μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα στοιχεία της Επιτροπή Εκλογών.

Νεανικό εκλογικό κοινό

Πάνω από το 50% των ψηφοφόρων είναι μεταξύ 18 και 41 ετών, που σημαίνει ότι δεν θυμούνται τη βάναυση διακυβέρνηση του δικτάτορα Μάρκος, επειδή είτε δεν είχαν γεννηθεί ακόμα είτε είναι πολύ νέοι για να κατανοήσουν τους μαζικούς εγκλεισμούς, τα βασανιστήρια και τις υπόλοιπες καταχρήσεις εκείνης της εποχής.

Οι υποστηρικτές του έχουν απορρίψει τις κατηγορίες για λεηλασία, φιλαρέσκεια και βαρβαρότητα υπό τον στρατιωτικό νόμο του πατέρα του ως ψέματα που διαδίδονται από αντιπάλους, παρουσιάζοντας αυτό που λένε οι επικριτές του ότι είναι μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας. Το στρατόπεδο Μάρκος έχει αρνηθεί ότι διεξάγει εκστρατείες παραπληροφόρησης, πράγμα που η βραβευμένη με Νόμπελ δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα αρνείται και προειδοποιεί, μέσω Bloomberg, ότι «αν πέσουν οι Φιλιππίνες, οι συνέπειες θα είναι φανερές και στις εκλογές στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ που ακολουθούν μες το έτος».

Επιστροφή και αναρρίχηση

Παρά την πτώση της, η οικογένεια Μάρκος επέστρεψε από την εξορία τη δεκαετία του 1990 και έκτοτε υπήρξε μια ισχυρή δύναμη στην πολιτική, διατηρώντας την επιρροή της με τεράστιο πλούτο και εκτεταμένες διασυνδέσεις.

Ο Μάρκος δεν παρουσίασε πραγματική πολιτική πλατφόρμα, αλλά η προεδρία του αναμένεται να αποτελέσει συνέχεια εκείνης του απερχόμενου προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, του οποίου η αδίστακτη, αυταρχική προσέγγιση αποδείχθηκε δημοφιλής και τον βοήθησε να εδραιωθεί γρήγορα στην εξουσία.

Ετικέτες