Δίνουν και παίρνουν οι αναλύσεις για το αποτέλεσμα της Κυριακής στην Τουρκία. Τα δυτικά Μέσα περίμεναν μια καλύτερη πορεία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που δεν κατάφερε να γοητεύσει τους πολίτες προκαλώντας ρήγματα μέσα στην ετερόκλητη συμμαχία του. Ο Ερντογάν φαίνεται ότι καταγράφει από τη μία πλευρά πτώση στη δημοτικότητά του, πράγμα που είναι ενθαρρυντικό για την επιστροφή της Τουρκίας σε ένα λιγότερο προσωποκεντρικό σύστημα.
Δείτε επίσης: Διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις και στην Τουρκία- Μάχη Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου στον β’ γύρο
Από την άλλη, όμως, η πρωτιά του δείχνει δύο πράγματα: α) την τρομακτική επιρροή που έχει σε μικρομεσαία αστικά και αγροτικά στρώματα, στα βάθη της Ανατολίας, που του χάρισε ουσιαστικά τη νίκη και β) τις βαθιές ρίζες που έχει τόσο στον κρατικό μηχανισμό της χώρας όσο και την σχεδόν απόλυτη κυριαρχία του στο δημόσιο λόγο. Αυτοί είναι και οι λόγοι που πολλοί είχαν ευσεβείς πόθους ότι θα συμβάλλουν στο να υπάρξει αλλαγή στην προεδρία της Τουρκίας, αλλά τελικά αυτοί ήταν οι λόγοι που τον κράτησαν πρώτο, αν και λαβωμένο.
Δείτε επίσης: Τουρκία: Το εκλογικό θρίλερ ρίχνει λίρα και ανεβάζει CDS – Έκλεισε για λίγο το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης
Η άλλη Τουρκία
Ο Ερντογάν έδειξε ότι έχει αντιστάσεις στην εκλογική αμφισβήτηση παρά τις τρομακτικές δυσκολίες που περνά η χώρα. Είναι είκοσι χρόνια στην εξουσία και έχει δημιουργήσει μια στέρεη βάση ψηφοφόρων, ειδικά στη λεγόμενη Ανατολία και τις επαρχιακές περιοχές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι αν ρίξει κανείς μια ματιά στον εκλογικό χάρτη της Τουρκίας, θα δει ότι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα της ακτογραμμής στο Αιγαίο και στις κουρδικές περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας, ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει την πρωτιά.
Αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ερντογάν είναι… γητευτής ψήφων, που με την μαγική φωνή του τις κάνει να πέφτουν στην κάλπη υπέρ του, αλλά με επιδοματικές πολιτικές και αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, βελτίωσε αισθητά το βιοτικό επίπεδο περιοχών που βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας. Τα κοινωνικά στρώματα αυτά δεν κοιτούν την πραγματικότητα υπό το πρίσμα του σεβασμού των ανθρώπινων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, που έχουν υποφέρει υπό τη διακυβέρνηση του Ερντογάν, αλλά με το στενά οικονομικό βλέμμα της επιβίωσης μέρα τη μέρα.
Δεν είναι τυχαίο –ξανά- ότι στις περιοχές Καχραμάνμαρας, Αντιόχεια κπλ τις οποίες ο σεισμός κυριολεκτικά ισοπέδωσε, ο Ερντογάν αναδείχθηκε πανηγυρικά νικητής. Αυτά τα στρώματα είναι εύκολα κατανοητό ότι δεν νοιάζονται επίσης για τις –όπως τις αντιλαμβάνεται η Δύση- ακροβασίες της Τουρκίας στην εξωτερική της πολιτική ούτε για τη μείωση των επενδύσεων.
Τριγμοί στη συμμαχία
Από την άλλη, στις εκλογές αυτές φάνηκε ότι υπάρχει ένα ισχυρό κίνημα δημοκρατών πολιτών, που όμως δεν είναι αρκετά ισχυρό ακόμα ώστε να επιβάλει τη θέλησή του σε εκλογικό επίπεδο. Βέβαια, είναι σχετικά αποθαρρυντικό το γεγονός ότι η ενωμένη αντιπολίτευση, με την άτυπη αλλά σαφή στήριξη του φιλοκουρδικού HDP, δεν κατάφερε παρά να πλησιάσει στις 4 ποσοστιαίες μονάδες τον Ερντογάν. Στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Κιλιτσντάρογλου ήταν απελπιστικά μόνος του, ενώ η συμμαχία έκανε μια πολύ σύντομη δήλωση και αποχώρησε…
Kilicdaroglu spricht jetzt: „AKP blockiert die Auszählung. Ihr könnt den Willen des Volkes nicht blockieren.“ pic.twitter.com/S40EKYJrhC
— Maximilian Popp (@Maximilian_Popp) May 14, 2023
Το αποτέλεσμα αυτό του πρώτου γύρου είναι πολύ πιθανό να έχει διαλυτικές συνέπειες στη συμμαχία, αφού δεν είναι πολύς καιρός που η Μεράλ Ακσενέρ απειλούσε να διαλύσει την κολιγιά γιατί διαφωνούσε με την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου. Ο 74χρονος πρώην εφοριακός, που η ήπια φύση του μπορεί να περάσει και ως υποτονικότητα, είχε επιβάλει ουσιαστικά τον εαυτό του ως υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις των σφυγμομετρήσεων (όση εμπιστοσύνη μπορεί να τους έχει κανείς) έδειχναν ότι τόσο ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου όσο και ο ομόλογός του στην Άγκυρα, Μανσούρ Γιαβάς είχαν πολύ καλύτερες πιθανότητες απέναντι στον Ερντογάν. Ο Κιλιτσντάρογλου δεν έχει κερδίσει ποτέ δημόσιο αξίωμα, σε αντίθεση με τους δύο δημάρχους που έχουν μια ισχυρή εκλογική βάση στις πόλεις τους.
Το αν η συμμαχία παραμείνει ενωμένη μέχρι τις δεύτερες εκλογές της 28ης Μαΐου, μένει να φανεί…