Εκλογές στην Τουρκία: Ο ρόλος του σεισμού στον δρόμο προς την κάλπη

Εκλογές στην Τουρκία: Ο ρόλος του σεισμού στον δρόμο προς την κάλπη

Για πολλούς ψηφοφόρους από τη νότια Τουρκία, οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής θα είναι μια δύσκολη μάχη.

Εκλογές με φόντο τα ερείπια

Οι εκλογές διεξάγονται μόλις τρεις μήνες μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ -ο φονικότερος σεισμός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας- που έπληξε την περιοχή, σκοτώνοντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και αφήνοντας εκατομμύρια άλλους άστεγους, που διαμένουν σε προσωρινά καταλύματα.

Από τα εκτιμώμενα 3 εκατομμύρια άτομα που έχουν εγκαταλείψει τη ζώνη του σεισμού, μόνο 133.000 έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις νέες τοποθεσίες τους, λένε οι αξιωματούχοι. Τα πολιτικά κόμματα και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις σχεδιάζουν να μεταφέρουν τους ψηφοφόρους πίσω στις πόλεις τους για να τους επιτρέψουν να ψηφίσουν, κάτι που δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλές πόλεις, όπως η Αντιόχεια, έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί, με τις προσπάθειες ανοικοδόμησης να μην έχουν καν ξεκινήσει.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι στην εξουσία από το 2003, αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη εκλογική διαδικασία της καριέρας του. Η αντιπολίτευση έχει κάνει εκστρατεία για εσωτερικά ζητήματα όπως ο αχαλίνωτος πληθωρισμός, οι ολοένα και πιο αυταρχικές τάσεις του Ερντογάν και τα πολιτικά δικαιώματα.

Η κυβέρνησή του έχει επίσης κατηγορηθεί ότι δημιούργησε το σκηνικό για τον καταστροφικό απολογισμό των νεκρών και τις ζημιές του σεισμού με την χαλαρή εφαρμογή του οικοδομικού κώδικα. Η στενή σχέση διαπλοκής του οικοδομικού κατεστημένου με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ έχει γίνει θέμα στον τοπικό και διεθνή Τύπο ενώ ο Ερντογάν έχει ξοδέψει πολύ πολιτικό κεφάλαιο για να… ανοικοδομήσει την εικόνα του στο εσωτερικό της χώρας. Ωστόσο, πολλοί στην περιοχή του σεισμού είπαν ότι η αντίδραση έκτακτης ανάγκης στην καταστροφή ήταν οδυνηρά αργή.

Υποστήριξη στους σεισμόπληκτους

Από την άλλη πλευρά, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περιοχές που επλήγησαν από τους δύο σεισμούς θεωρούνται προπύργια του ΑΚΡ. Στις περιηγήσεις στην Αντιόχεια τους λίγες εβδομάδες μετά την καταστροφή, οι ξένοι δημοσιογράφοι έγιναν λήπτες της οργής για την αργή αρχική απάντηση της κυβέρνησης στην καταστροφή. Ωστόσο, αργότερα οι πολίτες έδειξαν ότι το θέμα ελάχιστα έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσουν στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές κάλπες την Κυριακή. Επίσης, οι εκτιμήσεις αυτές συμβαδίζουν με ευρήματα ορισμένων δημοσκοπήσεων και ακαδημαϊκών ερευνών που λένε ότι η καταστροφή έχει παγιώσει ήδη πολωμένες απόψεις υπέρ και κατά του Ερντογάν και του κυβερνώντος ΑΚΡ.

Το AKP κυριαρχεί εδώ και καιρό στις 11 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, αλλά το CHP του Κιλιτσντάρογλου έχει ισχυρή υποστήριξη στις νότιες περιοχές της επαρχίας Χατάι, όπου βρίσκεται η Αντιόχεια. Το 2018, το AKP πήρε 5 βουλευτικές έδρες στο Χατάι και το CHP κέρδισε τέσσερις.

Αυτό στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν πολλοί άνθρωποι στην Αντιόχεια είναι ότι οι εκλογές δεν βρίσκονται ψηλά στη λίστα των ανησυχιών τους, με την καθημερινή επιβίωση το πιο πιεστικό ζήτημα.

Δημοσκοπήσεις

Η Metropoll έδειξε ότι τα επίπεδα υποστήριξης για το AKP, που έπεσαν κάτω από το 33% τον Φεβρουάριο, είχαν επιστρέψει στα προσεισμικά επίπεδα μέχρι τον Απρίλιο με υποστήριξη περίπου 40%. Μόνο το 4,3% των ψηφοφόρων θεώρησε τον σεισμό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας τον περασμένο μήνα, με τους περισσότερους να ανησυχούν για μια οικονομία που πνίγεται από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Μια έρευνα της MAK αυτή την εβδομάδα έθεσε τον Ερντογάν, ο οποίος έχει επικεντρώσει μεγάλο μέρος της εκστρατείας του στις δεσμεύσεις για ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών, στο 45,4% με τον Κιλιτσντάρογλου πάνω από το όριο του 50% που απαιτείται για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στον πρώτο γύρο.

Ο Ερντογάν έχει επικεντρώσει την εκστρατεία επανεκλογής του στην ανοικοδόμηση της ζώνης του σεισμού. Έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει 319.000 σπίτια εντός του έτους και προσπάθησε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μόνο αυτός μπορεί να καθοδηγήσει την Τουρκία σε μια επιτυχημένη ανάκαμψη.

Documento Newsletter