Μετά το θρίαμβο της Δεξιάς, ο γενικός γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος, Ενρίκο Λέττα, παραδεχόμενος την πίκρα για την ήττα του στις εκλογές της Κυριακής, είπε ότι θα αντιτεθεί στην κυβέρνηση το μεσημέρι της Δευτέρας, από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο γραμματέας του ΔΚ αναγνώρισε ότι «οι Ιταλοί έχουν επιλέξει ξεκάθαρα, όπως έχουν το δικαίωμα, να αποκτήσουν μια δεξιά κυβέρνηση». Ωστόσο δεν έκρυψε ότι η σημερινή μέρα είναι μια «θλιβερή μέρα για την Ιταλία και την Ευρώπη». Θλιβερό όμως είναι και το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά, η κεντροαριστερά επέλεξε να χαράξει μοναχική πορεία αντί να ορθώσει ανάστημα απέναντι στη νεοφασιστική λαίλαπα.
Οι δεξιοί μαζί, οι αριστεροί χώρια
Ο Λέττα συγκέντρωσε ένα ποσοστό λίγο κάτω από το 19%, ενώ οι προβλέψεις του έδιναν μέχρι και 22%, ποσοστό που του έδινε το δικαίωμα να «χτυπήσει» την πρωτιά στις εκλογές. Βέβαια, αυτή η πρωτιά θα είχε μικρό αντίκτυπο καθώς, η συμμαχία που έχει συνάψει με τους Οικολόγους και την Ιταλική Αριστερά δεν του δίνουν το δικαίωμα να διεκδικήσει με αξιώσεις τις μονοεδρικές περιφέρειες, που καταμετρώνται πρώτες. Σε αυτό το πεδίο, που έχει ήδη ξεκαθαρίσει σε μεγάλο ποσοστό, η δεξιά συμμαχία, που προηγείται σχεδόν σε όλη τη χώρα, αναμένεται να κερδίσει 8 στις 10, εξαιτίας του νέου εκλογικού συστήματος της Ιταλίας, που ευνοεί τις συμμαχίες! Όπως αναφέρει και ο ερευνητής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, Λουίτζι Σκατσιέρι σε ανάρτηση στο Twitter, τα δεξιά κόμματα κατέβηκαν όλα μαζί, εξ ου και το ποσοστό τους υπολογίζεται αθροιστικά, ενώ τα αριστερά κόμματα κατέβηκαν στις εκλογές μόνα τους.
The key to understanding Italy’s election is that the right-wing parties ran together, their opponents separately. Result: the right-wing coalition won the overwhelming share of the 1/3 of parliamentary seats distributed using a first past the post system. https://t.co/ymqCk5Lv5H
— Luigi Scazzieri (@LScazzieri) September 26, 2022
Η πηγή της κακοδαιμονίας
Οι πρόωρες εκλογές της Κυριακής προκλήθηκαν από την απόσταση που κράτησε το Κίνημα Πέντε Αστέρων από την ψήφιση του νομοσχεδίου του Μάριο Ντράγκι για την ενίσχυση των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια. Ο Λέττα κατηγόρησε και σήμερα ευθέως τον επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, ότι αυτός –εν πολλοίς- είναι η πηγή της κακοδαιμονίας της χώρας, αφού έριξε τον Ντράγκι και προκάλεσε τις εκλογές. Σε κάθε προεκλογική του ομιλία, ο Λέττα δεν ξέχναγε να σημειώσει ότι είναι ανοιχτός στις συμμαχίες με όλους εκτός από τα Πέντε Αστέρια.
Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης και δοτός πρωθυπουργός είχε αναδειχθεί από τον Λέττα – ο οποίος έχει υπάρξει και αυτός δοτός πρωθυπουργός πριν από εννιά χρόνια – περίπου σε ένα τοτέμ της σταθερότητα της Ιταλίας, αφού αποτελούσε μια οικεία και ηγετική μορφή σε μια εποχή που το είδος ήταν σε έλλειψη. Επομένως η πτώση του ήταν έγκλημα καθοσιώσεως για τον Λέττα, και ο δράστης Κόντε κάποιος με τον οποίο δε θα μπορούσε να συνεργαστεί ποτέ.
Παλιοί γνωστοί
Παράλληλα όμως, οι φιλοδοξίες ενός άλλου πρώην πρωθυπουργού και πρώην ομόσταυλου, του Ματέο Ρέντσι, χάλασαν την συμμαχία του ΔΚ με το κόμμα της Δράσης του Κάρλο Καλέντα. Ο Καλέντα, προφασιζόμενος την ύπαρξη «ακραίων» στοιχείων στη συμμαχία που συνέπηξε ο Λέττα, αποφάσισε να κάνει τον «Τρίτο Πόλο» με τον Ρέντσι, το ανεπίσημο όνομα μιας κεντρώας εναλλακτικής απέναντι στα δύο άκρα (που ακούγεται σα να αντλεί έμπνευση από τον Τρίτο δρόμο του Άντονι Γκίντενς). Η επιλογή φαίνεται ότι αποδείχθηκε σωτήρια για την πολιτική καριέρα του Ρέντσι, αφού συγκέντρωσε λίγο κάτω από 8% και του έδωσε το δικαίωμα να έχει μια θέση στο ιταλικό κογκρέσο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Κόντε, Ρέντσι και Λέττα προέρχονται όλοι από την ίδια πολιτική μήτρα, το Δημοκρατικό κόμμα, και οι ρίζες της διάσπασής τους σε αυτές τις εκλογές διατρέχουν το πρόσφατο παρελθόν. Πχ, ο Ματέο Ρέντσι ήταν αυτός που έριξε τον Λέττα από την πρωθυπουργία με ένα μίνι κομματικό πραξικόπημα το 2014.