Εκλογές στη Γερμανία: Χάνει έδαφος ο Λάσετ – Παραμονεύει ο Ζέντερ

Εκλογές στη Γερμανία: Χάνει έδαφος ο Λάσετ – Παραμονεύει ο Ζέντερ

Ο Άρμιν Λάσετ, ο υποψήφιος της CDU για την θέση του καγκελάριου δε φημίζεται για την ικανότητά του να ‘κερδίζει’ τα πλήθη. Η άνοδος της δημοφιλίας του στις αρχές του καλοκαιριού στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, όπως καταγράφονται από τις δημοσκοπήσεις, οφειλόταν περισσότερο στην ανυπαρξία των αντιπάλων του παρά σε δική του ικανότητα.

Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών είναι σε ελεύθερη πτώση στις προτιμήσεις. Η CDU φαίνεται να παίρνει 24%, καταγράφοντας μια τεράστια πτώση της τάξεως των 13 μονάδων από την αρχή του έτους. Οι Πράσινοι φαίνονται μόλις τρεις μονάδες πίσω και το SPD, που βιώνει μια αύξηση στους αριθμούς του, τέσσερις μονάδες πίσω από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. Ο Λάσετ επωμίζεται σημαντικό μερίδιο ευθύνης για αυτή την πτώση.

Ποιος ξέχασε την στιγμή που απαθανατίστηκε να γελάει ανάρμοστα τη στιγμή που ο πρόεδρος Στάινμαγερ έκανε δηλώσεις σχετικά με τις πλημμύρες που είχαν ανυπολόγιστες συνέπειες σε απώλεια ανθρώπων και περιουσιών. Παρά την στήριξη που δέχτηκε, ακόμα και από την απερχόμενη καγκελάριο Μέρκελ, φαίνεται ότι δεν πείθει για τις ικανότητές του τα μέλη και τους φίλους της CDU και της CSU.

Σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε το Spiegel, το 70% των ψηφοφόρων προτιμούν υποψήφιο καγκελάριο τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και επικεφαλής της CSU (Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης) Μάρκους Ζέντερ. Την άνοιξη, κατά την διαδικασία επιλογής του υποψηφίου των δύο Ενώσεων για την καγκελαρία, Ζέντερ και Λάσετ κονταροχτυπήθηκαν σφοδρά, προκαλώντας διχόνοιες μέσα στα δύο κόμματα, μέχρι τελικά η εκτελεστική επιτροπή της CDU να διαλέξει το Λάσετ.

Όμως μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι αμφίβολο ότι ο Λάσετ είναι ο κατάλληλος για να κερδίσει την καγκελαρία, και η CDU, που θεωρείται ως το κόμμα του εκάστοτε καγκελάριου, μπορεί να αλλάξει απόφαση.

Ακόμα μια μονάδα να πέσει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις και μπορεί τα όργανά του να στραφούν εναντίον του ίδιου του αρχηγού τους. Και ο Ζέντερ που έχει πολύ υψηλά ποσοστά αποδοχής και στις δύο Ενώσεις, φαίνεται να είναι η λογικότερη επιλογή για να μπει στην μάχη των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter