Εκλογές στη Γαλλία: Θορυβώδες πρώτο ντιμπέιτ με τις διαδικτυακές κάλπες να έχουν ανοίξει

Εκλογές στη Γαλλία: Θορυβώδες πρώτο ντιμπέιτ με τις διαδικτυακές κάλπες να έχουν ανοίξει
Από αριστερά, ο πρόεδρος του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός Ζορντάν Μπαρντελά, ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ και το μέλος της Ανυποτάκτης Γαλλίας Μανουέλ Μπομπάρ πριν από μια συζήτηση που μεταδόθηκε από το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1, στην Boulogne-Billancourt, έξω από το Παρίσι, Τρίτη 25 Ιουνίου 2024. Οι βουλευτικές εκλογές δύο γύρων θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου (Dimitar Dilkoff, Pool via AP).

Πέντε ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία η προεκλογική αντιπαράθεση κορυφώνεται, ενώ ξεκίνησαν να ψηφίζουν από την Τρίτη 25/6 μέσω Διαδικτύου οι πρώτοι Γάλλοι και ειδικότερα όσοι από το ενάμισι εκατομμύριο των Γάλλων που ζει εκτός Γαλλίας έχουν επιλέξει την ηλεκτρονική ψήφο.

Η σχετική πλατφόρμα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών θα παραμείνει ανοιχτή ως και την Πέμπτη, ενώ προβληματική ήταν η λειτουργία της τις πρώτες ώρες. Επίσης όπως έγινε γνωστό από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών περίπου 1,3 εκατομμύριο Γάλλοι έκαναν ήδη χρήση του δικαιώματός τους να εξουσιοδοτήσουν άλλον πολίτη να ψηφίσει αντ’ αυτών.

Θορυβώδες και με πολλές συγκρούσεις ήταν το πρώτο ντιμπέιτ

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Εθνική Συσπείρωση» Τζορντάν Μπαρντελά και ο εκπρόσωπος του αριστερού συνασπισμού «Ανυπότακτη Γαλλία» Μανουέλ Μπομπάρ αντάλλαξαν κατηγορίες το βράδυ της Τρίτης 25/6 σε μια έντονη συζήτηση ενόψει των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ και ο επικεφαλής του κυριότερου ακροδεξιού κόμματος Τζορντάν Μπαρνελά συγκρούστηκαν σε μια συζήτηση που παρεκτράπη επανειλημμένα.

Και οι τρεις ωστόσο αντήλλαξαν ειρωνείες, προσβολές και κατηγορίες μέσα σε μια συγκρουσιακή ατμόσφαιρα όπου τα θέματα πνίγηκαν μέσα στην κακοφωνία, όπως επισημαίνουν πολλές γαλλικές εφημερίδες.

Η Εθνική Συσπείρωση (RN) του Μπαρντελά εξακολουθεί να έχει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ενόψει του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, ακολουθούμενο από τον αριστερό συνασπισμό «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (NFP) και την κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Σε ηλικία μόλις 28 ετών, ο Μπαρντελά θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας μετά τον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου, αν και έχει δηλώσει ότι θα αναλάβει τη θέση μόνο αν η Εθνική Συσπείρωση κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η ακρίβεια και το ΦΠΑ

Αναφερόμενος στο ζήτημα της τόνωσης της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, ο πρωθυπουργός Ατάλ ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι του χρόνου το χειμώνα οι τιμές της ενέργειας να είναι για τα νοικοκυριά μειωμένες κατά 15%. Ο Μπαρντελά ωστόσο τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 5,5% ενώ ο Μπομπάρ πρότεινε το πάγωμα των τιμών στα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Ο Μπαρντελά υποσχέθηκε ότι «αν οι Γάλλοι μου δώσουν την εμπιστοσύνη τους, θα γίνω ο πρωθυπουργός της αγοραστικής δύναμης», υποσχόμενος περικοπές στον ΦΠΑ και φοροαπαλλαγές για τους νέους κάτω των 30 ετών.

«Είμαι πρωθυπουργός. Η διαφορά με μένα είναι ότι δεν θέλω να πω ψέματα στους Γάλλους», ανταπάντησε ο Ατάλ. «Ο Ζορντάν Μπαρντελά λέει κάθε φορά ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ ως δια μαγείας, αλλά χωρίς να λέει πώς θα το χρηματοδοτήσει», πρόσθεσε. Με τον Μπομπάρ να λέει στον πρωθυπουργό ότι «είστε σε κακή θέση να δώσετε μαθήματα για την οικονομία, δεδομένου του ιστορικού σας».

Πρόταση για απαγόρευση των διπλών υπηκόων σε ευαίσθητες θέσεις εργασίας

Ο 35χρονος Ατάλ παρουσίασε τον εαυτό του ως «χέρια με εμπειρία από την πραγματικότητα της εξουσίας», ρωτώντας επανειλημμένα τον Μπαρντελά «πώς θα το χρηματοδοτήσετε;» και λέγοντας «θα παραμείνω σοβαρός».

«Με συγχωρείτε κύριε δάσκαλε!» είπε κάποια στιγμή ο Μπαρντελά βγαίνοντας εκτός εαυτού, ενώ πρόσθεσε ότι «αν ήσασταν αξιόπιστοι δεν θα ήμασταν καθόλου εδώ», μια αναφορά στη διάλυση του κοινοβουλίου από τον Μακρόν μετά την τρίτη θέση του κόμματός του στις ευρωεκλογές. «Κύριε Ατάλ δείξτε ταπεινός απόψε, παρακαλώ», είπε ο Μπαρντελά για να προσθέσει «Δεν είστε στο γραφείο σας».

Διαβάστε επίσης: Και αν ο Μακρόν υποχρεωθεί να συγκατοικήσει με την ακροδεξιά; – «Θα φροντίσω να φέρω ποπ κορν» λέει διπλωμάτης

Ο Ατάλ στράφηκε επίσης κατά του Μπαρντελά για την αμφιλεγόμενη πρότασή του να απαγορευτεί στους Γάλλους με διπλή υπηκοότητα να κατέχουν ευαίσθητες στρατηγικές θέσεις. «Το μήνυμα που στέλνετε είναι ότι οι διπλοί υπήκοοι είναι μισοί υπήκοοι», είπε.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης υποσχέθηκε από την πλευρά του ότι θα μειώσει δραστικά τις μεταναστευτικές ροές αν γίνει πρωθυπουργός.

Αιχμή το συνταξιοδοτικό

Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, τόσο ο εκπρόσωπος της ακροδεξιάς όσο και ο εκπρόσωπος των κομμάτων της αριστεράς τάχθηκαν υπέρ της αναθεώρησης της μεταρρύθμισης που αποφάσισε προ μηνών ο πρόεδρος Μακρόν

Αιχμές προς Μπαρνελά για την τριπλή καταγωγή του

«Υπάρχουν εκατομμύρια Γάλλοι που δεν αναγνωρίζουν τη Γαλλία στην οποία μεγάλωσαν», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στην καταγωγή του Μπαρντελά, ο οποίος είναι, ο ίδιος, ιταλικής και επίσης αλγερινής καταγωγής, ο Μπομπάρ είπε: «Όταν οι προσωπικοί σας πρόγονοι έφτασαν στη Γαλλία, οι πολιτικοί σας πρόγονοι είπαν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Το βρίσκω αυτό δραματικό».

Ο εκπρόσωπος της αριστεράς επέκρινε έντονα τον εκπρόσωπο της ακροδεξιάς για τις αναφορές του περί διαχωρισμού των Γάλλων που έχουν μόνο την γαλλική υπηκοότητα και εκείνων που έχουν την γαλλική και κάποια άλλη υπηκοότητα.

Ο Μπαρντελά δήλωσε ότι η Γαλλία θα έχει νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την «ιστορική επιλογή» αν αυτή θα προέρχεται από την αριστερά ή την ακροδεξιά.

Την παρακολούθησαν πάνω από 5 εκατ. Γάλλοι 

Την χθεσινή τηλεοπτική αντιπαράθεση παρακολούθησαν πάνω από 5 εκατομμύρια Γάλλοι ενώ θα ακολουθήσει άλλη μία όπου παρόντες θα είναι και πάλι ο Ατάλ και ο Μπαρντελά ενώ την αριστερά θα εκπροσωπήσει ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ο Μακρόν δεσμεύτηκε να παραμείνει πρόεδρος μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας του το 2027. Έχει επικριθεί από όλες τις πλευρές για την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την συντριβή του κόμματός του στις ευρωεκλογές νωρίτερα αυτό το μήνα.

Μια δημοσκόπηση του Ifop καταγράφει το RN στο 36% της υποστήριξης, το αριστερό NFP στο 29,5% και το στρατόπεδο του Μακρόν στο 20,5%, οδηγώντας τους συμμάχους του αντιδημοφιλούς προέδρου να τον εκλιπαρούν να αποχωρήσει από την προεκλογική εκστρατεία.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Γιατί ξηλώνει ο Πούτιν την «παλιά φρουρά» – Αλλαγές στο επιτελείο του υπουργείου Αμυνας για την ανθούσα πολεμική οικονομία

Τζούλιαν Ασάνζ: Επιστρέφει ελεύθερος στην Αυστραλία – «Είναι μία ιστορική ημέρα» (Video – Photos)

Ναυάγιο Πύλος: Ξανά στο κάδρο της έρευνας το Λιμενικό – Εξηγήσεις από την ηγεσία ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter