Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ψήφος με εγγραφή μέλους/φίλου και 3 ευρώ, δυνητικά έσοδα έως και 1,2 εκ. ευρώ

Η Χαριλάου Τρικούπη μπαίνει στην τελική εκλογική ευθεία. Με την καταβολή 3 ευρώ θα μπορούν να ψηφίσουν για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ οι εγγεγραμμένοι-ες στο μητρώο μελών του κόμματος αλλά και όσοι-ες εγγραφούν ως μέλη ή φίλοι-ες του ΠΑΣΟΚ ακόμη και πάνω από την κάλπη. Τα 3 ευρώ αφορούν στον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ (Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024), ενώ δε θα καταβάλλεται αντίτιμο για τον β’ γύρο (Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024).

Η μεγάλη συμμετοχή ψηφοφόρων έχει πολιτική σημασία για τη Χαριλάου Τρικούπη με το βλέμμα στην κεντρική σκηνή ενώ μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο στοιχείο στη μάχη επικράτησης του ηγετικού δίδυμου στον πρώτο γύρο μεταξύ των έξι υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ο αριθμός των εκλογέων που θα προσέλθουν στις κάλπες συμβάλλει και στην οικονομική τόνωση του κόμματος.

Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκουν να σπάσει το όριο των 270.000 εκλογέων που ήταν ο αριθμός των ψηφοφόρων στις εσωκομματικές κάλπες του 2021 για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ήδη ορισμένοι-ες εκ των υποψηφίων για την προεδρία υπολογίζουν ότι είναι εφικτό να φτάσουν τις 300.000 ή ακόμη και τις 400.000 οι ψηφοφόροι στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ! Το συνολικό ποσό εσόδων από το αντίτιμο των 3 ευρώ με βάση τον εν δυνάμει αριθμό ψηφοφόρων (3 ευρώ Χ ψηφίσαντες-σασες) μπορεί -θεωρητικά και μένει να φανεί αν επιβεβαιωθεί η δυνατότητα- να φτάσει ακόμα και το 1,2 εκατομμύριο ευρώ (1.200.000 ευρώ)!

Πάντως, αυτές τις μέρες οι υπεύθυνοι για τα οργανωτικά των εκλογών ρυθμίζουν τις τελευταίες εκκρεμότητες. Ηδη, έφτασαν στις νομαρχιακές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και στα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων στοιχεία με ενημερώσεις για τους όρους διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών. To Documento παρουσιάζει τη νέα εγκύκλιο του ΠΑΣΟΚ με το γενικό πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου και τα εκλογικά έντυπα που εξέδωσε και απέστειλε η ΕΔΕΚΑΠ, η αρμόδια για τις εκλογές επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τη 2η εκλογική εγκύκλιο δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι-ες έχουν ηλικία 16 ετών (γεννηθέντες-θείσες το 2008) και άνω, Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Στο β’ γύρο δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον α’ γύρο. Οι εκλογείς του β’ γύρου μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο.

Αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου-ης του ΠΑΣΟΚ

Ακόμα και την ημέρα των εσωκομματικών εκλογών, όποιος θέλει να ψηφίσει προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, και συμπληρώνει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν είναι μέλος.

Σύμφωνα με όσα ορίζει το Άρθρο 4 του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , μπορούν να εγγραφούν μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών, οι οποίοι αποδέχονται τις αρχές και τις επιδιώξεις του, εφόσον δεν συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό πολιτικό κόμμα ή σε οργανώσεις και φορείς, των οποίων οι στόχοι έρχονται σε αντίθεση με αυτούς του φορέα. Τα μέλη μέλους μπορούν να διατηρούν παράλληλα και την ιδιότητα μέλους σε ένα από τα κόμματα, τις κινήσεις και τις συλλογικότητες που συναποτελούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στην αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου-ης του ΠΑΣΟΚ, ο/η εκλογέας βεβαιώνει ότι δεν είναι μέλος ή φίλος-η άλλου κόμματος, αποδέχεται και αναλαμβάνει πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την αντίστοιχη ιδιότητα με βάση τα σχετικά άρθρα του καταστατικού, και δηλώνει “Επιθυμώ να γίνω μέλος” ή “Επιθυμώ να γίνω φίλος/η”. Διευκρινίζεται στην αίτηση ότι εάν ο/η εκλογέας επέλεξε ότι θέλει να γίνει φίλος/η:

– Παρέχει τη ρητή συγκατάθεσή του προς το χρήση, τήρηση και επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων για την καταχώριση στο Μητρώο Φίλων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (υποχρεωτικά)

– Παρέχει την συγκατάθεση του στο ΠΑΣΟΚ ηλεκτρονικής επικοινωνίας, την αποστολή μαζικών καθώς και τη δυνατότητα αξιοποίησης των δεδομένων του για τις Εθνικές, Αυτοδιοικητικές, Ευρωεκλογές, αλλά και για τις εσωκομματικές εκλογές (προαιρετικά)

Πώς ψηφίζουν οι εκλογείς

Ιδού πώς περιγράφει η Χαριλάου Τρικούπη τα βήματα όσων επιθυμούν να ψηφίσουν και δεν είναι εγγεγραμένοι-ες σε μητρώο μελών του ΠΑΣΟΚ. Ο πολίτης που έχει δικαίωμα ψήφου:

Α. Προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, όπου συστήνεται να υπάρχει τραπέζι “υποδοχής” με εθελοντές που τον βοηθούν να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν είναι μέλος.

Β. Στο τραπέζι της Εφορευτικής Επιτροπής παραδίδει την ταυτότητά του και την αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου, εφόσον δεν είναι μέλος και, γίνεται η διαπίστευσή του από το χειριστή του tablet και η εγγραφή του στην κατάσταση ψηφισάντων από το Γραμματέα, στον οποίον καταβάλει το ποσό των 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο των εκλογών) και υπογράφει. Μετά, ο Πρόεδρος σφραγίζει τον φάκελο και τον παραδίδει μαζί με ψηφοδέλτιο στον ψηφοφόρο.

Γ. Μπαίνει πίσω από το παραβάν και ψηφίζει, βάζει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο.

Δ. Επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή και πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο Πρόεδρος πρέπει να τον μονογράψει. Παίρνει την ταυτότητα/διαβατήριο και αποχωρεί από το Εκλογικό Τμήμα.

Η ΕΔΕΚΑΠ ενημέρωσε τις νομαρχιακές επιτροπές και τα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων, για την εκλογική διαδικασία με τη δεύτερη εγκύκλιο (https://pasok.gr/2i-egkiklios/) και μια μέρα μετά, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024, απέστειλε εννιά εκλογικά έντυπα (https://pasok.gr/entipa-eklogon/) για την ψηφοφορία η οποία θα διαρκέσει από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα για τον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024, όσο και για τον β’ γύρο της 13ης Οκτωβρίου 2024, εφόσον προκύψει. Μεταξύ των εκλογικών εντύπων είναι η αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου του ΠΑΣΟΚ, η απόδειξη απόδοσης εισπράξεων εκλογικού τμήματος και το έντυπο – πρακτικό για τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου στο οποίο μετά το πέρας της καταμέτρησης των ψήφων ο αρμόδιος θα πρέπει να αναγράψει τον αριθμό των ψηφοδελτίων που έλαβαν στο κάθε εκλογικό τμήμα οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία.

Δείτε επίσης:

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Νεκροί οι δυο αγνοούμενοι – Κάηκαν σπίτια, στα 30 χλμ το μέτωπο (Video)

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις άνεμοι και καταιγίδες – Πού θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα

Μάχη για τρεις(;) στον ΣΥΡΙΖΑ

Το Ισραήλ σπρώχνει τη Μέση Ανατολή σε ολοκληρωτικό πόλεμο

Ετικέτες