Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Οι μονομάχοι και τα διλήμματα της κάλπης του β΄γύρου

Στα διλήμματα της εσωκομματικής αναμέτρησης για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ θα απαντήσουν με την ψήφο τους οι εκλογείς στην κάλπη της 13ης Οκτωβρίου . Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν είτε την αλλαγή ηγεσίας στο πρόσωπο του Χάρη Δούκα είτε την αναβάπτιση στην προεδρία του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του. Η συμμετοχή στις κάλπες είναι κομβική παράμετρος της εκλογικής διαδικασίας.

Οι διαρροές των ψηφοφόρων των δυο διεκδικητών της προεδρίας ή και η διαφορετική ψήφος τους από την πρώτη κάλπη καθώς και η εκλογική συμπεριφορά όσων είχαν ψηφίσει κάποιον εκ των 4 υποψηφίων προέδρων που δεν πέρασαν στο β΄γύρο μπορεί να αποδειχθούν ο αστάθμητος παράγοντας στην κάλπη που θα βγάλει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 2017 και του 2021 για τν προεδρία στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ποσοστό συμμετοχής σε σχέση με το πρώτο γύρο ήταν μειωμένο περίπου κατά 33%.

Στις κάλπες του πρώτου γύρου προσήλθαν και ψήφισαν 303.223 εκλογείς που ανέδειξαν μεταξύ των έξι υποψηφίων προέδρων νικητή του α’ γύρου τον Νίκο Ανδρουλάκη με ποσοστό 29,64% και στη δεύτερη θέση τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα με 21,41%.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προβάδισμα α΄γύρου περίπου 8 μονάδων από τον Χάρη Δούκα που αναζητά δεξαμενές ψήφων. Βέβαια, η κάλπη του β΄γύρου είναι άδεια μέχρι να ψηφίσουν οι πολίτες. Ας σημειωθεί ότι στον α΄γύρο ο Παύλος Γερουλάνος έλαβε ποσοστό 21,12% (63.632 ψήφοι), η Αννα Διαμαντοπούλου 19,52% (58.809 ψήφοι), ο Μιχάλης Κατρίνης 6,03% (18.163 ψήφοι) και η Νάντια Γιαννακόπουλου 2,29% (6.890 ψήφοι).

Οι τρεις δεν έδωσαν τη στήριξή τους σε κάποιον εκ των δυο διεκδικητών αλλά απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στις κάλπες. Η Νάντια Γιαννακοπούλου ζήτησε από τους ψηφοφόρους να πάνε στην κάλπη και να αποφασίσουν για την επόμενη μέρα, «για ένα νέο ξεκίνημα, με νέα ορμή, με το ΠΑΣΟΚ δύναμη ελπίδας και ανατροπής!». Η Νάντια Γιαννακοπούλου “έδειξε” τον Χάρη Δούκα, χωρίς να τον κατονομάζει. Σκιαγράφησε χαρακτηριστικά στοιχεία της υποψηφιότητας Δούκα, καλώντας τον κόσμο να απορρίψει τον υποψήφιο πρόεδρο που βαλτώνει το ΠΑΣΟΚ στη στασιμότητα και το απομακρύνει από τις προσδοκίες των πολιτών, και να επιλέξει τον υποψήφιο πρόεδρο που μπορεί να εμπνεύσει την δυναμική που χρειάζεται να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ.

Σε ήπιο κλίμα και χωρίς υψηλούς τόνους μεταξύ των δυο μονομάχων, με εξαίρεση την αντιπαράθεση για την τηλεμαχία που τελικά ναυάγησε, κύλησαν οι προηγούμενες ημέρες.

Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος εκ νέου Νίκος Ανδρουλάκης δεν σταμάτησε τις περιοδείες εκτός Αττικής, φτάνοντας σε Ηλεία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Γιάννενα. Αναδεικνύει ότι «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε» ως παράταξη με ισχυρή πολιτική αυτονομία και με δυναμική κυβερνησιμότητας, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες του ίδιου στο τιμόνι του κόμματος, και του στελεχιακού δυναμικού που τον στήριξε. «Τα δύσκολα είναι πίσω. Τα καλύτερα έρχονται», διακηρύσσει σε όλους τόνους και καλεί τον κόσμο να τον ενισχύσει με την ψήφο του, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τα λάθη που έγιναν, θα διορθωθούν, δεσμευόμενος σε παρεμβάσεις στην κομματική λειτουργία με συλλογικότητα και ενωτική διάθεση. Είναι ενδεικτικό ότι στο προεκλογικό του βίντεο του πρώτου γύρου με σύνθημα «Επιστρέψαμε, συνεχίζουμε, κερδίζουμε μαζί», ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογραμμίζει ότι πλέον το κόμμα έχει βγει από τις μυλόπετρες του δικομματισμού και πλέον θα πρωταγωνιστήσει έχοντας προοδευτικό πρόγραμμα που θα γίνει κυβερνητικό σχέδιο…

Από την άλλη, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας απαντά στο ερώτημα «στασιμότητα ή αλλαγή» και προβάλει το αίτημα της αλλαγής ηγεσίας ως ισχυρό. Προβάλλει και το σύνθημα «ενώνουμε δυνάμεις στην κοινωνία» για τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προεκλογικό του βίντεο , λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, έχει ως μότο : «Την Κυριακή ψηφίζουμε για την Aλλαγή!». Όπως σημειώνει ο Χάρης Δούκας απευθυνόμενος σε κάθε ψηφοφόρο της κάλπης της 13ης Οκτωβρίου : «Ξέρω τι αναρωτιέσαι. Το ίδιο αναρωτιέμαι και εγώ. Θα μείνουμε κολλημένοι στα ίδια και τα ίδια; Σε μια στασιμότητα που μπορεί να γίνει αδιέξοδη; Θα συμβιβαστούμε με ένα ΠΑΣΟΚ χαμηλών προσδοκιών; Δεν έχει σημασία αν με ψήφισες ή όχι. Μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για την παράταξη. Πιστεύω βαθιά ότι έχουμε μια ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία. Αρκεί να δουλέψουμε όλοι μαζί. Για ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο, ανοιχτό, πρωτοπόρο. Έτοιμο να αλλάξει την Ελλάδα. Την Κυριακή ψηφίζουμε για την Aλλαγή!»

Διαβάστε περισσότερα: Συναυλία Τέμπη: «Όλων των νεκρών είμαστε η φωνή» – Πλημμύρισε κόσμο το Καλλιμάρμαρο (Photos)

Διαβάστε ακόμα: «Πες στους δικούς μου ότι θα αργήσω απόψε» – Ρίγη συγκίνησης στο Καλλιμάρμαρο για το τραγούδι των Τεμπών (Video)

Τέμπη: «Μακάρι να μη χρειαζόταν να ήμασταν εδώ απόψε» – Έτσι ξεκίνησε η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο (Video)