Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ο κύκλος της Βοστώνης κάνει …ποδαρικό στην υποψηφιότητά Διαμαντοπούλου στην Κοζάνη

O κύβος ερρίφθη στην Κοζάνη ! Με τις ευλογίες της …Βοστώνης, η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού Αννα Διαμαντοπούλου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τροχοδρομεί προς τις εσωκομματικές κάλπες της Χαριλάου Τρικούπη .

«Ο,τι έχω αποφασίσει στη ζωή μου, το έχω αποφασίσει ξεκινώντας από την Κοζάνη. Και μου έχει φέρει πάντα γούρι. Οπότε αυτή η συνάντηση είναι γουρλίδικη. Και αφετηρία». Αυτό απάντησε η επικεφαλής του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» Αννα Διαμαντοπούλου, όταν, κατά την άφιξή της στην Κοζάνη , με αφορμή συναντήσεις της με καθηγητές του κύκλου της Βοστώνης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το πού και πότε θα κάνει δήλωση σχετικά με την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Με την αναφορά της στη γενέθλιά της πόλη, η Αννα Διαμαντοπούλου άφησε να εννοηθεί ότι στην Κοζάνη, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις και ότι οι ανακοινώσεις που θα κάνει έρχονται σύντομα.

Η υποψηφιότητά της αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και αναδιατάξεις στις εσωκομματικές δυνάμεις με επίκεντρο τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Θε επηρεάσει ιδιαίτερα το εκσυγχρονιστικό μπλοκ, που στελέχη του διαχέονται στα στρατόπεδα του Νίκου Ανδρουλάκη, Νάντιας Γιαννακοπούλου, Μιλένας Αποστολάκη και Μιχάλη Κατρίνη (δεν φαίνεται να επηρεάζει τους Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Δούκα, Γιάννη Κανελλάκη) . Με διαμορφωμένη εικόνα εκπροσώπου της ρεάλ πολιτικ της ΕΕ/ΝΑΤΟ/ΗΠΑ πορεύεται από καιρό φιλοτεχνώντας το πρωθυπουργίσιμο προσωπείο της …πρέσβειρας καλής θέλησης προς τις δεξιοκεντροαριστεροφεύγα δυνάμεις. Στην αιχμή του δόρατός της έχει ότι ξέρει να προΐσταται σε κύκλους που επενδύουν σε εφαρμοσμένη πολιτική γύρω από την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, από την επιχειρηματικότητα της πράσινης μετάβασης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, από τα τα νέα πεδία της τεχνητής νοημοσύνης, από τις ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της παιδείας, και όχι μόνο, και μέσα στο χορό της …πολεμικής οικονομίας.

Από την Κοζάνη η Αννα Διαμαντοπούλου άδραξε την ευκαιρία να αναδείξει τις συναντήσεις της με κορυφαίους καθηγητές στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024. Όπως είπε, έχει στενές σχέσεις με τον κύκλο της Βοστώνης (καθηγητές από Αμερική και Αυστραλία) και σε συνεργασία με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας οργάνωσαν να τους φέρουν, ώστε να διαμορφωθεί ένα μακράς διαρκείας πρόγραμμα με Ελληνες καθηγητές πολύ υψηλού επιπέδου που αφορούν στα αντικείμενα του πανεπιστημίου. Κι αυτό, «ώστε να δώσουμε στο πανεπιστήμιο ορμή, έναν διεθνή χαρακτήρα», τόνισε, προσθέτοντας ότι έχουν βρει τρόπους χρηματοδότησης του προγράμματος. Για να καταλήξει; «Πιστεύω ότι για το πανεπιστήμιο θα είναι μια μεγάλη στιγμή».

Η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, πολιτικά έχει επαφές με τον σημιτικό κύκλο της Χαριλάου Τρικούπη και ευρύτερα με τους εν γένει “εκσυγχρονιστές” όλων των κομματικών προελεύσεων δεξιάς κοπής. Πολλοί θεωρούν ατού της ότι μπορεί να γίνει ο κρίκος επαφής (νεο)φιλελεύθερων, κεντροδεξιών, ακροκεντρώων όλου του φάσματος, από τη ΝΔ μέχρι το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις. Κι αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, είναι πιθανή η περίπτωση κατακερματισμού κομμάτων και αδυναμίας τους να φτιάξουν «καθαρόαιμη» κυβέρνηση στις επόμενες βουλευτικές εκλογές . Οι συγκλίσεις τότε στο όνομα του «κέντρου» με δεξιές πολιτικές θα ανθήσουν…

YouTube video player

Μάλιστα, κατά την άποψη της Αννας Διαμαντοπούλου, όπως είχε εκφραστεί σε συνέντευξη ( ΕΡΤNews -1.7.2024) «αυτές οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία γιατί η χώρα έχει φτάσει σε μια ασταθή ισορροπία (…)». Κρίνει ότι η ΝΔ, μετά το πλήγμα που υπέστη στις ευρωεκλογές, απομακρύνεται περισσότερο από το κέντρο και τείνει να κινηθεί ακόμα πιο δεξιά. Ετσι, αναφορικά με το άλλο κόμμα, το αντίπαλο δέος που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας, επισημαίνει ότι «ο επόμενος αρχηγός πρέπει να έχει χαρακτηριστικά πρωθυπουργού, δηλαδή να μπορέσει να αντιμετωπίσει στα ίσα τον σημερινό πρωθυπουργό» (Κατά την άποψη της Αννας Διαμαντοπούλου, «αυτές οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία γιατί η χώρα έχει φτάσει σε μια ασταθή ισορροπία (…)». Κρίνει ότι η ΝΔ, μετά το πλήγμα που υπέστη στις ευρωεκλογές, απομακρύνεται περισσότερο από το κέντρο και τείνει να κινηθεί ακόμα πιο δεξιά. Ετσι, αναφορικά με το άλλο κόμμα, το αντίπαλο δέος που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας, επισημαίνει ότι «ο επόμενος αρχηγός πρέπει να έχει χαρακτηριστικά πρωθυπουργού, δηλαδή να μπορέσει να αντιμετωπίσει στα ίσα τον σημερινό πρωθυπουργό». Είχε διευκρινίσει ότι οι αναφορές της δεν σχετίζονται με αντιμητσοτακισμό ή αντιδεξιά αλλά για έναν πόλο «με θετική πρόταση», μια άλλη ατζέντα.

Διαβάστε περισσότερα: Αυτοί είναι οι 22 που εμπλέκονται στη σπείρα εκβιαστών του δήμου Αθηναίων – Τουλάχιστον τρεις υπάλληλοι της Μενδώνη ανάμεσά τους (Έγγραφα)

Θα υπάρξουν διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ; Τι ισχύει με την προειδοποίηση Κασσελάκη

Καιρός: Έρχεται καύσωνας διαρκείας – Πού και για πόσο το θερμόμετρο θα δείχνει 40αρια (LIVE)

Τραγωδία στην Κάρπαθο: Νεκρή αθλήτρια που έπεσε από σκάφος σε ιστιοπλοϊκό αγώνα

Πιτσιλής διορίζει Πιτσιλή για να γνωμοδοτεί στον εαυτό του – Με τραγελαφική απόφασή αυτοορίζεται πρόεδρος του ανώτατου συμβουλίου

Διακοπές στην Αλβανία: Ανεβαίνουν οι κρατήσεις από Έλληνες – Πόσο κοστίζει ένα τριήμερο

Επιστολή Δούκα προς ΠΑΣΟΚ: Debate και κώδικας Δεοντολογίας για τις εκλογές προέδρου – Ζητά συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ