Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Αποκτά πολιτικό …σασπένς ο β΄ γύρος- Κομβική η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου

Νέα δυναμική (αν είναι και τροπή θα φανεί εν ευθέτω) έχει λάβει η αναμέτρηση της 13ης Οκτωβρίου για την ανάδειξης ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μεταξύ του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή, και του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Χάρη Δούκα, δημάρχου Αθηναίων. Μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική η παρέμβαση υπέρ του Χάρη Δούκα από τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία «γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα πρέπει να ξαναγίνει δύναμη Αλλαγής».

Δεν είναι μόνο ότι ο β΄γύρος των εσωκομματικών εκλογών αποκτά τον “θόρυβο” που έλειπε το τελευταίο διάστημα, σε μια χαμηλών τόνων αντιπαράθεση των δυο διεκδικητών, και σε μεγάλο βαθμό χωρίς διαφοροποιημένο πολιτικά επίδικο. Η αναμέτρηση της 13ης Οκτωβρίου αποκτά, στο παρά πέντε του β΄γύρου, «ένταση» ως προς τα πολιτικά (και κάποια ιδεολογικά) χαρακτηριστικά που συνδέουν ψηφοφόρους με τους διεκδικητές της προεδρίας, έστω και υπό το πρίσμα “παλαιοκομματικών” τομών ανάμεσα σε παπανδρεϊκούς, σημιτικούς, εκσυγχρονιστές παντός καιρού, “παλιό ΠΑΣΟΚ” κ.λ.π., ενώ ρηγματώνονται βεβαιότητες και διαλύονται προγνωστικά για την τελική έκβαση. Παράλληλα, η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου λειτουργεί (θα φανεί πόσο) τονωτικά στην προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να ενδυναμώσει τη συμμετοχή, καθώς αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον των εκλογέων, που είτε ψήφισαν είτε όχι τους δυο διεκδικητές στην πρώτη κάλπη, ξαναμπαίνουν στη λογική ότι η ψήφος τους μπορεί να είναι καθοριστική για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ. Κομβική είναι και η αναφορά Παπανδρέου ότι η συμμετχοή είναι αφετηρία Μάχης για Προοδευτική Διέξοδο.

Είναι διάχυτος ο προβληματισμός για την αποχή. Ας μην ξεχνάμε ότι το 48,96% των ψηφοφόρων του πρώτου γύρου ψήφισε τους «4» που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο (Παύλος Γερουλάνος, Αννα Διαμαντοπούλου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης) . Κρινόταν ως πιθανό το ενδεχόμενο τμήμα των ψηφοφόρων των εκτός μάχης υποψηφίων να μην προσέλθουν στις κάλπες, χωρίς να αποκλείεται μικρή “διαρροή” και από ένα τμήμα όσων στήριξαν με την ψήφο τους στον α΄γύρο τους δυο υποψηφίους προέδρους που διεκδικούν στο β΄γύρο τα ηνία της ηγεσίας.

Τώρα, σχεδόν πάνω από την κάλπη του β΄γύρου, αποκτά περισσότερο πολιτικό σασπένς η μάχη Ανδρουλάκη-Δούκα.

Ηδη γίνονται αναλύσεις για το ενδεχόμενο να κριθεί η μάχη της ηγεσίας με διαχωριστική γραμμή την Αττική και αστικά κέντρα (υπέρ Νίκου Ανδρουλάκη με στήριξη της ψήφου και εκλογέων που στο α΄γύρο ενίσχυσαν κυρίως την Άννα Διαμαντοπούλου και όχι μόνο) και στην περιφέρεια (υπέρ Δούκα σε περιοχές όπως η Αχαΐα, η Ηλεία και αλλού όπου κυριαρχούν «παπανδρεϊκοί», τμήματα της Δυτικής Ελλάδας, η Θεσσαλία κ.ά. ). Πάντως από την αρχή της περασμένης εβδομάδας έως και το Σάββατο, παραμονή των εσωκομματικών εκλογών, ο Νίκος Ανδρουλάκης διήνυσε χιλιόμετρα για ομιλίες, από την Ηλεία , όπου εκλέγεται ο Μιχάλης Κατρίνης, υποψηφιος πρόεδρος του α΄γύρου, έως τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα.

Σημαντικές παρεμβάσεις υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη στο β΄γύρο ήταν μεταξύ άλλων του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Γιάννη Μανιάτη και του πρώην προέδρου της βουλής και ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης. Από την άλλη, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος στον πρώτο γύρο είχε στηρίξει τον Παύλο Γερουλάνο, έκανε δημόσια δήλωση πριν από λίγες ημέρες υπέρ της υποψηφιότητας του Χάρη Δούκα στο β΄ γύρο.

Παράλληλα, παρόλο που οι εκτιμήσεις εμφανίζουν να μην είναι ενιαία η στάση των ψηφοφόρων του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος δεν έδωσε στήριξη σε κάποιον εκ των διεκδικητών, αναμένεται ότι τμήμα τους θα επανατοποθετηθεί μετά το κάλεσμα του Γιώργου Παπανδρέου και του Νίκου Παπανδρέου.

Επίσης, η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Κατρίνης που διεκδίκησαν την προεδρία στον α΄γύρο, δεν έδωσαν, δημοσίως, « γραμμή» υπέρ κάποιου υποψηφίου για την ηγεσία στο β΄γύρο. Μόνο η υποψήφια πρόεδρος του πρώτου γύρου Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα, έδωσε ευθεία στήριξη στον Χάρη Δούκα το Σάββατο, παραμονή της κάλπης του β΄γύρου, με ανάρτησή της στην οποία ανέφερε “Χάρη, πάμε για την Αλλαγή!”. Μια μέρα πριν ήδη είχε «δείξει» το δήμαρχο Αθηναίων για πρόεδρο στις κάλπες της 13ης Οκτωβρίου, καλώντας σε συμμετοχή για ένα νέο ξεκίνημα, με νέα ορμή, με το ΠΑΣΟΚ δύναμη ελπίδας και ανατροπής!».

Διαβάστε επίσης

Καρυστιανού στη συναυλία για τα Τέμπη: «Αυτό που σκότωσε τα παιδιά μας παραμένει ελεύθερο» (Video) 

Νόμπελ ανοησίας 

Ο Φοίβος Δεληβοριάς έγραψε τραγούδι και το αφιέρωσε στους γονείς των θυμάτων των Τεμπών – Ανατριχίλα στο Καλλιμάρμαρο (Video) 

Το χρυσό περίπτερο της Μενδώνη στη ΔΕΘ – Αυτή την Κυριακή στο Documento 

Τέμπη: Τα συγκλονιστικά μηνύματα της συναυλίας- «Τι θα έλεγαν αν στο τρένο ήταν τα παιδιά τους; – Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» (Photos)

Ετικέτες