Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Αν και έσπασε το φράγμα των 300.000 ψηφοφόρων, δεν έφερε τα πάνω κάτω η συμμετοχή

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Αν και έσπασε το φράγμα των 300.000 ψηφοφόρων, δεν έφερε τα πάνω κάτω η συμμετοχή

Η μεγάλη προσέλευση μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική διαδικασία της 6ης Οκτωβρίου 2024 για ανάδειξη νέας ηγεσίας, με τη συμμετοχή 300.735 εκλογέων, σκιαγραφείται από τους επιτελείς όλων των τάσεων στη Χαριλάου Τρικούπη ως σημαντικό εκλογικό και πολιτικό γεγονός. Πάντως, σε μια περίοδο πολιτικής ρευστότητας, φθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν επιβεβαιώθηκε η …υπεραισιόδοξη πρόβλεψη ορισμένων υποψηφίων για το ενδεχόμενο να φτάσει τις τετρακόσιες χιλιάδες η συμμετοχή. Ομως, παράγει με διττό τρόπο αποτελέσματα το ότι «έσπασε» το φράγμα της εσωκομματικής κάλπης του 2021 (270.206 ψηφοφόροι), την ίδια ώρα που οι νέες εγγραφές μελών/φίλων του ΠΑΣΟΚ είναι οι μισοί από τους εκλογείς του α΄γύρου των εκλογών , δηλαδή αγγίζουν τις 150.000.

Δημιουργείται μια νέα εσωκομματική συνθήκη με μεγάλη την ευθύνη των 6 υποψηφίων προέδρων για την επόμενη μέρα, με επίκεντρο την ενότητα, ενώ ενόψει του β΄γύρου των εσωκομματικών εκλογών, αναδεικνύεται η προοπτική ανάδειξης ενός συνεκτικού πολιτικού προγράμματος με κοινωνικές αναφορές σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες διεύρυνσης της επιρροής του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο της κεντρικής πολιτικής σκηνής εκπέμπεται η εικόνα της αναζωπύρωσης των προσδοκιών τμήματος του εκλογικού σώματος (είτε απείχε είτε έκανε άλλες κομματικές επιλογές ), που, επιζητώντας λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα, προσβλέπει εκλογικά στη δημιουργία ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού πόλου απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Η μαζική συμμετοχή ψηφοφόρων έγινε εμφανής ήδη από τα πρώτα στοιχεία προσέλευσης εκλογέων το πρωί της Κυριακής 6ης Οκτωβρίου, καθώς μόλις τέσσερεις ώρες αφότου ξεκίνησε η ψηφοφορία για τον α΄ γύρο της διαδικασίας εκλογής προέδρου, είχαν ψηφίσει 65.671 φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ. Οι στατιστικές αναλύσεις στη Χαριλάου Τρικούπη κατέτειναν από νωρίς στην εκτίμηση για μεγάλη συμμετοχή με δεδομένο ότι η σύγκριση την ίδια ωριαία χρονική περίοδο με την εσωκομματική κάλπη του 2021 αποτύπωναν ενισχυμένα ποσοστά συμμετοχής αλλά και με το ότι σύμφωνα με τα εκλογικά ειωθότα, όσο περνούν οι πρώτες πρωινές ώρες, προς το μεσημέρι αυξάνεται η προσέλευση. Ετσι, όταν δημοσιοποιήθηκε ότι ως τις 2 το μεσημέρι είχαν ψηφίσει 167.814 φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ , για να φτάσουν στις 5 το απόγευμα να έχουν ψηφίσει 234.343 , στις 6 το απόγευμα 260.288 άτομα ήταν πια εδραία η πεποίθηση ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει τον αριθμό των 270.206 εκλογέων που είχαν ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές του 2021. Αυτό καταγράφηκε τελικά επίσημα όταν έκλεισαν οι κάλπες, αφού είχε στο μεταξύ δοθεί παράταση μίας ώρας για να ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ (αντί για τις 7 η ώρα) η εκλογική διαδικασία: ψήφισαν 300.735 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ.

Το κάλεσμα προς τους προοδευτικούς πολίτες να πάνε στην κάλπη του ΠΑΣΟΚ έγινε από όλους διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του, επέλεξε, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Κερατσίνι, το πρωί της Κυριακής, να δώσει έμφαση στη δυναμική των κατακτήσεων του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας του, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ανέκτησε το κύρος του και σε ένα βαθμό εκλογική ισχύ, στοιχεία που αποτελούν εφαλτήριο, κατά την άποψή του, για να μπορεί πλέον το κόμμα να πρωταγωνιστήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή με προοπτική νίκης απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, το πρωί της Κυριακής, δήλωσε:

«Πριν δυόμισι χρόνια μου εμπιστευτήκατε τις τύχες του Κινήματος. Σήμερα νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους απλούς ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ για την τιμή που μου έκαναν, αλλά και για τις μάχες, που δώσαμε μαζί.

Σε μόλις δυόμισι χρόνια καταφέραμε να σπάσουμε τις μυλόπετρες του δικομματισμού, που συμπίεζαν το ΠΑΣΟΚ. Θα το κάνουμε πιο ισχυρό και θα πετύχουμε σημαντικές νίκες ξαναβάζοντας την παράταξή μας στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων.

Μαζί πετύχαμε όλα αυτά τα σημαντικά βήματα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε το άλμα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία».

Στη μεγάλη συμμετοχή, που δίνει νομιμοποίηση στον νέο Πρόεδρο και δύναμη στο ΠΑΣΟΚ, εστίασε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος ο οποίος ψήφισε στο εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε:

«Είναι πολύ σημαντική μέρα, σήμερα, για τη Δημοκρατία, για το κόμμα, για την παράταξη. Συνιστώ σε όλον τον κόσμο που περιμένει, υπομονή και επιμονή. Πραγματικά αξίζει τον κόπο, αυτή η διαδικασία. Η μεγάλη συμμετοχή, δίνει νομιμοποίηση στον νέο Πρόεδρο, δίνει δύναμη στο ΠΑΣΟΚ. Ξεκινάει μία διαδικασία για να προχωρήσουμε μπροστά και το ΠΑΣΟΚ να μπορεί να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις, που έχει η χώρα σήμερα. Να ευχαριστήσω τους ανθρώπους στις εφορευτικές επιτροπές, για τη δουλειά που κάνουν και να ευχηθώ πραγματικά αυτή η διαδικασία, να είναι μια καινούργια μέρα για το ΠΑΣΟΚ».

Η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Δυτικού τομέα Αττικής Νάντια Γιαννακοπούλου ψήφισε σε εκλογικό κέντρο στο Περιστέρι, καλώντας όλες και όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας να συμμετέχουν μαζικά, να σπάσουν τους μηχανισμούς, να γυρίσουν την πλάτη στα συστήματα, να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους προκειμένου να δώσουν μια ηχηρή απάντηση ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ». Μάλιστα, προέβλεψε ότι η προέλευση θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία της Χαριλάου Τρικούπη. Το πρωί της Κυριακής, λίγο αφότου είχε ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στην κάλπη του α΄γύρου για ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ η Νάντια Γιαννακοπούλου δήλωσε τα εξής:

«Χιλιάδες πολίτες καλούνται σήμερα, μετά από 3 μήνες μιας διαδικασίας διαλόγου και γιορτής της δημοκρατίας, να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους. Να ψηφίσουν με το χέρι στην καρδιά και το βλέμμα στο μέλλον για τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, για μια νέα δυναμική πορεία, μια νέα δυναμική αρχή προκειμένου η χώρα να έχει στις 14 του μήνα ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, και στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ να είναι κυβέρνηση. Βλέπω πάρα πολύ κόσμο κι αυτό με χαροποιεί. Πιστεύω ότι σήμερα θα ξεπεράσουμε κάθε προσδοκία. Θέλω να καλέσω όλες και όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας να συμμετέχουν μαζικά, να σπάσουν τους μηχανισμούς, να γυρίσουν την πλάτη στα συστήματα, να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους προκειμένου να δώσουν μια ηχηρή απάντηση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Ελπίδα και προοπτική για τη χώρα απέναντι στους αδιέξοδους μονόδρομους του κ. Μητσοτάκη».

Τη σημασία που έχει για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα η εκλογική διαδικασία ανέδειξε η υποψήφια πρόεδρος Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής, σημειώνοντας ότι έτσι τα μέλη, οι φίλοι, οι πολίτες μπορούν να θέσουν τις βάσεις για το μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ. Μόλις ψήφισε το πρωί της Κυριακής στο εκλογικό τμήμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, η Αννα Διαμαντοπούλου έστειλε το εξής μήνυμα προς τους πολίτες: «Μεγάλη μέρα σήμερα και ηλιόλουστη. Σήμερα πάμε όλοι στις κάλπες. Όλοι οι φίλοι, τα μέλη, οι δημοκρατικοί πολίτες, για να θέσουμε τις βάσεις για το Μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ. Όλοι μαζί θα διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Μια ισχυρή Ελλάδα, μια δίκαιη κοινωνία και ένα αποτελεσματικό κράτος. Πάμε κάλπες!».

Το αίτημα για αλλαγή σε επίπεδο κόμματος αλλά και την προοπτική νέας διακυβέρνησης της χώρας προέβαλε, με σύνθημα «ενώνουμε δυνάμεις», ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Ο Χάρης Δούκας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για τις εσωκομματικές εκλογές στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και αμέσως μετά δήλωσε: «Σήμερα έχουμε ραντεβού με το μέλλον. Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής για να αλλάξουμε τη χώρα. Καλώ όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να ψηφίσουν. Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα».

Εμφαση στη μαζική συμμετοχή ψηφοφόρων έδωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταστεί και πάλι μεγάλο και νικηφόρο. Ο Μιχάλης Κατρίνης ψήφισε το πρωί της Κυριακής στον Πύργο Ηλείας και έκανε την εξής δήλωση:

«Οι δημοκρατικοί πολίτες σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή και την απόφασή τους, δίνουν σήμερα τη δύναμη στο κίνημά μας για να γίνει και πάλι μεγάλο και νικηφόρο.
Από την ελληνική επαρχία που χτυπά η καρδιά του ΠΑΣΟΚ, στέλνω μήνυμα νίκης και ελπίδας.
Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, για να γίνει η μεγάλη, δημοκρατική παράταξη ξανά δύναμη αλλαγής και ανατροπής.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter