Εκλογές Ισραήλ: Τα πρώιμα αποτελέσματα δείχνουν νέο… αδιέξοδο

Την Ημέρα της Μαρμότας ζει το Ισραήλ με τα πρώτα αποτελέσματα από τις τέταρτες εκλογές που διεξάγονται στη χώρα να αποτυπώνουν ένα ακόμα αδιέξοδο.

Με περισσότερες από τις μισές ψήφους καταμετρημένες μέχρι το πρωί της Τετάρτης, το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου προηγείται ενώ το κόμμα του κεντρώου Γιαΐρ Λαπίντ έχιε λάβει μέχρι τώρα ποσοστό λιγότερο από 15%.

Ωστόσο, Νετανιάχου και Λαπίντ θα πρέπει να πείσουν τα αντίπαλα κόμματα στην Κνεσέτ να ενωθούν σχηματίζοντας κυβέρνηση συνασπισμού, πράγμα που φαντάζει σχεδόν απίθανό με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί και πάλι σε πολιτικό αδιέξοδο και πιθανότατα και σε πέμπτες εκλογές.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις πρώτες του δηλώσεις μετά τα πρώτα αποτελέσματα υποστήριξε ότι σκοπεύει να επικοινωνήσει με βουλευτές σε μια προσπάθεια οικοδόμησης μιας «σταθερής» κυβέρνησης. «Απλώνω το χέρι μου σε όλους  που πιστεύουν σε αυτό το μονοπάτι. Δεν αποκλείω κανέναν. Περιμένω από όλους όσοι πιστεύουν στις αρχές μας να ενεργήσουν με παρόμοιο τρόπο» είπε.

Νωρίτερα σε ανάρτησή του ο Νετανιάχου υποστήριξε πως οι ισραηλινές βουλευτικές εκλογές κατοχυρώνονται ως «μια τεράστια νίκη της δεξιάς».

Ο Νετανιάχου είπε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον ηγέτη της Γιαμίνα, Ναφτάλι Μπέννεττ, με τον οποίο είχε μια φιλόνικη σχέση με τα χρόνια. Ο Μπενέτ, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε προηγούμενες κυβερνήσεις του Νετανιάχου, δεν έχει ανακοινώνησει αν θα υποστηρίξει ξανά τον πρωθυπουργό.

Ο αρχηγός ενός άλλου δεξιού κόμματος, ο Γκιντεόν Σαάρ της Νέας Ελπίδας, είπε μετά το κλείσιμο των δημοσκοπήσεων ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Νετανιάχου.

Οι εκλογές της Τρίτης ήταν ουσιαστικά ένα δημοψήφισμα για την ηγεσία του Νετανιάχου, η οποία έχει δοκιμαστεί από μομφές εναντίον του αλλά την την υγειονομική κρίση, έχοντας ελέγξει τον ιό αλλά και προχωρώντας με την πιο επιθετική προσπάθεια εμβολιασμού στον κόσμο.

Ετικέτες