Εκλογές ΗΠΑ: Σκληρή μάχη στις πολιτείες «κλειδιά» – Τι έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση για Χάρις – Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ: Σκληρή μάχη στις πολιτείες «κλειδιά» – Τι έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση για Χάρις – Τραμπ

Η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ ανεβάζουν ρυθμούς και τόνους δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με πολλούς ψηφοφόρους να παραμένουν διχασμένοι.

Βασική ανησυχία των Αμερικανών πολιτών θεωρείται η πορεία της οικονομίας στη χώρα. Σε δημοσκόπηση του Associated Press-NORC, η πλειονότητα των ψηφοφόρων περιγράφει ως «κακή» την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και 7 στους 10 υποστηρίζουν ότι η χώρα τους βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν δε, ότι ο Τραμπ φαίνεται να έχει χάσει το πλεονέκτημά του στο ζήτημα της Οικονομίας, που η πλειοψηφία των ψηφοφόρων το βάζει πάνω από αμβλώσεις, μετανάστευση, εγκληματικότητα και εξωτερικές υποθέσεις.

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση για τις επτά πολιτείες «κλειδιά»

Η δημοσκόπηση της Washington Post/Schar School τη Δευτέρα 21/10 έδειξε πως η Χάρις προηγείται μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων στην Τζόρτζια με 51% έναντι 47%, ενώ ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ προηγείται ελαφρά στην Αριζόνα με 49% έναντι 46%.

Και τα δύο ευρήματα είναι εντός του περιθωρίου σφάλματος συν ή πλην 4,5 ποσοστιαίων μονάδων της δημοσκόπησης, στην οποία συμμετείχαν 5.016 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου.

Η Χάρις έχει επίσης προβάδισμα στην Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, ενώ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Τραμπ προηγούνταν στη Βόρεια Καρολίνα και είναι ισόπαλος με τη Χάρις στη Νεβάδα με 48%.

Πάντως, η εν λόγω δημοσκόπηση δεν είναι η μοναδική που δείχνει τους δύο υποψηφίους ισόπαλους, αφού και άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν μια κούρσα στήθος με στήθος σε επτά πολιτείες «κλειδιά», ακόμη και αν η Χάρις έχει προβάδισμα σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες.

Χάρις – Τραμπ προσπαθούν να προσελκύσουν τους Αμερικανούς του εξωτερικού

Η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος εκτιμά ότι 1,6 εκατομμύριο Αμερικανοί που ζουν στο εξωτερικό ψηφίζουν στις αμφίρροπες πολιτείες – οι οποίες ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Οι Αμερικανοί του εξωτερικού φαίνεται να προτιμούν τους Δημοκρατικούς. Για τον λόγο αυτό για πρώτη φορά φέτος η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών προσέφερε περίπου 300.000 δολάρια στους Δημοκρατικούς της διασποράς προκειμένου να τους βοηθήσει να πείσουν τους Αμερικανούς να ψηφίσουν.

«Οι εκλογές αυτές θα κριθούν στο νήμα και κάθε ψήφος μετρά», δήλωσε η Μάντι Μούντι εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικών. «Θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές πείθοντας κάθε εγγεγραμμένο ψηφοφόρο, όπου κι αν ζει».

Αλλά και ο Τραμπ προσπαθεί να κερδίσει την ψήφο των Αμερικανών του εξωτερικού. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει τη διπλή φορολογία που επιβάλλεται σε κάποιους από αυτούς.

«Για πολλούς Αμερικάνους του εξωτερικού, περιλαμβανομένου εμού, η μόνη σταθερή επαφή που έχουμε με την αμερικανική κυβέρνηση είναι μέσω της εφορίας κάθε Απρίλιο, όταν πρέπει να υποβάλλουμε τις φορολογικές μας δηλώσεις και να πληρώσουμε τους φόρους μας», δήλωσε ο Ζίνον Καπρόν που ζει στη Σιγκαπούρη και είναι εγγεγραμμένος να ψηφίσει στη Νέα Υόρκη όταν ρωτήθηκε για τη δέσμευση του Τραμπ.

«Αν ένας υποψήφιος προχωρήσει σοβαρά σε φορολογική μεταρρύθμιση για τους Αμερικανούς του εξωτερικού, αυτό μπορεί να επηρεάσει την απόφασή μου», πρόσθεσε.

Το πρόβλημα με την προσέλκυση των Αμερικανών της διασποράς – μια ομάδα που εκτιμάται στα 4,4 με 9 εκατομμύρια – είναι ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό τους ψηφίζει στις προεδρικές εκλογές.

Αντίθετα με τους πολίτες άλλων χωρών οι Αμερικανοί δεν μπορούν να πάνε την ημέρα των εκλογών στις πρεσβείες της χώρας τους για να ψηφίσουν. Πρέπει να στείλουν, συνήθως με το ταχυδρομείο, την ψήφο τους στην πολιτεία στην οποία είναι εγγεγραμμένοι.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρόγραμμα αρμόδιο για τις εκλογές, οι περισσότεροι Αμερικανοί του εξωτερικού συνήθως δεν ψηφίζουν: το ποσοστό αυτών που ψήφισαν ήταν λιγότερο από το 8% στις εκλογές του 2020, ενώ στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 ψήφισε μόλις το 3,4%.

Διαβάστε επίσης:

El Pais: «Ισραηλινοί που θέλουν να αποικίσουν τη Γάζα, κατασκηνώνουν ήδη στις πύλες της»

Επίδειξη δύναμης του Πούτιν η σύνοδος κορυφής των BRICS

Ιράν προς Ισραήλ: Οι γείτονές μας δεν θα επιτρέψουν τη χρήση του εδάφους ή εναερίου χώρους τους για επίθεση εναντίον μας

Ο πατέρας του Τζούλιαν Ασάνζ ευχαριστεί τον Πούτιν για τη στήριξη στον γιο του

Μολδαβία και Γεωργία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην ΕΕ

Λίντια Θορπ: «Δεν ψάχνω την επανεκλογή, αλλά δικαιοσύνη» – Τι απαντά η Αυστραλή γερουσιαστής που τα «έψαλε» στον Κάρολο

Φεύγουν από το Ιράκ και… αφήνουν κι εκεί συντρίμμια – Αποχωρούν οι Αμερικανοί το αργότερο το 2026 έχοντας προκαλέσει χάος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter