Εκλογές ΗΠΑ: Restart στην εκστρατεία 100 μέρες πριν την κάλπη

Εκλογές ΗΠΑ: Restart στην εκστρατεία 100 μέρες πριν την κάλπη

Ενθουσιασμός στους Δημοκρατικούς, προβληματισμός στους Ρεπουμπλικάνους, με τα επιτελεία των δύο κομμάτων να ρίχνουν το βάρος στο κυνήγι των αναποφάσιστων.

Λιγότερες από 100 ημέρες απομένουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, με τους Δημοκρατικούς να προσεγγίζουν εκ νέου τους ψηφοφόρους σε πολιτείες-κλειδί (swing states) και να επανασχεδιάζουν τον χάρτη τους προς τη νίκη. Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, που αντικατέστησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μετά την απόσυρσή του από την προεκλογική κούρσα, γρήγορα κατέρριψε τα ρεκόρ συγκέντρωσης χρημάτων από τους χορηγούς του κόμματος (200 εκατ. δολάρια μέσα σε επτά ημέρες) και δημιούργησε επίπεδα ενθουσιασμού που έκαναν ορισμένους Δημοκρατικούς να θυμηθούν την ιστορική υποψηφιότητα του Μπαράκ Ομπάμα. Κατά την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 170.000 εθελοντές έχουν εγγραφεί για να βοηθήσουν την υποψήφια των Δημοκρατικών –συγκέντρωσε τον αναγκαίο αριθμό εκλεκτόρων– με τηλεφωνικές κλήσεις, εκστρατείες και άλλες προσπάθειες για προσέλκυση ψηφοφόρων.

Από την άλλη πλευρά, οι Ρεπουμπλικάνοι μοιάζουν ξαφνικά προβληματισμένοι, καθώς για πρώτη φορά η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ δεν θεωρείται σίγουρη. Η επιλογή του Τραμπ να ορίσει αντιπρόεδρό του τον Τζέι Ντι Βανς, έναν γερουσιαστή του Οχάιο με «βαρύ» ιστορικό προκλητικών δηλώσεων, έχει επικριθεί από ορισμένους επιφανείς συντηρητικούς. Ο ίδιος έχει ήδη αποδείξει την αφοσίωσή του στον Τραμπ αλλά και την πολωτική ρητορική του, όταν λίγες ώρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του μεγιστάνα έσπευσε να επιρρίψει την ηθική ευθύνη για το τραγικό συμβάν στην εκστρατεία του προέδρου Μπάιντεν, κάτι που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις ως ένα υπερβολικό και εμπρηστικό σχόλιο.

Ο Τραμπ και ο Βανς συνέχισαν μάλιστα την ακραία ρητορική μετά την αλλαγή της σκυτάλης της υποψηφιότητας στο Δημοκρατικό Κόμμα, περιγράφοντας τη Χάρις ως «ριζοσπαστική, αριστερή τρελή».

Δύσκολη μάχη

Στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα δε μετά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ, οι σφυγμομετρήσεις διεξάγονται με καταιγιστικό ρυθμό. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την αποχώρηση του Μπάιντεν από την κούρσα έδειξαν ότι η Χάρις ξεκινά από ελαφρώς καλύτερη θέση έναντι του Τραμπ από αυτή που εκκινούσε ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος. Αλλά οι αριθμοί δείχνουν επίσης μια δύσκολη εκλογική μάχη σε ένα βαθιά διχασμένο έθνος.

Οι αναποφάσιστοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά σημαντικό παράγοντα θα αποτελέσει και η τακτική που θα ακολουθήσουν οι υποψήφιοι για να αποτρέψουν την επιτυχία του αντιπάλου. Σε πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις φάνηκε πως η Χάρις έχει υπερβεί σημαντικά τα ποσοστά που συγκέντρωνε ο Μπάιντεν μεταξύ των νέων, των μαύρων και των ισπανόφωνων ψηφοφόρων. Εχοντας ξεπεράσει το πρόβλημα της προχωρημένης ηλικίας του Μπάιντεν, οι Δημοκρατικοί οργανώνουν την επίθεσή τους. Μια ένδειξη του πόσο ανατράπηκαν τα δεδομένα μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από τη διεκδίκηση της αμερικανικής προεδρίας είναι όσα είπε η Κάμαλα Χάρις σε προεκλογική συγκέντρωσή της στην Τζόρτζια, την πρώτη της ως υποψήφιας για το χρίσμα των Δημοκρατικών. «Η δυναμική σε αυτό τον αγώνα αλλάζει και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ντόναλντ Τραμπ το αντιλαμβάνεται. Την περασμένη εβδομάδα υπαναχώρησε από το ντιμπέιτ του Σεπτεμβρίου, στο οποίο είχε προηγουμένως συμφωνήσει» δήλωσε, κατηγορώντας τον 78άχρονο ότι «έτρεξε φοβισμένος να κρυφτεί».

Στην αντεπίθεση η Κάμαλα

Ως γυναίκα η Χάρις έχει αφοσιωθεί στον αγώνα του δικαιώματος στην άμβλωση και ως πρώην εισαγγελέας έχει θέσει στο επίκεντρο την ποινική καταδίκη του Τραμπ. «Εμπιστευτείτε με όταν λέω ότι γνωρίζω τύπους σαν τον Ντόναλντ Τραμπ. Είχα να αντιμετωπίσω ανθρώπους σαν αυτόν σε όλη μου την καριέρα» δήλωσε η 59χρονη υποψήφια πρόεδρος. Ορισμένοι Δημοκρατικοί θεωρούν πλέον πιθανή μια νίκη τους στην Τζόρτζια, την οποία είχαν κερδίσει με δυσκολία το 2020. Αποτελεί μία από τις πολιτείες-κλειδί όπου είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το αποτέλεσμα.

Επιπλέον, η αντιπρόεδρος πέρασε στην αντεπίθεση και για το μεταναστευτικό στη συγκέντρωσή της. «Ο Τραμπ μιλάει πολύ για την ασφάλεια των συνόρων, αλλά οι πράξεις του δεν συμβαδίζουν με τα λόγια του. Ωθησε τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας να καταψηφίσουν ένα νομοσχέδιο για τη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων ώστε να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ως θέμα στην προεκλογική εκστρατεία. Δεν νοιάζεται για την ασφάλεια των συνόρων, νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του» υπογράμμισε η Χάρις, προσθέτοντας ότι θα εργαστεί ως πρόεδρος για να περάσει το νομοσχέδιο.

Οι τελικές αποφάσεις για την επισημοποίηση της υποψηφιότητας των Δημοκρατικών αναμένεται να ληφθούν έως τις 7 Αυγούστου με διαδικτυακή ψηφοφορία, καθώς το κόμμα επιθυμεί το πρόσωπο που θα επιλεγεί για να σταθεί απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ να έχει χαράξει κάποια πολιτική πορεία πριν από τις εκλογές, όταν θα λαμβάνει χώρα το συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο, στις 19 Αυγούστου. Στην ψηφιακή συνάντηση θα αποφασιστεί επίσης ποιος θα οριστεί αντιπρόεδρος στο πλευρό της Χάρις.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter