Εκλογές ΗΠΑ: Ρεκόρ προσέλευσης σε πολιτεία κλειδί για τον Τραμπ – Ξεκίνησε η πρόωρη ψηφοφορία

Περισσότεροι από 328.000 ψηφοφόροι συνέρρευσαν στις κάλπες στην Τζόρτζια των ΗΠΑ. Από το πρωί της Τρίτης, η πολιτεία που χαρακτηρίζεται ως «swing state» έχει ανοίξει τις κάλπες για όσους επιθυμούν να ψηφίσουν πρόωρα, με τη διαδικασία να διαρκεί τουλάχιστον 16 ημέρες.

«Η πρώτη ημέρα της πρόωρης ψηφοφορίας έσπασε το ρεκόρ της προηγούμενης, που ήταν 136.000 ψήφοι το 2020», έγραψε στο X ο Γκέιμπ Στέρλινγκ από το γραφείο του υπουργείου Εξωτερικών.

«Την τελευταία φορά που ψήφισα, ψήφισα στην πόλη και οι ουρές ήταν έξω από την πόρτα. Είχαν μόνο, ίσως τρεις ανθρώπους που δούλευαν. Οπότε οι άνθρωποι ειλικρινά άρχισαν να φεύγουν επειδή ήταν έτσι. Ναι, όπως, αυτό είναι πολύ μεγάλο. Δεν μπορώ να κάθομαι εδώ (και) να περιμένω, πρέπει να επιστρέψω στη δουλειά μου. Αλλά εδώ, όχι, ήταν εύκολα τα πράγματα», δήλωσε στο CNN μία ψηφοφόρος που ανέμενε στην ουρά.

Γιατί τα βλέμματα στρέφονται στη Τζόρτζια

Τα επιτελεία του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Τζόρτζια και ιδίως η ομάδα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Ο Τραμπ προσπαθεί να την επανακτήσει έπειτα από την ήττα του στις εκλογές του 2020, όταν η πολιτεία βάφτηκε με τα χρώματα των Δημοκρατικών, αν και με μικρή διαφορά.

Ο 78χρονος μεγιστάνας είχε δηλώσει ευθαρσώς πως εάν οι Ρεπουμπλικανοί χάσουν τη Τζόρτζια «θα χάσουν τα πάντα», κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ατλάντα.

Μεγάλη σημασία δίνει φυσικά και η Κάμαλα Χάρις η οποία αναμένεται να επισκεφθεί λίαν συντόμως την Πολιτεία, προκειμένου να διατηρήσει τα κεκτημένα των Δημοκρατικών, αν και οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν ότι η μάχη θα κριθεί στο όριο.

Νομικές μάχες για την καταμέτρηση

Το περασμένο καλοκαίρι, η Πολιτειακή Εκλογική η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, ψήφισε έναν κανονισμό που απαιτούσε την καταμέτρηση των ψήφων με το χέρι τη νύχτα των εκλογών, προκαλώντας αντιδράσεις και στα δύο κόμματα.

Και στα δύο επιτελεία θεωρούν ότι αυτός ο κανονισμός μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση όσον αφορά τα εκλογικά αποτελέσματα. Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας, προειδοποίησε ότι οι εν λόγω αλλαγές δεν είναι νομότυπες, ενώ το επιτελείο της Κάμαλα Χάρις, στήριξε αγωγή των Δημοκρατικών που ζητούσαν να μπλοκαριστούν οι αλλαγές των κανόνων της τελευταίας στιγμής.

Μετά από μια μαραθώνια δικαστική ακρόαση την Τρίτη, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της κομητείας Φούλτον, ανέστειλε τον κανόνα για την καταμέτρηση των ψήφων με το χέρι σε κάθε εκλογικό κέντρο. Οι νομικές μάχες θα συνεχιστούν και την Τετάρτη, όπου θα τεθούν στο μικροσκόπιο ενός άλλου πολιτειακού δικαστή.

Διαβάστε επίσης

Νέο ευρωπαϊκό ράπισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα του Μητσοτάκη

Ανοχύρωτοι και νομικά ακάλυπτοι οι «ήρωες» εθελοντές πυροσβέστες – Ο άδικος χαμός των δύο νέων ανέδειξε τις μαύρες τρύπες στο φτηνό δόγμα Κικίλια

Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο – Τουλάχιστον 10 νεκροί και 15 τραυματίες

Εκτός ελέγχου η βία μεταξύ των ανηλίκων – Η κυβέρνηση ονειρεύεται καταστολή αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του

Βουλιαγμένη: Εμπρησμός σε γνωστό εστιατόριο – Βρέθηκαν μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό

Mε σεβασμό στον Θανάση Καρτερό