Εκλογές ΗΠΑ: Πλημμύρα fake news και θεωριών συνωμοσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Aνάλυση του BBC

Εκλογές ΗΠΑ: Πλημμύρα fake news και θεωριών συνωμοσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Aνάλυση του BBC

Φήμες, παραπλανητικές καταγγελίες και ξεκάθαρα ψέματα σχετικά με την ψηφοφορία και την απάτη κατακλύζουν τους διαδικτυακούς χώρους σε πρωτοφανή αριθμό πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Εκατοντάδες περιστατικά που αφορούν υποτιθέμενες εκλογικές παρατυπίες συλλέγονται και διαδίδονται από άτομα, καθώς και από ανεξάρτητες και συνδεδεμένες με τους Ρεπουμπλικάνους ομάδες. Ένας μικρός αριθμός αναρτήσεων προέρχεται επίσης από Δημοκρατικούς.

H θύελλα των ισχυρισμών που διαδίδεται στο Διαδίκτυο αποτελεί πρόκληση για τους εκλογικούς αξιωματούχους που πρέπει να απομυθοποιήσουν τις φήμες και να καθησυχάσουν τους ψηφοφόρους, ενώ ετοιμάζονται να διαχειριστούν την ημέρα των εκλογών την Τρίτη, όπως επισημαίνει το BBC σε σχετικό άρθρο του.

Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, οι αναρτήσεις υποστηρίζουν τον ψευδή ισχυρισμό της εκστρατείας του Τραμπ ότι ο πρώην πρόεδρος κέρδισε τις εκλογές του 2020 και υποδείξεις ότι ενδεχομένως θα χάσει και πάλι με δόλιο τρόπο τη νίκη στις 5 Νοεμβρίου.

Όταν ρωτήθηκε αν θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2024, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε κατά τη διάρκεια του προεδρικού ντιμπέιτ τον Σεπτέμβριο ότι θα το έκανε εάν ήταν «δίκαιες, νόμιμες και καλές εκλογές».

Η πλειοψηφία των Αμερικανών – το 70% – αναμένει ότι θα απορρίψει το αποτέλεσμα εάν χάσει, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN/SSRS που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο ίδιος ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι διαπράχθηκε εκτεταμένη απάτη σε μια βασική πολιτεία.

«Η Πενσυλβάνια απατάει και πιάνεται, σε επίπεδα μεγάλης κλίμακας που σπάνια έχουν δει στο παρελθόν», έγραψε ο Τραμπ στο δίκτυό του Truth Social. «ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ. Οι αρχές επιβολής του νόμου πρέπει να δράσουν ΤΩΡΑ!».

Ο ισχυρισμός του Τραμπ διατυπώθηκε αφότου αξιωματούχοι σε τρεις κομητείες της Πενσυλβάνια είπαν ότι συνεργάζονταν με τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου για να διερευνήσουν ορισμένες αιτήσεις εγγραφής ψηφοφόρων για πιθανή απάτη.

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοι του αξιοποίησαν αυτές τις ανακοινώσεις ενώ ο ανώτατος εκλογικός αξιωματούχος της πολιτείας, ο Ρεπουμπλικανός Αλ Σμιντ, προέτρεψε να είναι προσεκτικοί και προειδοποίησε τους ψηφοφόρους να γνωρίζουν τις «μισές αλήθειες» και την παραπληροφόρηση που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι ενσωματωμένες διασφαλίσεις στη διαδικασία εγγραφής ψηφοφόρων μας λειτουργούν”, είπε.

Εκλογές ΗΠΑ: Πλημμυρίδα παραπλανητικού περιεχομένου

Το BBC έχει δει εκατοντάδες καταγγελίες για εκλογική νοθεία στο διαδίκτυο, σε κοινωνικά δίκτυα και σε πίνακες μηνυμάτων και σε ομάδες συνομιλιών. Ορισμένες από αυτές τις αναρτήσεις έχουν προβληθεί εκατομμύρια φορές η καθεμία.

Οι αναρτήσεις υπονοούν ότι είναι εύκολο για μη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους πολίτες να ψηφίζουν, κάνουν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με μηχανήματα ψηφοφορίας και έσπειραν δυσπιστία στη διαδικασία καταμέτρησης των ψηφοδελτίων.

Ένα βίντεο μάλιστα ισχυρίστηκε ότι δείχνει πρόσφατα αφιχθέντες Αϊτινούς να ψηφίζουν στη Γεωργία!

Το BBC βρήκε σαφείς ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένων ψευδών διευθύνσεων και φωτογραφιών στοκ, που δείχνουν ότι το βίντεο είναι ψεύτικο. Την Παρασκευή, αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι έγινε από “ρωσικούς παράγοντες επιρροής”.

Ένα άλλο άτομο στο X που ισχυρίστηκε ότι ήταν Καναδός δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός ψηφοδελτίου και είπε: «Σκέφτηκα ότι θα διέσχιζα τα σύνορα και θα ψήφιζα». Ωστόσο το ψηφοδέλτιο που εμφανίζεται είναι από τη Φλόριντα, μια πολιτεία που απαιτεί ταυτότητα για να ψηφίσει κανείς προσωπικά και απέχει περίπου 20 ώρες με το αυτοκίνητο από τα σύνορα με τον Καναδά.

Εν τω μεταξύ, στην κομητεία Northhampton της Πενσυλβάνια, δημοσιεύτηκε ένα βίντεο στο X που δείχνει έναν άνδρα να ρίχνει ένα δοχείο με ψηφοδέλτια σε ένα δικαστήριο, ισχυριζόμενος ύποπτη δραστηριότητα. Αποδείχθηκε ότι ήταν ταχυδρομικός υπάλληλος που παρέδιδε ψηφοδέλτια μέσω ταχυδρομείου, αλλά το βίντεο εμφανίστηκε περισσότερες από πέντε εκατομμύρια φορές.

Απόηχοι του 2020

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η έκρηξη παραπληροφόρησης λίγο πριν την ημέρα των εκλογών θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στα αποτελέσματα – ή να οδηγήσει σε απειλές και βία πριν από τις εκλογές και μετά.

Έχει ξαναγίνει.

Τις ώρες και τις ημέρες που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του 2020, ενώ οι ψήφοι εξακολουθούσαν να καταμετρώνται, ο τότε Πρόεδρος Τραμπ στράφηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ισχυριστεί ότι ήταν απάτη και να ισχυριστεί ψευδώς ότι ήταν ο πραγματικός νικητής των εκλογών. Το «Stop the steal» έγινε σύνθημα του κινήματος των υποστηρικτών του για την ανατροπή των αποτελεσμάτων.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα chatrooms και κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στους δρόμους, οι θεωρητικοί συνωμοσίας ισχυρίστηκαν για εκτεταμένη νοθεία των ψηφοφόρων, με αποκορύφωμα την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Εν τω μεταξύ, σε πολιτείες που θα κρίνουν ίσως την τελική έκβαση της προεδρικής μάχης, όπως η Γεωργία, οι εκλογικοί υπάλληλοι – δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων η δουλειά είναι να επιβλέπουν τις εκλογές – αντιμετώπισαν απειλές θανάτου.

Ενώ οι ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με την ψηφοφορία αυξήθηκαν μετά την ψηφοφορία του 2020, ομάδες που παρακολουθούν αυτού του είδους τη δραστηριότητα λένε ότι φέτος ξεκίνησε πολύ πριν από την ημέρα των εκλογών.

Η Wendy Via, ιδρύτρια του Global Project Against Hate and Extremism (GPAHE), είπε ότι ορισμένοι ακροδεξιοί και δεξιοί ακτιβιστές «προετοιμάζονται για την κλοπή των εκλογών με τρόπο που δεν έγινε το 2020».

«Δεν μπορούμε να υπερεκτιμήσουμε τον ρόλο των θεωριών συνωμοσίας σε όλα αυτά», είπε.

Αυτές οι αμφιβολίες έχουν ήδη φτάσει στους υποστηρικτές του Τραμπ επιτόπου. Σε μια συγκέντρωση αυτή την εβδομάδα στο Ουισκόνσιν, μια άλλη βασική πολιτεία, αρκετοί άνθρωποι είπαν ότι πίστευαν ότι μόνο η παράνομη δραστηριότητα θα εμπόδιζε τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να κερδίσει.

«Αισθάνομαι πολύ σίγουρος για τον Τραμπ, εφόσον δεν υπάρχει εξαπάτηση», είπε ο Μπραντ Μίλερ από το Green Bay, ο οποίος ανέφερε ότι είχε ήδη ακούσει φήμες για απάτη. «Η μόνη μας ελπίδα είναι ότι δεν είναι αρκετά μεγάλο για να αλλάξει το αποτέλεσμα».

Μετά τις εκλογές του 2020, δεκάδες δικαστικές υποθέσεις που ισχυρίζονταν εκλογική νοθεία κατατέθηκαν από την ομάδα του Τραμπ σε πολλές πολιτείες, αλλά καμία δεν πέτυχε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter