Εκλογές ΗΠΑ: Ανακάμπτει στο νήμα ο Τραμπ – Στην τελική ευθεία ο πρώην πρόεδρος προηγείται πλέον της Χάρις

Εκλογές ΗΠΑ: Ανακάμπτει στο νήμα ο Τραμπ – Στην τελική ευθεία ο πρώην πρόεδρος προηγείται πλέον της Χάρις

Με τους δύο υποψηφίους για την προεδρία των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ να ετοιμάζονται για το κλείσιμο των προεκλογικών δραστηριοτήτων τους εντός της εβδομάδας, η μάχη θυμίζει πλέον λασπομαχία και η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα τη μεγάλη νύχτα της 5ης Νοεμβρίου είναι πιο έντονη από ποτέ τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στον υπόλοιπο κόσμο από Ευρώπη μέχρι Ασία.

Μπορεί ο Τραμπ όσο πλησιάζουν οι μέρες για τις εκλογές να έχει καταφέρει να αντιστρέψει το προβάδισμα που είχε η αντίπαλός του μετά την αποχώρηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν από την κούρσα, όμως δέχεται καταιγιστικά πυρά από παντού. Την περασμένη εβδομάδα η λέξη «φασίστας» που τον συνοδεύει ως περιγραφή ακόμη και πριν από την πρώτη θητεία του έχει πλέον κεντρικό ρόλο στην πολιτική αντιπαράθεση. Η ίδια η Χάρις τον ονόμασε ανοιχτά «φασίστα» μόλις είχαν προηγηθεί… φίλια πυρά από πρώην στενούς συνεργάτες του. Ξεχωρίζει ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί Τραμπ Τζον Κέλι, που δήλωσε ότι ο Τραμπ ταιριάζει στην περιγραφή του φασίστα, αφού εάν του επιτρεπόταν, θα κυβερνούσε σαν δικτάτορας.

Νέα καταγγελία

Επιπλέον, την τελευταία στιγμή πριν από τις κάλπες βγήκε στη δημοσιότητα ακόμη μια καταγγελία εναντίον του για σεξουαλική επίθεση, η οποία μάλιστα τον εμπλέκει με τον νεκρό μεγιστάνα και καταδικασμένο κατά συρροή βιαστή και σωματέμπορο για την ελίτ Τζέφρι Επστάιν. Επίσης μόλις πριν από λίγες μέρες η δικαστής που εξετάζει την παρέμβασή του για την αλλοίωση του αποτελέσματος στις εκλογές του 2020 έδωσε στη δημοσιότητα αποσπάσματα της δικογραφίας που τον καίνε. Από την πλευρά του ο Τραμπ, ο οποίος εμφανίζεται να προηγείται πλέον της Χάρις με ελάχιστη διαφορά τόσο σε πανεθνικό επίπεδο όσο και στις περισσότερες από τις επτά κρίσιμες πολιτείες και πλέον και στους Λατίνους, είναι γνωστό ότι απαντάει με τοξικότερο τόνο στις επιθέσεις. Στις τελευταίες συγκεντρώσεις του βρίζει πλέον ανοιχτά με γλώσσα πεζοδρομίου την αντίπαλό του και καταφέρεται εναντίον όλων.

Παράλληλα η προεκλογική μάχη για την καρδιά των ΗΠΑ, που είναι οι εργαζόμενοι στις πολιτείες-κλειδιά –φαίνεται ότι τους κερδίζει ο Τραμπ απαντώντας στις ανάγκες τους για οικονομία και μετανάστευση–, κορυφώνεται με τους δύο υποψηφίους να εστιάζουν πλέον σε μια υπο-όμαδα των πολιτειών αυτών στην οποία οι διαφορές μεταξύ τους είναι εξαιρετικά μικρές, συγκεκριμένα στην Αριζόνα, τη Νεβάδα και την Τζόρτζια. Οι αναλυτές κατέληξαν με βάση τις εξελίξεις στις υπόλοιπες ότι αυτές θα κρίνουν το αποτέλεσμα και φαίνεται ότι ο Τραμπ προηγείται και στις τρεις.

Οι δημοσκοπήσεις

Συνολικά σύμφωνα με δημοσκόπηση του δικτύου CNBC στις πολιτείες-κλειδιά συνολικά προηγείται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, με 48% έναντι 47% της Χάρις.

Σύμφωνα με τον στατιστικολόγο Νέιτ Σίλβερ που θεωρείται γενικά αξιόπιστος αλλά και με τον δημοσκοπικό φορέα 538, ο Τραμπ διατηρεί μεγαλύτερες πιθανότητες από την αντίπαλό του να κερδίσει το Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Η τελευταία πρόβλεψη του Σίλβερ έδινε στον Τραμπ 53,1% πιθανότητα να κερδίσει την ψήφο του Κολεγίου των Εκλεκτόρων έναντι 46,6% της Χάρις. Εδειξε επίσης ότι η Χάρις προηγείται με 1,6 ποσοστιαία μονάδα σε εθνικό επίπεδο, έχοντας 73% πιθανότητα να κερδίσει σε αριθμό ψηφοφόρων έναντι 28% του Τραμπ. Το να κερδίσει ο ένας υποψήφιος τους εκλέκτορες και να εκλεγεί πρόεδρος ενώ ο συνυποψήφιός του έχει μεγαλύτερο αριθμό ψήφων έχει συμβεί το 2000 με τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο και με τον Τραμπ απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον το 2016. Μάλιστα και το RealClearPolitics προβλέπει ότι ο Τραμπ κερδίζει όλες τις πολιτείες-κλειδιά, κάτι που του εξασφαλίζει 312 εκλέκτορες έναντι 227 της Χάρις.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκστρατείες και τα επιτελεία ετοιμάζονται για το κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου, όπως καταδεικνύεται και από τις επικοινωνιακές κινήσεις του Τραμπ που σερβίρει McDonald’s και του Ομπάμα που ραπάρει Εμινεμ για χάρη της Χάρις.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter