Οι σημερινές κάλπες μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο της μεταπολεμικής Γερμανίας.
Οι πολίτες της Γερμανίας προσέρχονται σήμερα στις κάλπες ύστερα από μια fast track προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από μια έντονη συζήτηση για τη μετανάστευση, την ασφάλεια, την προβληματική οικονομία της χώρας, καθώς και την ανοιχτή παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ της ακροδεξιάς. Οι κρίσιμες εκλογές, έξι μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί μετά την κατάρρευση του κεντροαριστερού συνασπισμού του Ολαφ Σολτς, διεξάγονται στη σκιά των εξελίξεων στο oυκρανικό και της σύγκρουσης του Ντόναλντ Τραμπ με την ΕΕ. Παράλληλα, έρχονται σε μια περίοδο που η ολοένα αυξανόμενη άνοδος του λαϊκισμού σε όλη την Ευρώπη καθιστά πιο δύσκολο τον σχηματισμό ισχυρών κυβερνήσεων.
Οι δημοσκοπήσεις ήθελαν τον Φρίντριχ Μερτς, ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Eνωσης (CDU), να γίνεται ο επόμενος καγκελάριος της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Ωστόσο, σε νεότερη δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ZDF, το CDU βυθίζεται κάτω από το όριο του 30% (28%). Την ίδια στιγμή, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παραμένει δεύτερο και ενισχύεται στο 21% και η Αριστερά (Die Linke) εξακολουθεί να αυξάνει τις δυνάμεις της (8%). Ο σχηματισμός κυβέρνησης έχει εξελιχθεί σε γρίφο. Για την πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ θα απαιτηθούν συνεργασίες, ενδεχομένως και περισσότερων των δύο κομμάτων.
Η ανάδειξη κυβερνητικού συνασπισμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εκλογική καταστροφή των μικρότερων κομμάτων. Oσο λιγότερα κόμματα καταφέρουν να μπουν στο γερμανικό κοινοβούλιο, ξεπερνώντας το όριο του 5%, τόσο περισσότερο ενισχύεται το πρώτο κόμμα. Ο ίδιος ο Μερτς –άλλοτε «μαύρο» πρόβατο για την Ανγκελα Μέρκελ, την οποία διαδέχτηκε στην ηγεσία του CDU– έχει δηλώσει ότι θα ήταν ανοιχτός στον σχηματισμό συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του νυν καγκελάριου Σολτς ή τους Πράσινους.
Ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου
Οποιος κι αν είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, θα αντιμετωπίσει ένα κοινό όχι μόνο λιγότερο ανεκτικό απέναντι στη μετανάστευση, αλλά και βαθιά δυσαρεστημένο από την πτώση του βιοτικού επιπέδου. Περίπου το 37% των μεγάλων δήμων στη χώρα δεν είναι σε θέση να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό και το 47% βασίζεται σε αποθεματικά, σύμφωνα με έρευνα της Ενωσης των Γερμανικών Πόλεων. Μόλις το 2% των δήμων της Γερμανίας ήταν αισιόδοξο για τα οικονομικά τους για την επόμενη μισή δεκαετία, από 64% την τελευταία πενταετία, και σχεδόν οι μισοί αναμένουν επιδείνωση στην εκτέλεση προϋπολογισμών, κάτι που υποδηλώνει πιθανές περικοπές προσωπικού και υπηρεσιών.
Παράλληλα, ανησυχία επικρατεί για το αν ο υπερυπουργός του Τραμπ, ο κροίσος Ιλον Μασκ, έχει καταφέρει να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία με την απροκάλυπτη παρέμβασή του AfD. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, που έχει υποστηρίξει ότι «το AfD είναι η τελευταία σπίθα ελπίδας», αρχικά φαίνεται πως ζυγίζει τα δικά του οικονομικά συμφέροντα. Σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ο Μασκ επαίνεσε το AfD για τα σχέδιά του «να μειώσει τους φόρους και να απορρυθμίσει την αγορά». Το εργοστάσιο της Tesla στο Βρανδεμβούργο είναι το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων του δισεκατομμυριούχου πολιτικού –πλέον– στην Ευρώπη και αναμένεται να επωφεληθεί από τέτοιες αλλαγές.
Προς το παρόν τα υπόλοιπα κόμματα έχουν συμφωνήσει σε ένα «brandmauer», το λεγόμενο «τείχος προστασίας», που σημαίνει ότι δεν είναι διατεθειμένα να σχηματίσουν κυβέρνηση με το AfD. Ωστόσο, υπάρχει ήδη ένα επίπεδο συνεργασίας μεταξύ του ακροδεξιού κόμματος και άλλων παρατάξεων σε τοπικό επίπεδο, ακόμη και σε ορισμένα πολιτειακά κοινοβούλια, ειδικά στα ομόσπονδα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας. Επιπλέον, το μέτωπο απομόνωσης της ακροδεξιάς έχει ήδη υποστεί ρήγματα μετά τη σύμπλευση των Χριστιανοδημοκρατών με το AfD για το αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο που προκάλεσε πολιτικό σεισμό στη Γερμανία. Σε μια προφανή αναφορά στην πολιτική στάση ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια δήλωσε: «Δεν υπάρχει χώρος για τείχη προστασίας». Επειτα συναντήθηκε με την Αλίς Βάιντελ, το πρόσωπο που πρωταγωνιστεί στη γερμανική πολιτική σκηνή έχοντας οδηγήσει το AfD σε επιτυχίες στην κάλπη και σε δημοσκοπική απογείωση.
«Βόμβα» λίγο πριν από τις εκλογές
Μόλις πέντε μέρες πριν από τις εκλογές ερωτήματα εγέρθηκαν σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται σε Γερμανία και Αυστρία με την υποψία της παράνομης χρηματοδότησης σε βάρος του AfD, καθώς ο φερόμενος ως δωρητής ήταν πιθανότατα «αχυράνθρωπος» Γερμανού δισεκατομμυριούχου. Το σκάνδαλο αφορά τη χρηματοδότηση διαφημιστικής καμπάνιας αξίας 2,35 εκατ. ευρώ, τα οποία υποτίθεται ότι δώρισε στο κόμμα το πρώην στέλεχος του αυστριακού ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ) και επιχειρηματίας στο Φοράρλμπεργκ Γκέρχαρντ Ντίνγκλερ. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, οι αυστριακές αρχές ασφαλείας διαπίστωσαν ότι ακριβώς πριν από τη δωρεά ο Ντίνγκλερ έλαβε ποσό ύψους 2,6 εκατ. ευρώ από τον δισεκατομμυριούχο Χένινγκ Κόνλε, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο των ακινήτων.
Με τις ευλογίες του Μασκ
Ο επιχειρηματίας με τα 218 εκατομμύρια ακολούθους στο X (πρώην Twitter) θεωρείται ότι προωθεί μια παγκόσμια πολιτική ατζέντα για την ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων. Με τις ευλογίες του Μασκ οι ακροδεξιοί τραμπικοί της Ευρώπης συναντήθηκαν στις αρχές του μήνα στη Μαδρίτη πραγματοποιώντας σύνοδο με αντικείμενο τους «τρόπους αντίστασης στο ευρωπαϊκό κατεστημένο». Αυτό καταδεικνύει και το γεγονός ότι φέρεται να υποσχέθηκε στο κόμμα του Βρετανού ακροδεξιού λαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ δωρεές ύψους 95 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Συνένοχοι στο «μπάζωμα» οι ιατροδικαστές – Την Κυριακή στο Documento
Πιο ψηλά και από το 2009 το εμπορικό έλλειμμα του 2024 – Αδύναμος κρίκος οι εξαγωγές
Έγκλημα Τέμπη: Ηχητικό από κλήση τραυματία στη γραμμή έκτακτης ανάγκης, αμέσως μετά της σύγκρουση
Γάζα: Σήμερα 6 ισραηλινοί όμηροι θα ανταλλαχθούν με 602 παλαιστίνιους κρατούμενους