Εκλογές 2023: Με ούγια Μητσοτάκη τα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Εκλογές 2023: Με ούγια Μητσοτάκη τα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Με σύνθημα την ανανέωση ο Κυριάκος στήνει κοινοβουλευτική ομάδα υπό τον απόλυτο έλεγχό του

Σχεδόν τρεις εβδομάδες προτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεφτεί την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και προκηρύξει επισήμως τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία έδινε στη δημοσιότητα τις λίστες των νέων υποψήφιων βουλευτών της. Ψηφοδέλτια τα οποία απαρτίζονται από περί τα 147 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κυρ. Μητσοτάκη, αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που αναζητούν νομιμοποίηση και σχεδόν 270 πολιτευτές της ΝΔ.

«Το 50% των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές θα είναι νέα πρόσωπα χωρίς συμμετοχή, μέχρι σήμερα, στην κεντρική πολιτική σκηνή, διεκδικώντας για πρώτη φορά την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού» ήταν η αναφορά που συνόδευσε την ανακοίνωση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων από το Μοσχάτο, μαζί με τη σημείωση της αυξημένης συμμετοχής γυναικών σε αυτά, σε μια προσπάθεια να… διαγραφεί το ευφυολόγημα Μητσοτάκη «δεν έχουμε και τόσο πολλές γυναίκες που να ενδιαφέρονται να μπουν στην πολιτική».

Ξύνοντας τα φανταχτερά χρώματα της ανανέωσης των ψηφοδελτίων και της διεύρυνσης του κόμματος βλέπει κανείς την ούγια του Κυρ. Μητσοτάκη και του οικογενειακού φετίχ του απόλυτου ελέγχου της ΝΔ να έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τους… πυλώνες του προγράμματος που παρουσίασε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

Από τη μια λοιπόν η παραζάλη που φέρνει στον Κυρ. Μητσοτάκη και στα στελέχη του κόμματος η απλή αναλογική, που σημαίνει μια κοινοβουλευτική ομάδα μικρότερη κατά τουλάχιστον 60 βουλευτές σε σχέση με τη σημερινή. Από την άλλη ο στόχος της αυτοδυναμίας, που αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για τη συνέχιση της καθεστωτικής διακυβέρνησης από τον ίδιο αλλά και την αναγκαία συγκολλητική ουσία για τα στελέχη του κόμματός του.

Οι λίστες της υποκρισίας

«Παραγωγική Ελλάδα, Κοινωνική Ελλάδα, Ψηφιακή και Πράσινη Ελλάδα, Δίκαιη Ελλάδα και Ισχυρή Ελλάδα» είναι οι πέντε άξονες που διατρέχουν τις κυβερνητικές υποσχέσεις για μία ακόμη τετραετία.

Την ίδια ώρα, η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια προσώπων όπως ο Σταμάτης Πουλής, προσωπικός φίλος του Αδωνη Γεωργιάδη, που έχει βρεθεί κατηγορούμενος σε δύο δίκες με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για δεκάδες παράνομες προσλήψεις «ημετέρων» για το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ, με ζημία του δημοσίου περί το 1,6 εκατ. ευρώ, πληγώνει κάθε επίκληση της παραγωγικής ή της δίκαιης Ελλάδας που ευαγγελίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Από κοντά η περίπτωση του έτερου προστατευόμενου του υπουργού Ανάπτυξης, του ίδιου του αναπληρωτή του, Νικόλα Παπαθανάση. Με μια σκανδαλώδη υπόθεση για τις δανειακές του υποχρεώσεις που δεν έχει ξεκαθαριστεί από τον ίδιο και την κυβέρνηση, το εξωκοινοβουλευτικό κυβερνητικό στέλεχος αναζητά σε αυτές τις εκλογές νομιμοποίηση διά της ψήφου.

Ακόμη μια βαθιά πληγή στις κορόνες περί δικαιοσύνης είναι η συμμετοχή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στις λίστες της Ηλείας, όπου καλείται να αντικαταστήσει τον «αντιφρονούντα» Κώστα Τζαβάρα. Ο πρώην επίτροπος παραμένει εκτεθειμένος από τις σκιές του σκανδάλου Qatar-gate στο πρόσωπό του, που τον ανάγκασαν και σε παραίτηση από τη ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι. Σημειώνεται δε πως ακόμη και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε κατεπείγουσα έρευνα για το πρόσωπό του, χωρίς αυτό να αναγκάσει το Μέγαρο Μαξίμου να δώσει οποιεσδήποτε εξηγήσεις για το στέλεχός του. Αντ’ αυτού, τον ενέταξε στα ψηφοδέλτια προσφέροντάς του ουσιαστικά κάλυψη.

Αναζητώντας νομιμοποίηση και ασυλία

Συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του Ν. Παπαθανάση, οκτώ είναι οι υπουργοί της κυβέρνησης –περίπου το ένα τρίτο της– που στις εκλογές αυτές αναζητούν λαϊκή νομιμοποίηση. Οι Δόμνα Μιχαηλίδου, Κυριάκος Πιερρακάκης, Σοφία Ζαχαράκη, Στέλιος Πέτσας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Τριαντόπουλος και Μαρία Συρεγγέλα αποτέλεσαν εξωκοινοβουλευτικά κυβερνητικά στελέχη. Μαζί τους και ο Χρήστος Στυλιανίδης που αναμένεται να περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Ακόμη, μεγάλο είναι το πλήθος των στελεχών του κόμματος που περίμεναν στον… προθάλαμο της Βουλής αναμένοντας τη «σειρά» τους. Τέτοιος είναι ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης. Δίπλα του στελέχη όπως το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και κόρη του πρώην υπουργού και βουλευτή Θεόδωρου Δαμιανού, Πώλα. Κινούμενη στους κόλπους του υπουργείου Δικαιοσύνης, στις τάξεις του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη αλλά και στο επιτελείο του Ν. Παπαθανάση, η δικηγόρος έχει δεχτεί και στο παρελθόν τη στήριξη του Αδ. Γεωργιάδη.

Συνολικά είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των κομματικών στελεχών που είτε έχουν αποτύχει στο παρελθόν να εκλεγούν είτε συμμετέχουν για πρώτη φορά, όπως ο Παναγιώτης Πούτος της ΟΝΝΕΔ Σαλαμίνας στη Β΄ Πειραιά, η πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Εβρου Ευαγγελία Κοσμίδου που ανέβαλε ως και τον γάμο της για να συμμετάσχει στις εκλογές, ο Αναστάσιος Κορίλλης στον Νότιο Τομέα Αθηνών, η αντιπρόεδρος της «γαλάζιας» τοπικής στα Ιωάννινα Αντωνία Κόρτζη ή η Αννα Σακαλάκη, η επιχειρηματίας της ΔΕΕΠ από το Κιλκίς, και πολλοί πολλοί άλλοι.

Αρκετοί όμως είναι και οι «γαλάζιοι εμφύλιοι» που φέρνουν τα ψηφοδέλτια του Κυρ. Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μάχη για τη μονοεδρική της Λέσβου, όπου ο πρωθυπουργός έβαλε τον ειδικό «βενεζουελολόγο» σύμβουλό του Ιάσονα Πιπίνη απέναντι στον Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο μετακλητός του Μεγάρου Μαξίμου επέλεξε στο προεκλογικό του σποτ να επιτεθεί στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης αποκαλύπτοντας πως οι συνυποψήφιοι είναι μια… ωραία ατμόσφαιρα.

Αντίστοιχη κατάσταση εσωκομματικού σπαραγμού επικρατεί και σε άλλες περιφέρειες, όπως η Α΄ Αθηνών. Εκεί οι έξι εκλεγμένοι «γαλάζιοι» βουλευτές Νικήτας Κακλαμάνης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Φωτεινή Πιπιλή, Θάνος Πλεύρης, Αγγελος Συρίγος (είχε εκλεγεί μαζί τους και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στις προηγούμενες εκλογές) έρχονται αντιμέτωποι για περίπου τέσσερις έδρες. Εκτός της μεταξύ τους μάχης έχουν να αντιμετωπίσουν την εκλεκτή του Κυρ. Μητσοτάκη και σύζυγο του προσωπικού του φίλου, του επιχειρηματία Σπήλιου Μανιά, Αννα Ροκόφυλλου, τον Ομηρο Τσάπαλο, εκπρόσωπο Τύπου του ΕΦΚΑ στο πλευρό του Κωστή Χατζηδάκη, και τη δικηγόρο Π. Δαμιανού.

Ακόμη πιο αιματηρή μάχη αναμένεται στον Βόρειο Τομέα Αττικής, όπου πλήθος εκλεκτών του συστήματος Μητσοτάκη διεκδικεί την είσοδο στη Βουλή. Οι εκλεγμένοι Αδ. Γεωργιάδης, Δημήτρης Καιρίδης, Νίκη Κεραμέως, Γιώργος Κουμουτσάκος, Ζωή Ράπτη, Θοδωρής Ρουσόπουλος και Κωστής Χατζηδάκης έχουν σκληρό ανταγωνισμό, με τις ευλογίες του πρωθυπουργικού γραφείου. Απέναντί τους ο Ν. Παπαθανάσης, ο «ρεπόρτερ Μαρέβας» μετακλητός του Μεγάρου Μαξίμου Φώτης Καρύδας και ο Χρήστος Σούλης, εκ του περιβάλλοντος του Αδ. Γεωργιάδη.

«Γαλάζιοι εμφύλιοι» στο όνομα του Μητσοτάκη

Ιδιο σκηνικό και στον Νότιο Τομέα, όπου οι έδρες μειώνονται ενώ οι εκλεκτοί αυξάνουν. Σοφία Βούλτεψη, Νίκος Δένδιας, Χάρης Θεοχάρης, Γιάννης Καλλιάνος, Αννα Καραμανλή, Κώστας Κυρανάκης, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Βασίλης Σπανάκης και Διονύσης Χατζηδάκης θα αναμετρηθούν με πλήθος αντιπάλων για δύο λιγότερες έδρες. Συγκεκριμένα, στην ίδια περιφέρεια κατεβαίνουν ο εκλεκτός του Μαξίμου Τάκης Θεοδωρικάκος,ο μετακλητός του Παναγιώτη Πικραμμένου Γρηγόρης Ψαριανός, όπως και οι Γκελεστάθη, Γαϊτάνης, Πάλλη-Πετραλιά αλλά και… celebrities όπως ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος και ο ηθοποιός Σταύρος Νικολαΐδης.

Ανεβαίνοντας δε στη βόρεια Ελλάδα, η απλή αναλογική μειώνει τις έδρες που διεκδικεί η ΝΔ κατά περίπου 25%. Χαρακτηριστικά, οι Σέρρες του Κώστα Καραμανλή του νεότερου θα εκλέξουν δύο λιγότερους «γαλάζιους», με τον προστατευόμενο του Κυρ. Μητσοτάκη Τάσο Χατζηβασιλείου να απειλείται, στην Πιερία οι τρεις έδρες θα γίνουν μία, στην Κοζάνη οι τέσσερις

θα γίνουν δύο. Ακόμη και στον Εβρο, που είναι η μία περιφέρεια από τις τρεις που θα κατέβει ο πρωθυπουργός, το σκηνικό είναι ασφυκτικό αφού τρεις εκλεγμένοι έχουν απέναντι δυνατές υποψηφιότητες για τη διεκδίκηση δύο εδρών.

Οπως μάχη αναμένεται στη Β΄ Θεσσαλονίκης με βαριά ονόματα της περιφέρειας, όπως ο Θεοφάνης Παππάς και η σύζυγος του περιφερειακού συμβούλου Βασίλη Ανατολίτη, Χριστίνα, που βρίσκονται απέναντι στους τρεις εκλεγμένους Σάββα Αναστασιάδη, Δημήτρη Βαρτζόπουλο και Θεόδωρο Καράογλου. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου επίσης κατεβαίνει ο Κυρ. Μητσοτάκης στην προσπάθεια να συγκρατήσει την αιμορραγία που φέρνει η απόσυρση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, έρχονται τα πάνω κάτω. Μία, ίσως και δύο λιγότερες έδρες για εκλεγμένους όπως ο Κώστας Γκιουλέκας,η Αννα Ευθυμίου, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Σταύρος Καλαφάτης,η Ελένη Ράπτη, ο Στράτος Σιμόπουλος. Στη μάχη μαζί τους ο αδερφός του Κυριάκου Βελόπουλου Δημήτρης Βενιέρης, σε μια προσπάθεια «μαζέματος» της αντισυστημικής ψήφου, ο συντονιστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της ΝΔ και επιχειρηματίας στα φωτοβολταϊκά Μάριος Δράμαλης και άλλοι.

Γήπεδα εκκαθαρίσεων στήνονται ακόμη και σε περιφέρειες όπως της Ηλείας, με την απόσυρση του Κ. Τζαβάρα και τον παραγκωνισμό του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου για την προώθηση Αβραμόπουλου, ή των Ιωαννίνων, όπου με fast track διαδικασίες το ιστορικό στέλεχος Σταύρος Καλογιάννης μόλις τόλμησε να ψελλίσει αντιρρήσεις σε κυβερνητικά σχέδια αντικαταστάθηκε από τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή, εκ του περιβάλλοντος Μπακογιάννη, Γιούρκα Σεϊταρίδη.

Η σφραγίδα της οικογένειας

Κοιτάζοντας προσεκτικά τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας εύκολα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει τα τρία στρώματα που τα διακρίνουν. Αφενός το μήνυμα περί ανανέωσης αφορά μεν υποψηφιότητες που βρίσκονται για πρώτη φορά στις λίστες, πλην όμως υποκριτικά, απέναντι σε κομματικά μεγαθήρια με μιντιακές πλάτες. Αφετέρου οι συμφωνίες μεταξύ διάφορων τοπικών κομματικών αρχόντων φαίνονται με γυμνό μάτι και σε περίπτωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας θα επιβεβαιωθούν, όπως έγινε και το 2019 με τις περιπτώσεις διορισμών «ημετέρων» αλά Πατέρας στην Καρδίτσα.

Στη βάση όμως των ψηφοδελτίων εκείνο που διακρίνεται καθαρά είναι πως πρόκειται για ψηφοδέλτια «μητσοτακοποίησης», καθώς σε περιφέρειες με βουλευτές που θεωρούνται ελεγχόμενοι από τον Κυρ. Μητσοτάκη εξασφαλίζεται περίπατος για τους εκλεκτούς, όπως στη Ροδόπη του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ενώ εκεί που υπάρχει ανασφάλεια για τον έλεγχο των προσώπων ο αρχηγός έριξε στη μάχη «δικούς του». Μητσοτάκης über alles – όπως σε όλη την επικράτεια, έτσι και στο Μοσχάτο.

Documento Newsletter