Υστερα από δύο δεκαετίες διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη) – με τις οποίες η ΕΕ θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο – κατέληξαν στην υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρίσκεται ήδη από την Πέμπτη 5/12 στο Μοντεβιδέο, όπου έλαβαν χώραοι τεχνικές διαβουλεύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στην αρχή της εβδομάδας.
Την σχετική ανακοίνωση για το κλείσιμο της συμφωνίας έκανε η πρόεδρος της Κομισιόν με ανάρτησή της στο X.
«Αυτή η συμφωνία είναι μια νίκη για την Ευρώπη. 30.000 ευρωπαϊκές μικρές εταιρείες εξάγουν ήδη στη Mercosur. Θα ακολουθήσουν πολλά άλλα. Η EU-Mercosur αντανακλά τις αξίες και τη δέσμευσή μας στη δράση για το κλίμα. Και τα πρότυπα υγείας και διατροφής μας παραμένουν ανέγγιχτα», αναφέρει στην ανάρτησή της η Φον ντερ Λάιεν.
This agreement is a win for Europe.
30.000 European small companies are already exporting to Mercosur.
Many more will follow.
EU-Mercosur reflects our values and commitment to climate action.
And our 🇪🇺 health and food standards remain untouchable ↓ https://t.co/Swp66exJrY
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 6, 2024
Το μεγαλύτερο διακύβευμα, ωστόσο, για την ΕΕ είναι η γεωπολιτική διάσταση της εν λόγω συμφωνίας, καθώς η Κίνα έχει αυξήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια την παρουσία της στη Λατινική Αμερική.
Παράλληλα, ενόψει και της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου 2015, το μπλοκ καλείται να ενισχύσει την διπλωματική -και όχι μόνο- παρουσία του σε διάφορες περιοχές του κόσμου, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Λατινική Αμερική.
Διχασμένη η ΕΕ
Η συμφωνία μεταξύ της Κομισιόν και των χωρών της Mercosur δεν βρίσκει όμως σύμφωνα όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η Γαλλία έχει ασκήσει επανειλημμένα βέτο, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε ταξιδέψει στις Βρυξέλλες προκειμένου να πείσει τη Φον ντερ Λάιεν να μην προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας.
«Το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Mercosur δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», είχε τονίσει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.
Οι Γάλλοι φοβούνται μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία θα υπονομεύσει τους αγρότες τους με ένα κύμα φθηνών πουλερικών και βοδινού κρέατος από τη Λατινική Αμερική.
Εκτός από τη Γαλλία και η Πολωνία τάσσεται ανοιχτά κατά της συμφωνίας, ενώ και η Ιταλία, που στήριζε μέχρι πρότινος τις πρωτοβουλίες για την υπογραφή της, είχε αναφέρει ότι δεν συμφωνεί με το προσχέδιο του κειμένου.