Εκκωφαντική… σιωπή Μητσοτάκη – Μαξίμου μετά τις αποκαλύψεις του documentonews.gr για το πρωθυπουργικό πόθεν έσχες

Σιγή ιχθύος τηρεί το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά τις νέες αποκαλύψεις του Documento και του documentonews.gr για το πρωθυπουργικό πόθεν έσχες και την αρχειοθέτηση του. Τα λαλίστατα -κατά τα άλλα- μέλη της κυβέρνησης δεν έχουν κάνει το παραμικρό σχόλιο μετά την αποκάλυψη – βόμβα πως αρχειοθετήθηκε στα κρυφά το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με του Ανδρέα Πάτση, αφού πρώτα φρόντισαν να κρύψουν τα στοιχεία τους. Πρόκειται άλλωστε για την ίδια παραβίαση του νόμου, την ίδια πρακτική. Έναν νόμο που τον γνωρίζει καλά όπως φάνηκε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Παππαδάς. Στην περίπτωση του Ανδρέα Πάτση ζήτησε παραπομπή του στην εισαγγελία. Θα ζητήσει λοιπόν ως οφείλει να παραπεμφθεί και η υπόθεση του παράνομου πρωθυπουργικού πόθεν έσχες στην εισαγγελία;

Όλα αυτά ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που μετέβη στη Βερολίνο τη στιγμή που η Pega βρίσκεται στην Αθήνα διερευνώντας το σκάνδαλο των υποκλοπών, δεν έχει προβεί στο παραμικρό σχόλιο.

Δείτε επίσης: Αποκλειστικό: Αρχειοθέτησαν το παράνομο πρωθυπουργικό πόθεν έσχες μαζί με του Πάτση αφού κάλυψαν τα στοιχεία στα έγγραφα

Η αποκάλυψη

Όπως αποκάλυψε το documentonews.gr, το μεσημέρι της Πέμπτης, έγινε γνωστό ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Παππαδάς εισηγήθηκε προς την επιτροπή, η υπόθεση του πόθεν έσχες του Ανδρέα Πάτση να παραπεμφθεί στην εισαγγελία. Το αυτονόητο. Δεν είναι όμως το αυτονόητο. Κι αυτό γιατί όπως αποκαλύπτει το documentonews.gr, πριν από περίπου ένα μήνα ήταν ο ίδιος αντεισαγγελέας που τήρησε εντελώς διαφορετική στάση, όταν ήταν εκείνος που εισηγήθηκε, η επιτροπή να αρχειοθετήσει τις υποθέσεις των παράνομων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλε τόσο το πρωθυπουργικό ζεύγος, όσο και ο Ανδρέας Πάτσης. Και μάλιστα, την ίδια ημέρα.

Αυτό που συνέβη δηλαδή, όπως όλα δείχνουν, είναι ότι προκειμένου να μπει στο αρχείο η υπόθεση του πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους, που είχε τότε προκαλέσει κοινωνική κατακραυγή, αρχειοθετήθηκαν κι όλες οι άλλες υποθέσεις. Ακόμη κι αυτή του Ανδρέα Πάτση όπου εντοπίζεται η ίδια ακριβώς παρανομία με αυτή στην οποία επί σειρά ετών είχε υποπέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικά. Το documentonews.gr έχει στην κατοχή του τα πρακτικά από τα αποτελέσματα μέρους τακτικού ελέγχου, που πραγματοποίησε η επιτροπή πόθεν έσχες για τα φορολογικά έτη 2015 έως 2019. Η επίμαχη λίστα φέρει υπογραφή 26 Σεπτεμβρίου 2022. Εισηγητής είναι ο αντεισαγγελέας Βασίλης Παππαδάς. Στην επίμαχη λίστα συμπεριλαμβάνονται 1.075 ονόματα. Δηλαδή η επιτροπή έπρεπε μέσα σε μια ημέρα να κρίνει κατά πόσο υπάρχει παραβίαση νόμου σε 1.075 υποθέσεις. Κι όλα αυτά σε μια ημέρα;

Αποτελεί απλά την απόδειξη ότι η επιτροπή ελέγχουν των πόθεν έσχες δεν πραγματοποιεί κανέναν έλεγχο. Και πώς θα μπορούσε να πραγματοποιεί έλεγχο, όταν ακόμη και τα ίδια τα μέλη της επιτροπής, δεν γνωρίζουν ποιοι είναι οι ελεγχόμενοι. Κι αυτό γιατί σε κάθε ελεγχόμενο αναγράφονται απλά τα αρχικά του ονόματος και του επιθέτου του, καθώς και τα τελευταία τέσσερα ψηφία του ΑΦΜ του. Αρχειοθετήσεις με το κιλό. Εν κρυπτώ. Με τη σύμπραξη και των ορκωτών λογιστών που φαντάζει αδύνατο να μην μπορούν να διαπιστώσουν αυτονόητες παραβάσεις όπως η συμμετοχή στο κεφάλαιο εταιρείας με έδρα το εξωτερικό. Η λειτουργία της επιτροπής πόθεν έσχες, αποτελεί ένα τεράστιο χτύπημα για την ίδια τη Δημοκρατία.

Πιο συγκεκριμένα, στην επίμαχη λίστα το documentonews.gr εντόπισε ότι βρίσκεται ένας ελεγχόμενος με τα αρχικά Μ.Κ. Τα τελευταία τέσσερα ψηφία του ΑΦΜ του συγκεκριμένου ελεγχόμενου (1944)ταυτίζονται με του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση του Ανδρέα Πάτση, όπου εντοπίσαμε ελεγχόμενος με αρχικά Π.Α. κι ενώ τα τελευταία τέσσερα ψηφία του ΑΦΜ (1078) του συγκεκριμένου ταυτίζονται με αυτά του Ανδρέα Πάτση. Πέρα από κάθε αμφιβολία λοιπόν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Ανδρέας Πάτσης αρχειοθετήθηκαν την ίδια ημέρα.

Όπως αναγράφεται στην πρώτη πρόταση της εισήγησης του αντεισαγγελέα Βασίλη Παππαδά, «Σύμφωνα με το άρθρο 2 Ν.3213/2003, ως ισχύει: “1. α. Η δήλωση περιουσιακής κατάστασης περιέχει λεπτομερώς τα υφιστάμενα κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους περιουσιακά στοιχεία στην ημεδαπή και την αλλοδαπή με την επιφύλαξη των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 8 του παρόντος νόμου». Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 8 του επίμαχου νόμου, είναι ακριβώς το συγκεκριμένο νομικό εδάφιο, βάσει του οποίου το πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους, αλλά και του Ανδρέα Πάτση είναι παράνομα. Κι αυτό γιατί, όπως αναγράφεται στην παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3213/2003, στα πολιτικά πρόσωπα «απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα». Στα παρένθετα πρόσωπα λογίζονται και οι σύζυγοι.

Η επιτροπή πόθεν έσχες αρχειοθέτησε την υπόθεση του πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους, δεχόμενη προφανές τους ισχυρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Μαρέβας Γκραμπόφσκι ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού είχε ήδη μεταβιβάσει από το φορολογικό έτος 2016 το 95% των μετοχών που είχε στη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures, μέσω της οποίας αγοράστηκε το σπίτι του Βολταίρου. Η αρχειοθέτηση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε παρότι τα μέλη της, οι ορκωτοί λογιστές και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχαν στα χέρια τους το τότε καταστατικό της εταιρείας –το αποκάλυψε το Documento- όπου φαίνεται πως η Μαρέβα Γκραμπόφσκι μεταβίβασε το επίμαχο ποσοστό των μετοχών της γαλλικής εταιρείας όχι το 2016, αλλά στις 20 Δεκεμβρίου του 2020. Και μάλιστα σε ελληνική εταιρεία όπου και πάλι η κ. Γκραμπόφσκι κατείχε την πλειοψηφία των μετοχών. Τέσσερα χρόνια το πρωθυπουργικό ζεύγος κατέθετε ψευδές και παράνομο πόθεν έσχες.

Τι είχε αποκαλύψει το Documento

Το Documento είχε αποκαλύψει μέσω σειράς δημοσιευμάτων του –μέσω αυτών έγινε αναφορά από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη κι έτσι διερευνήθηκε η υπόθεση από την επιτροπή-, ότι το πρωθυπουργικό ζεύγος υπέβαλε επί σειρά ετών ψευδές πόθεν έσχες. Κι αυτό γιατί στο πόθεν έσχες που υπέβαλε το πρωθυπουργικό ζεύγος, είχε δηλωθεί ήδη από το φορολογικό έτος του 2016 πως η Μαρέβα Γκραμπόφσκι μεταβίβασε δωρεάν το 95% των μετοχών που κατείχε στη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures, μέσω της οποίας αγοράστηκε το περίφημο σπίτι του Βολταίρου.

Το πρωθυπουργικό ζεύγος όμως έλεγε ψέματα, γιατί όπως αποκάλυψε το Documento, αυτή η μεταβίβαση -βάσει επίσημων γαλλικών δημοσίων εγγράφων που έχει δημοσιεύεσει η εφημερίδα- πραγματοποιήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 20 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με έγγραφο που ήδη έχει αποκαλύψει το Documento και το οποίο δημοσιεύεται σήμερα εκ νέου. Την ίδια ημέρα, στις 20 Δεκεμβρίου 2020, το 95% των μετοχών της Μαρέβας Γκραμπόφκσι μεταβιβάστηκε στην ελληνική εταιρεία MGPG Investment Consulting στην οποία η σύζυγος του πρωθυπουργού κατείχε και πάλι την πλειοψηφία των μετοχών. Άρα, για τέσσερα χρόνια το πρωθυπουργικό ζεύγος έλεγε ψέματα. Για τέσσερα χρόνια το πρωθυπουργικό ζεύγος παραβίαζε το άρθρο 8 του νόμου 3213/200, από τη στιγμή που η Μαρέβα Γκραμπόφσκι συμμετείχε στο κεφάλαιο, αλλά και στη διοίκηση εταιρείας με έδρα στο εξωτερικό.

Αυτόν τον νόμο δηλαδή, που παραβίασε και ο Ανδρέας Πάτσης. Και οι δύο υποθέσεις όμως, τέθηκαν στο αρχείο με εισήγηση του Βασίλη Παππαδά, του αντεισαγγελέα που σήμερα τηρεί εντελώς διαφορετική στάση λόγω της κοινωνικής κατακραυγής απ’ όσα αποκαλύφθηκαν σχετικά με τον Ανδρέα Πάτση. Του αντεισαγγελέα δηλαδή που ενώ στην πρώτη πρόταση της εισήγησής του ανέγραψε τον επίμαχο νόμο σχετικά με την μετοχική συμμετοχή με έδρα στο εξωτερικό, σηματοδοτώντας έτσι και την σημασία του, εντούτοις στις 26 Σεπτεμβρίου του 2022 εισηγήθηκε την αρχειοθέτηση του πρωθυπουργικού ζεύγος και του Ανδρέα Πάτση. Σήμερα, που άλλαξε τη στάση του για τον Ανδρέα Πάτση, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του είχαν δηλώσει ότι μετέχουν σε συνολικά τέσσερις εταιρείες με έδρα στο εξωτερικό, είναι αυτονόητο ότι οφείλει να κινηθεί αντιστοίχως και για το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται άλλωστε για την ίδια παραβίαση του νόμου. Έναν νόμο που τον γνωρίζει καλά όπως φάνηκε ο Βασίλης Παππαδάς. Θα ζητήσει λοιπόν ως οφείλει να παραπεμφθεί και η υπόθεση του παράνομου πρωθυπουργικού πόθεν έσχες στην εισαγγελία;

Αναμένουμε.

Η αρχειοθέτηση Πάτση

 

Η αρχειοθέτηση Μητσοτάκη