Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση – Το Πολεμικό Συμβούλιου του Ισραήλ ζητά αντίποινα κατά του Ιράν

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση κατά του Ιράν για την επίθεση με πυραύλους και drones, αλλά διαφωνεί για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων, δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το πενταμελές πολεμικό συμβούλιο, στο οποίο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και ο υπουργός Μπένι Γκαντς έχουν εξουσίες λήψης αποφάσεων, συνήλθε σήμερα και θα συνεδριάσει και πάλι για περαιτέρω συνομιλίες.

Νωρίτερα, δύο υπουργοί της ακροδεξιάς πτέρυγας της ισραηλινής κυβέρνησης, είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της σφοδρής απάντησης στο Ιράν, το οποίο, το βράδυ του Σαββάτου, εξαπέλυσε τουλάχιστον 300 drones και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, ως αντίποινα για τον βομβαρδισμό του προξενείου στη Δαμασκό.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ προέτρεψε για μια απάντηση που θα «αντηχεί σε όλη τη Μέση Ανατολή» και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να «τρελαθεί» και να αντιδράσει αναλόγως.

Ο Μπεζαλέλ Σμότριχ , επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, είπε ότι εάν το Ισραήλ διστάσει, «θα θέσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας σε υπαρξιακό κίνδυνο».

Ο Μπεζαλέλ Σμότριχ χαρακτήρισε αυτή μια «στιγμή αλήθειας», λέγοντας: «Αν η απάντησή μας έχει απήχηση σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή για τις επόμενες γενιές, θα κερδίσουμε».

Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Jewish Power, είπε ότι η απάντηση του Ισραήλ δεν πρέπει να είναι «αδύναμη» και ότι «οι έννοιες του περιορισμού και της αναλογικότητας είναι έννοιες που απεβίωσαν στις 7 Οκτωβρίου», την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στην επικράτεια του Ισραήλ.

Να σημειώσουμε ότι ούτε ο Smotrich ούτε ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ είναι μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ.

Δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο γενικευμένη σύρραξη ο Μπάιντεν

Τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης προσπαθεί να αποτρέψει με κάθε τρόπο ο πρόεδρος Μπάιντεν ο οποίος θεωρεί ότι μια ισραηλινή απάντηση μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές και απρόβλεπτες εξελίξεις. Αυτό προσπάθησε να εξηγήσει εχθές στον Νετανιάχου επισημαίνοντας ότι από τα έως τώρα δεδομένα το Ισραήλ έχει βγει ενισχυμένο τόσο σε επίπεδο, εντυπώσεων, όσο και ουσίας αλλά κυρίως σε επίπεδο συμμαχιών.

Γενικότερα θεωρούν στην Ουάσιγκτον ότι το χθεσινό επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της επίθεσης του Ιράν, το οποίο είχε διαμορφωθεί πρωτίστως με την καθοδήγηση της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας δούλεψε άριστα και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν στρατιωτικά σε μια επιχείρηση εναντίον του Ιράν πρώτον γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμπαρασύρει όλον τον πλανήτη και δεύτερον γιατί προέχει η ασφάλεια των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα πάρει το Ισραήλ ότι χρειάζεται για να προασπίσει τα συμφέροντα του, μάλιστα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις στο Κογκρέσο σε επίπεδο χρηματοδότησης

G7: Kαταδικάζουμε ομόφωνα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ – Απαιτούμε από την Τεχεράνη να σταματήσει τις επιθέσεις

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των G7, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, γνωστοποίησε ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο X.

«Με τους ηγέτες της #G7, καταδικάσαμε ομόφωνα την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Όλα τα μέλη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, κυρίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει στην ανάρτησή του.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ηγήθηκε της συνεδρίασης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G7.

Στο τέλος της συζήτησης, οι ηγέτες υιοθέτησαν κοινή δήλωση με την οποία καταδικάζουν έντονα την εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων από το Ιράν και επαναλαμβάνουν την πλήρη υποστήριξή τους στοΙσραήλ.

Η G7 τόνισε την ανάγκη αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης, καλώντας τα μέλη να απέχουν από ενέργειες που αποσκοπούν στην όξυνση της έντασης στην περιοχή.

Για το σκοπό αυτό, η G7 ζήτησε να τερματιστεί η κρίση στη Γάζα μέσω της παύσης των εχθροπραξιών και της απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς. Τέλος, εγγυήθηκαν τη συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Η ανακοίνωση των G7

«Εμείς, οι ηγέτες της G7, καταδικάζουμε απερίφραστα και με τον πιο έντονο τρόπο την άμεση και πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς το Ισραήλ. Το Ισραήλ, με τη βοήθεια των εταίρων του, απέκρουσε την επίθεση.

Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξή μας προς το Ισραήλ και το λαό του και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την ασφάλειά του.

Με τις ενέργειές του, το Ιράν έκανε περαιτέρω βήματα προς την αποσταθεροποίηση της περιοχής και κινδυνεύει να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Σε αυτό το πνεύμα, απαιτούμε από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να σταματήσουν τις επιθέσεις τους και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα τώρα και ως απάντηση σε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές πρωτοβουλίες.

Θα ενισχύσουμε επίσης τη συνεργασία μας για τον τερματισμό της κρίσης στη Γάζα, μεταξύ άλλων, συνεχίζοντας να εργαζόμαστε για την επίτευξη άμεσης και βιώσιμης εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, και παρέχοντας αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη».

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ΕΕ μετά τις ιρανικές επιθέσεις συγκάλεσε ο Μπορέλ για την Τρίτη

Σαφές μήνυμα για αποφυγή περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης στέλνουν οι Βρυξέλλες μετά τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Όπως έγινε γνωστό ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συγκαλεί την ερχόμενη Τρίτη, 16 Απριλίου, έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.

«Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους του Ιράν κατά του Ισραήλ. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια» αναφέρει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σε δήλωσή του εκ μέρους της ΕΕ. Σημειώνει ότι «η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια του Ισραήλ. Σε αυτήν την εξαιρετικά τεταμένη περιφερειακή κατάσταση, η περαιτέρω κλιμάκωση δεν μπορεί να είναι συμφέρον κανενός. Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».

«Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής και βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες τις πλευρές για τον σκοπό αυτό» καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι ημερομηνίες κλειδιά είναι εξής: η 16η Απριλίου, οπότε και συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ με τηλεδιάσκεψη και αμέσως μετά, στις 17 και 18 Απριλίου ακολουθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής όπου μετά τις τελευταίες εξελίξεις μπαίνει στην ατζέντα το εν λόγω ζήτημα. Οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αποφασίσουν για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στο Ιράν. Ήδη υπάρχουν περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Τεχεράνης για τον ρόλο της στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επίσης, πιθανόν να υπάρξει αναφορά στις επιθέσεις του Ιράν και καταδίκη στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

ΚΥΣΕΑ: Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ

«Συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μετά το πέρας της συνδρίασης του ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».

Ετικέτες