Με τις επιθέσεις των εποίκων στη Δυτική Οχθη να συνεπικουρούν την πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ στη Γάζα για τον ξεριζωμό των Παλαιστινίων από τα παλαιστινιακά εδάφη, οι ισραηλινές αρχές βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν και στα σύμβολα του μέλλοντος για τον παλαιστινιακό αγώνα. Η ακτιβίστρια Αχεντ Ταμίμι συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη με στημένες κατηγορίες για υποκίνηση σε τρομοκρατικές ενέργειες, κατηγορίες που βασίζονταν σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που η ίδια αρνείται ότι έκανε.
Δείτε επίσης: Αχέντ Ταμίμι: Η γυναίκα σύμβολο του Παλαιστινιακού αγώνα – Αυτή είναι η ιστορία της (Photos – Video)
Ενας… ορφανός λογαριασμός
Η είδηση της σύλληψης της 22άχρονης Ταμίμι έπεσε σαν βόμβα στα ειδησεογραφικά πρακτορεία στις 5 Νοεμβρίου. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι ήταν ύποπτη για «υποκίνηση βίας και τρομοκρατικών δραστηριοτήτων».
Παράλληλα, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι η Ταμίμι συνελήφθη καθώς είχε κάνει ανάρτηση στο Instagram που απειλούσε να «σφάξει» Εβραίους εποίκους.
«Ελάτε, έποικοι, θα σας σφάξουμε. Σας περιμένουμε σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Οχθης. Αυτό που σας έκανε ο Χίτλερ ήταν ένα αστείο. Θα πιούμε το αίμα σας και θα φάμε τα κρανία σας. Σας περιμένουμε» φέρεται να έγραψε, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz».
Η ανάρτηση δεν είναι πλέον ορατή στο διαδίκτυο ούτε ο λογαριασμός με το όνομα και τη φωτογραφία της Ταμίμι στον οποίο δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα. Μεγάλα διεθνή πρακτορεία, όπως το Reuters, ανακοίνωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσουν αν όντως αυτός ο λογαριασμός ήταν της 22άχρονης Παλαιστίνιας. Επιπλέον, αν αναζητήσει κανείς τον λογαριασμό στη μηχανή ανάκτησης Wayback Machine, θα διαπιστώσει ότι οι περισσότερες καταχωρήσεις ξεκινούν από τις 30 Οκτωβρίου κι έπειτα, κάτι μάλλον απίθανο για τόσο δημοφιλές πρόσωπο. Μάλιστα, εκείνη την ημερομηνία εμφανίστηκε και το πρώτο σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα israellycool.com, στην οποία γράφει κάποιος Ντέιβιντ Λανγκ, που όπως ο ίδιος αναφέρει εργάζεται ως «πλήρους απασχόλησης υπερασπιστής του Ισραήλ». Τον ισχυρισμό ότι ο λογαριασμός αυτός ανήκει στην Ταμίμι υιοθέτησαν δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, όπως ο Αρης Δημοκίδης, χωρίς ωστόσο να ερευνήσουν πρώτα τις πηγές των δημοσιευμάτων.
Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπε-Γκβιρ πανηγύρισε δεόντως, αφού δημοσίευσε μια φωτογραφία στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) στην οποία φαινόταν ένας Ισραηλινός στρατιώτης να έχει συλλάβει την Ταμίμι στο υπνοδωμάτιό της.
Ο φονταμενταλιστής υπουργός την κατηγόρησε ότι εξέφρασε «συμπάθεια και υποστήριξη στους ναζιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και δεσμεύτηκε ότι θα επιδείξει «μηδενική ανοχή σε τρομοκράτες και υποστηρικτές της τρομοκρατίας!».
Ωστόσο, η μητέρα της Ταμίμι, Ναριμάν, αρνήθηκε ότι η κόρη της έγραψε την ανάρτηση. «Υπάρχουν δεκάδες [διαδικτυακές] σελίδες στο όνομα της Αχεντ με τη φωτογραφία της, με τις οποίες δεν έχει καμία σχέση» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Δυτική Οχθη, ο σιωπηλός εποικισμός
Μια τέτοια σύλληψη υψηλού προφίλ, όπως χαρακτηρίστηκε από τα διεθνή ΜΜΕ, έριξε φως στη συνεχιζόμενη εισβολή Ισραηλινών εποίκων και στρατιωτών στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης, την οποία σημειωτέον δεν ελέγχει η Χαμάς. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 141 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη από τις 7 Οκτωβρίου, οι περισσότεροι από αυτούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ακολούθησαν τις ισραηλινές επιδρομές ή κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων αλληλεγγύης στη Γάζα.
Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι άλλοι οκτώ έχουν σκοτωθεί από Ισραηλινούς εποίκους, τους οποίους οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων κατηγόρησαν ότι κλιμάκωσαν μια εκστρατεία βίαιων επιθέσεων κατά των παλαιστινιακών κοινοτήτων.
Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) εκτιμά ότι ενώ η προσοχή του πλανήτη είναι στραμμένη στη Γάζα, το Ισραήλ έχει προχωρήσει από τις 7 Οκτωβρίου σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις παλαιστινιακών οικισμών στη Δυτική Οχθη, με πάνω από 830 άτομα να έχουν απομακρυνθεί βίαια από τα σπίτια τους από εποίκους και στρατιώτες, 313 εκ των οποίων είναι παιδιά.
Περίπου 600.000 Ισραηλινοί ζουν σε 140 οικισμούς που χτίστηκαν μετά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών, γνωστό και ως Τρίτο Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο, το 1967. Το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρεί τους οικισμούς παράνομους.
Η έφηβη που χαστούκισε στρατιώτη
Η Αχεντ έγινε διεθνές σύμβολο αντίστασης στην κατοχή του Ισραήλ όταν ήταν ακόμη στην εφηβεία της. Το 2015 η τότε 14χρονη Ταμίμι φωτογραφήθηκε να δαγκώνει έναν Ισραηλινό στρατιώτη προκειμένου να τον εμποδίσει να συλλάβει τον μικρό αδερφό της που είχε το ένα χέρι του στον γύψο και βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος.
Οι Παλαιστίνοι τη θεωρούν υπόδειγμα θάρρους έναντι της ισραηλινής κατοχής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Τεράστιο πορτρέτο της έχει ζωγραφιστεί στο τείχος που έχει ανεγείρει το Ισραήλ στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Οχθη.
Δύο χρόνια αργότερα συνελήφθη αφού βιντεοσκοπήθηκε να χαστουκίζει και να κλοτσάει έναν Ισραηλινό στρατιώτη κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης έξω από το σπίτι της. Στη συνέχεια ένα ισραηλινό δικαστήριο την καταδίκασε σε φυλάκιση οκτώ μηνών. Ηταν ήδη παγκόσμιο σύμβολο της παλαιστινιακής υπόθεσης. Η Εταιρεία Παλαιστινίων Κρατουμένων ανέφερε ότι η Ταμίμι ήταν μία από τους τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιους που συνελήφθησαν σε ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Οχθη και την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ το βράδυ της Κυριακής. Πάνω από 2.000 κρατούνται εκεί από τις 7 Οκτωβρίου.
Διαβάστε επίσης: Δυτική Όχθη: Συνελήφθη η Άχεντ Ταμίμι, η νεαρή – σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα
Μέση Ανατολή: Εκκένωση και της νότιας Γάζας ζητά ο Ισραηλινός στρατός – Έριξαν φυλλάδια