Εκδικάζεται από την αρχή η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Εκδικάζεται από την αρχή η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Ξανά από την αρχή, μετά από ενάμιση χρόνο ακροαματικής διαδικασίας, η εκδίκαση της υπόθεσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Στο παρά ένα της συζήτησης της αίτησης εξαίρεσης που είχε κατατεθεί σε βάρος της πρόεδρου της έδρας, Μαρίας Κουτέρη, υπέβαλλε η ίδια αίτημα αποχής της.

Το αίτημα έγινε δεκτό, και εύλογα καθώς είχαν προηγηθεί πρωτοφανείς καταστάσεις που πλέον δεν επέτρεπαν την ομαλή έκβαση της δίκης, και η υπόθεση προσδιορίστηκε να εκδικαστεί από την αρχή στις 3.12.2018.

Εάν βέβαια είχε προβλεφθεί να υπάρχει αναπληρωτής της κας προέδρου, όπως θα έπρεπε να γίνεται σε όλες τις μεγάλες δίκες που διαρκούν μήνες ή και χρόνια, η υπόθεση δεν θα οδηγούνταν σε αναβολή.

Της αίτησης αποχής της προέδρου είχαν προηγηθεί :

*Η αίτηση εξαίρεσης σε βάρος της από τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, πρώην πρόεδρο του Τ.Τ., Άγγελο Φιλιππίδη – που τελικά δεν χρειάστηκε να συζητηθεί καθώς έγινε δεκτή η αίτηση της για αποχή.

*Αλλά και μια αίτηση αποχής δικαστίνας της έδρας η οποία ζητούσε να την απαλλάξουν από τη δίκη ,επικαλούμενη – και αυτή- κακή συμπεριφορά της κ. Κουτέρη, η οποία είχε απορριφθεί.

Και στην αίτηση εξαίρεσης όμως που είχε υποβάλλει ο Άγγελος Φιλιππίδης, δια του συνηγόρου του, Αθανάσιου Βαρλάμη , γινόταν λόγος για μη ορθή διεύθυνση της διαδικασίας και μεροληπτική συμπεριφορά της προέδρου.

Η δε εφέτης, μέλος της έδρας, Αναστασία Πρίφτη, είχε ζητήσει να απαλλαγεί των καθηκόντων της για λόγους ευθιξίας. ‘Όπως ισχυριζόταν στην έγγραφη αίτηση της η σύνεδρος, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουτέρη, της είχε φερθεί απρεπώς καθώς της είχε επιρρίψει ευθύνες ότι διαρρέει τα όσα συμβαίνουν στις διασκέψεις του δικαστηρίου στους συνηγόρους υπεράσπισης της υπόθεσης.

Μετά από αυτό το «πογκρόμ» αμφισβήτησης της η πρόεδρος έκανε δήλωση αποχής, αυτή έγινε δεκτή, και η δίκη αναβλήθηκε…

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο για τον οποίο προσδιορίστηκε θα ξεκινήσει αναγκαστικά… από την αρχή και με καινούργια σύνθεση.

Τριάντα δύο συνεδριάσεις για έναν μάρτυρα

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη για το ΤΤ με τους 35 κατηγορούμενους ξεκίνησε με ενστάσεις στις 19 Σεπτεμβρίου του 2016.

Στις 24/3/2017 ξεκίνησε η εξέταση του πρώτου μάρτυρα η οποία ένα χρόνο μετά δεν είχε… ολοκληρωθεί ενώ επρόκειτο να ακολουθήσουν δεκαέξι μάρτυρες κατηγορητηρίου και περισσότεροι από ογδόντα μάρτυρες υπεράσπισης.

Σύμφωνα με όσα γράφονταν στην αίτηση εξαίρεσης σε βάρος της προέδρου, η πρόεδρος έβαλλε κατά πάντων χωρίς να τεκμηριώνει τις κατηγορίες που εξαπολύει…

Ακολουθούν ενδεικτικά κάποιες από τις φράσεις που αναφέρεται ότι είχε πει επ’ ακροατηρίω κι ενόχλησαν την υπεράσπιση:

*“Δεν έχει χρήματα το Δημόσιο για να αποκτήσουμε και άλλες αίθουσες δικαστηρίου και γι΄αυτό ευθύνονται οι πελάτες σας».

*Μόλις ο μάρτυρας Λ. Χρυσοσπάθης, Διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου του ΤΤ κατά την επίμαχο περίοδο και σήμερα στέλεχος της EUROBANK είπε ότι κατά την άποψή του δεν υπάρχει το αδίκημα της απάτης η πρόεδρος τον διέκοψε και στρεφομένη προς τους συνηγόρους υπερασπίσεως δήλωσε:“Ο μάρτυρας είναι κουμπωμένος από τον Αύγουστο”, εννοώντας προφανώς ότι είναι «πιασμένος».

*Ανέφερε στον ίδιο τον μάρτυρα:

-“…εδώ ερευνούμε πως Φιλιππίδης και Σία μέσα σε τρία χρόνια κατάφεραν να κλείσουν μία τράπεζα που λειτουργούσε για τόσα έτη και ήταν μια λαϊκή τράπεζα του λαού, αφού όλοι οι μικροκαταθέτες κατέθεταν τα λίγα χρήματά τους εκεί”.

-“Αφήστε τους ισολογισμούς αυτούς, τους ξέρουμε ότι μπορεί να είναι και πλαστοί , “τους ξέρουμε αυτούς” (εννοώντας τους ορκωτούς ελεγκτές) όλο το σύστημα είναι διαβρωμένο”.

-““Σεις δεν είστε μάρτυρας κατηγορητηρίου, αλλά μάρτυρας υπερασπίσεως. Ήλθατε εδώ να μας πείτε ένα-δύο- τρία αρνητικά και αντί αυτού μας λέτε μόνον θετικά”.

– “Καλά, τους ξέρουμε αυτούς πως τα κάνουν αυτά (σσ για εκθέσεις της ΤτΕ) .

– “Γνωρίζω κ. Βαρλάμη τί επιδιώκετε. Να κωλυσιεργήσετε τη διαδικασία, να εξετάζουμε το μάρτυρα για όλα τα ζητήματα και να μην μ΄ αφήνετε να κάνω τη δουλειά μου”.

– “Και πάψτε να παραπονείστε ότι κωλυσιεργώ τη δίκη, εσείς την κωλυσιεργείτε και μάλιστα το διαδίδετε αυτό”.

-“Γνωρίζω πάρα πολύ καλά κ. Βαρλάμη ότι εσείς και ο κ. Φιλιππίδης, ο πελάτης σας, δεν επιθυμείτε να διεξάγω δίκη, αλλά να γράψετε εσείς μια αθωωτική απόφαση και εγώ να την υπογράψω. Αυτά δεν περνάνε σ΄ εμένα και πάψτε να περιφέρεστε στους διαδρόμους, να συζητάτε για το πρόσωπό μου και να παραπονείστε”.

Το κατηγορητήριο

Η υπόθεση αφορά σε δάνεια που είχαν συναφθεί από το ΤΤ κατά την περίοδο 2008-2010 και τα οποία φέρεται ότι προκάλεσαν σοβαρή οικονομική ζημία στην τράπεζα, επειδή τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, οι 35 κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες, οι οποίες αφορούν στα αδικήματα της απιστίας και της απάτης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Εκτός από τον Άγγελο Φιλιππίδη, στο «σκαμνί» κάθονται και άλλα στελέχη του ΤΤ, όπως η Αναστασία Σακελλαρίου, μέχρι πρότινος επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και νυν επικεφαλής της Credicom, αλλά και επιχειρηματίες, όπως οι Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Μαρίας Βάτσικα και ο Δημήτρης Μπακατσέλος.

Σύμφωνα με την πρόταση της Εισαγγελέα Εφετών Μαρίας Σουκαρά-Κατσικάρδη προς το Συμβούλιο Εφετών, η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο από την υπόθεση ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, «με τη συνολική ανεπάρκεια των προβλέψεων να ξεπερνά τα 88 εκατομμύρια ευρώ». Στην περίπου 1.000 σελίδων πρόταση της, η Εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενη στην εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τον διαχωρισμό της τράπεζας σε υγιή και προβληματικά περιουσιακά στοιχεία επεσήμανε ότι: «Στην κατηγορία των “Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων”, υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάσθηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί, ότι η ανωτέρω μεταβίβαση, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό την στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος».

Απ΄ την πλευρά του ο Άγγελος Φιλιππίδης είχε αμφισβητήσει το κατηγορητήριο των Εισαγγελέων Διαφθοράς σε βάρος του και σε υπόμνημα που είχε παραδώσει στους ανακριτές της υπόθεσης χαρακτήριζε «αβάσιμη και συγχυτική την κατηγορία… Είχε δε προσκομίσει δεκάδες έγγραφα με τα οποία «απαντούσε» για καθένα χωριστά από τα επίμαχα δάνεια υποστηρίζοντας πως μεταγενέστερα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, «που δεν έλαβε υπόψη της η Εισαγγελική Αρχή», εμφανίζουν εντελώς άλλη εικόνα για την υπόθεση από αυτήν που υιοθέτησαν οι Εισαγγελείς που άσκησαν την δίωξη. Χαρακτηριστικά για τις δανειοδοτήσεις εταιριών του Ομίλου συγκατηγορουμένου του επιχειρηματία, ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε: «Δεν είναι δυνατόν όλες οι τράπεζες απ’ τις οποίες δανειοδοτήθηκαν οι εταιρίες με ίδιους όρους με αυτούς του ΤΤ, τόσο σε χρόνο προγενέστερο όσο και σε χρόνο μεταγενέστερο των επίμαχων δανείων, να διέπραξαν το αδίκημα της απιστίας».

Ετικέτες

Documento Newsletter