Πρακτορίστικες μεθόδους όπως παρακολουθήσεις, υποκλοπές ακόμα και εκβιασμούς εναντίον της κατήγγειλε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, συνδέοντας τις πρακτικές αυτές με τις πολύκροτες υποθέσεις που χειρίζεται και διερευνά η υπηρεσία στην οποία προΐσταται. Ταραχή και ένταση προκάλεσαν στην αντιπολίτευση οι αποκαλύψεις της κ. Παπασπύρου.
Μετά την έκδοση του πολύκροτου πορίσματος για τις 23 παράνομες προσλήψεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ βάσει του οποίου ασκήθηκαν και ποινικές διώξεις κατά επτά πρωτοκλασάτων στελεχών του Κέντρου εκ των οποίων οι περισσότεροι είχαν περάσει το κατώφλι της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, η Μαρία Παπασπύρου δίνει το «παρών» στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να αντικρούσει τις αιτιάσεις της ΝΔ αναφορικά με καταγγελίες των διωκόμενων στελεχών του Κέντρου για κακοδιαχείριση.
Η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί επί της ετήσιας έκθεσης Δημόσιας Διοίκησης για το έτος 2016, την οποία συνέταξε και απέστειλε στη Βουλή η κ. Παπασπύρου.
Καταγγέλλει εκβιασμούς
Μετά την παράθεση του περιεχομένου της εκθέσεως της υπηρεσίας κατά το 2016 και το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να ασκήσει τα καθήκοντά της, η κ. Παπασπύρου αποκάλυψε ότι δέχεται προσωπικές επιθέσεις ακόμα και εκβιασμούς που αποσκοπούν στο να παρεμποδιστεί το έργο της. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως συγκεκριμένα Μέσα μέσω fake news την στοχοποιούν «μια σειρά από τεχνάσματα» που «εντάσσονται στο στόχο υποβάθμισης του θεσμού και παρακώλυσης του έργου του» λόγω των υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος που διερευνά η ΓΕΕΔ.
Έκανε λόγο, επίσης, για «κινητοποίηση δυσφημιστικών και εκβιαστικών μηχανισμών σε ορισμένα Μέσα του Τύπου, που έμμεσα και άμεσα σχετίζονται με τις έρευνες», ενώ αναφέρθηκε και στις μηνύσεις και καταγγελίες που έχει δεχτεί και οι οποίες «εδράζονται στην γενική αμφισβήτησης της αμεροληψίας» της.
Η κ. Παπασπύρου δεν έμεινε εκεί, καθώς έφερε στην επιφάνεια και ακόμη χειρότερες μεθοδεύσεις. «Χαρακτηριστικά δημοσιογράφος, εμφανιζόμενος ως καταγγέλλων, έφτασε στο σημείο μέσω αποστολής μηνύματος στο επίσημο mail της υπηρεσίας να μου θέτει προθεσμία μετά την οποία θα εντάξει σε δημοσίευμά του ατεκμηρίωτες και αποσπασματικές απόψεις, περί δήθεν πολεοδομικών παραβάσεων που αφορούν την οικογενειακή μου κατοικία» κατήγγειλε η κ. Παπασπύρου, δίχως να κατονομάζει τον δημοσιογράφο – εκβιαστή.
Ένταση και διακοπή
Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη διάρκεια των απαντήσεων της Γενικής Επιθεωρήτριας στις ερωτήσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος προέβαλε ενστάσεις στη διαβίβαση της ανεκτέλεστης δικαστικής απόφασης για την αστυνομική περιφρούρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνιζε πως με τη διαβίβασή της η κ. Παπασπύρου ουσιαστικά παρήγγειλε τον πειθαρχικό έλεγχο του δικαστή που γνωμάτευσε στη συγκεκριμένη απόφαση, κάτι που η Γενική Επιθεωρήτρια αρνήθηκε.
Απαντώντας και στις αιτιάσεις του κ. Βενιζέλου περί παραβίασης της ποινικής προδικασίας λόγω των όσων ανέφερε στις συνεντεύξεις της, η κ. Παπασπύρου σημείωσε πως με δυσκολία η υπηρεσία εντόπιζε έγγραφα από το ΚΕΕΛΠΝΟ και γι’ αυτό βγήκε και μίλησε. «Έχουν χαθεί έγγραφα από το 2012 και μετά. Έχει χαθεί το πρωτόκολλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και έρχονται ανώνυμες επιστολές ότι βρίσκονται εδώ και εκεί» επισήμανε, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Γκιόλα, να παρεμβαίνει απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που –κατά την πρόεδρο, Τασία Χριστοφιλοπούλου- ασκούσαν bullying στην Γενική Επιθεωρήτρια: «Δεν ακούω κάποιο σχόλιο γι’ αυτά». Τότε, η διαδικασία άρχιζε να ξεφεύγει, με την κ. Χριστοφιλοπούλου να προνοεί και να ανακοινώνει την ολιγόλεπτη διακοπή.
Φίλτραραν τα mail της και παρακολουθούσαν τους Επιθεωρητές
Πρακτορίστικες μεθόδους κατήγγειλε η κ. Παπασπύρου. Υποστήριξε πως κάποιοι υφιστάμενοι στην υπηρεσία της συστηματικά προέβαιναν σε υποκλοπή της υπηρεσιακής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, φιλτράροντας τις πληροφορίες που απευθύνονταν προσωπικά και μόνο στην ίδια. Ειδικότερα, επισήμανε πως ο server από τον οποίο περνούσαν και τα mail της, είχε μεταφερθεί σε μία εταιρία τουριστικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα -όπως είπε η ίδια- μόνο όσα ήθελαν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι γίνονταν γνωστά από την Γενική Επιθεωρήτρια. Κατά τις πληροφορίες του koutipandoras.gr, πρόκειται για συνεργαζόμενη εταιρία με τη ΓΕΕΔ που είχε αναλάβει τη συγκεκριμένη εργολαβία διαδικτυακού σκοπού κατά τη θητεία του πρώην Γενικού Επιθεωρητή. Η εν λόγω εταιρία παράλληλα είχε αναλάβει αντίστοιχη εργολαβία και για τουριστική επιχείρηση, μέσω της οποίας γινόταν το καταγγελλόμενο «φιλτράρισμα» πληροφοριών. Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και αναμένεται να εκδικαστεί τον Ιούλιο.
Επιπλέον, κατήγγειλε πως υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθούσαν τους Επιθεωρητές και την ίδια προκειμένου να γνωρίζουν ποιοι επισκέπτονταν στο γραφείο της. «Ήταν κάτω από το γραφείο για να βλέπουν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει» αφηγήθηκε.
_x000D_