Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κλίμα – Διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 150 χώρες (Photos)

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κλίμα – Διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 150 χώρες (Photos)

Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι άφησαν τα σχολεία τους, τα πανεπιστήμιά τους και τα γραφεία τους σήμερα και πλημμύρισαν τους δρόμους μεγάλων πόλεων σε ολόκληρη την υφήλιο ζητώντας από τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να αναλάβουν επειγόντως δράση για να αποτρέψουν μια περιβαλλοντική καταστροφή.

Από τη Νέα Υόρκη, η έφηβη ακτιβίστρια για τη διάσωση του πλανήτη Γκρέτα Τούνμπεργκ είπε ότι είναι «πολύ αισιόδοξη» μετά τη μαζική συμμετοχή παγκοσμίως στις κινητοποιήσεις για το κλίμα.

«Είναι απίστευτα όσα καταφέραμε μαζί, είναι μια ιστορική ημέρα» υπογράμμισε η 16χρονη, η οποία απευθύνθηκε μέσω live stream σε χιλιάδες νεαρούς διαδηλωτές, που είχαν κατακλύσει τους δρόμους της Στοκχόλμης.

Όπως ανέφερε η ίδια, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις πορείες στην Αυστραλία και 100.000 στο Βερολίνο, προκαλώντας τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα του πλήθους στη σουηδική πρωτεύουσα.

Η Τούνμπεργκ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στην Σύνοδο για το Κλίμα του ΟΗΕ τη Δευτέρα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Ασκήσαμε τόσο μεγάλη πίεση στους πολιτικούς που απλά δεν μπορούν να αποτύχουν» υπογράμμισε η νεαρή ακτιβίστρια, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν το όνομά της ρυθμικά.

«Εμείς, άνθρωποι κάθε ηλικίας, δείξαμε τι ακριβώς υποστηρίζουμε, τώρα εναπόκειται σε εκείνους να δείξουν ότι μας άκουσαν. Τώρα πρέπει να το αποδείξουν» σημείωσε.

Στη Γερμανία, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν σήμερα πολλές πόλεις αξιώνοντας πολιτική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι διοργανωτές γνωστοποίησαν ότι 80.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο Βερολίνο, με την αστυνομία να κάνει λόγο για έναν αριθμό «πολύ μεγαλύτερο των 10.000».

«Το μέλλον μας στους ώμους σας» έγραφε ένα πανό που κρατούσαν μαθητές στη γερμανική πρωτεύουσα.

Από την πλευρά της, η αστυνομία του Αμβούργου ανέφερε ότι τουλάχιστον 45.000 άνθρωποι έδωσαν το παρόν στους δρόμους της πόλης. Η διαδήλωση ήταν ειρηνική, έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου.

Σύμφωνα με το κίνημα Fridays for Future, περισσότερες από 530 διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στη Γερμανία.

«Πρόκειται για το μέλλον μου, όχι μονάχα το μέλλον μου, αλλά το μέλλον ολόκληρης της γενιάς μου και όλων των επόμενων γενεών» σημείωσε ο 16χρονος Τρίσταν Βάνκλιφ, που βρισκόταν μεταξύ των 15.000 ανθρώπων που συμμετείχαν στην πορεία στις Βρυξέλλες.

Από το Λονδίνο και το Παρίσι στη Βηρυτό, το Ναϊρόμπι και το Κέιπ Τάουν, σε τουλάχιστον 150 χώρες οι μαθητές κατέβηκαν στους δρόμους δίνοντας το παρόν στην παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα.

«Κάνουμε κοπάνα για να διδάξουμε εσάς ένα μάθημα» έγραφε το πλακάτ που κρατούσε ένας μαθητής στο Λονδίνο.

Την ίδια ώρα, στην Πολωνία, χιλιάδες Πολωνοί, πολλοί εκ των οποίων έφηβοι, βγήκαν στους δρόμους περισσότερων από 60 πόλεων.

Στη Βαρσοβία, οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ του περιβάλλοντος, ενώ πηδούσαν και φώναζαν «Όποιος δεν πηδάει υποστηρίζει τον άνθρακα».

Χιλιάδες μαθητές πλημμύρισαν πόλεις της Ινδίας και του Μπανγκλαντές σήμερα συμμετέχοντας στο παγκόσμιο κίνημα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι μαθητές δεν πήγαν σχολείο σε ολόκληρη την Ινδία, αξιώνοντας από τους κυβερνώντες να προστατεύσουν το κλίμα και να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης στην ασιατική χώρα, την τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως παραγωγό αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Βρισκόμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας να αναπνεύσουμε, το δικαίωμά μας να ζήσουμε και το δικαίωμά μας να αντισταθούμε» είπε ο νεαρός ακτιβιστής Άμαν Σάρμα από το Νέο Δελχί.

Στο Μπανγκλαντές, χιλιάδες παιδιά διαδήλωσαν στην καρδιά της Ντάκα, ζητώντας από την κυβέρνηση να κηρύξει τη χώρα σε «κατάσταση κλιματικού συναγερμού», προκειμένου να μάθει ο κόσμος ότι το Μπανγκλαντές είναι ένα από τα πλέον ευάλωτα έθνη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.







Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter