Έκαναν εμπόριο με τις δωρεές αντικαρκινικών

Έκαναν εμπόριο με τις δωρεές αντικαρκινικών

 Από το 2014 υπήρχε καταγγελία για τη νοσηλεύτρια του_x000D_
Λαϊκού Νοσοκομείου Γεωργία Πατήλα, προφυλακισμένη_x000D_
σήμερα ως μέλος της εγκληματικής μαφίας των φαρμάκων. 

Είχε κατηγορηθεί από άλλη νοσηλεύτρια για αφαίρεση φαρμάκου και η κύρωση που της επιβλήθηκε ήταν να μετακινηθεί από το τμήμα κυτταροστατικών στο ογκολογικό τμήμα στο παράρτημα του Λαϊκού, στην οδό Σεβαστουπόλεως.

Αυτό προκύπτει από την ίδια την απολογία της, στην οποία παραδέχτηκε ότι είχε υπεξαιρέσει αντικαρκινικά φάρμακα. Κάποια τα είχε παραδώσει στον έτερο κατηγορούμενο, πρώην νοσηλευτή Δημήτρη Λαγούδη, και ένα περίσσευμα το είχε δώσει για να χορηγηθεί στον ασθενή αδερφό της…

Ακόμη, όπως προκύπτει από τη μεγάλη δικογραφία, το κύκλωμα είχε φτάσει στο σημείο να εμπορεύεται ακόμη και τον θάνατο. Πώς; Εκμεταλλευόμενο τη συντριβή των συγγενών των ασθενών που έχαναν τη μάχη με τον καρκίνο, οι οποίοι τιμώντας τη μνήμη των νεκρών τους επέστρεφαν στο νοσοκομείο τα φάρμακα ζητώντας να δοθούν σε ασθενείς που τα είχαν περισσότερο ανάγκη στα χρόνια της μεγάλης κρίσης. Δηλαδή σε άπορους, ανασφάλιστους, πρόσφυγες… Μόνο που τελικά και αυτά τα φάρμακα κατέληγαν στις αποθήκες του κυκλώματος.

Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση τα πλοκάμια της οποίας είναι απλωμένα σε πολλά σημεία της Αττικής και αναμένεται να «μετρήσει» σύντομα εκατοντάδες συλληφθέντες. Ηδη σε πολλά νοσοκομεία της χώρας γίνεται εκτενής έλεγχος προκειμένου –εάν και όπου είναι πια δυνατόν καθώς το σύστημα ήταν διάτρητο– να εντοπιστούν επίορκοι γιατροί ή νοσηλευτές.

Εξελίξεις αναμένονται και στο θέμα της επίκουρης καθηγήτριας, παθολόγου του Λαϊκού, η οποία έγινε καπνός όταν αποκαλύφτηκε η δράση του κυκλώματος και στους λογαριασμούς της οποίας φέρεται να έχουν βρεθεί πάνω από τρία –αδικαιολόγητα– εκατομμύρια ευρώ…

Το εμπόριο της ντροπής

Η ίδια η νοσηλεύτρια Γ. Πατήλα ομολογεί στην Οικονομική Αστυνομία: «Εργάζομαι στο Ογκολογικό Τμήμα στο παράρτημα του Λαϊκού στη Σεβαστουπόλεως εδώ και έναν χρόνο. Πριν υπηρετούσα στο Λαϊκό στο τμήμα κυτταροστατικών. Εκεί συνεργαζόμουν με τη συνάδελφο Μπ. Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια με προσέγγισε ο Λαγούδης Δημήτρης που εργαζόταν στο νοσοκομείο σαν νοσηλευτής και με ρώτησε εάν περισσεύει το φάρμακο Mabthera για δικό του άνθρωπο ανασφάλιστο και του έδωσα μια αμπούλα των 500 mg. Δεν υπήρξε οικονομική συναλλαγή, δεν ζήτησα ούτε και μου προσέφερε κάποιο ποσό. Αλλη φορά, επειδή χρειάστηκα για τον αδερφό μου φάρμακο, εν γνώσει της Μπ. και άλλων συναδέλφων, έλαβα από περίσσευμα κυτταροστατικού φαρμάκου μια με δύο δόσεις. Η Μπ. με είχε κατηγορήσει για το περιστατικό και ήταν μάλλον ο λόγος της απομάκρυνσής μου από το τμήμα. Η πρακτική να χορηγείται περίσσευμα τέτοιων φαρμάκων σε ανθρώπους που είχαν πραγματική ανάγκη, όπως ανασφάλιστους, γινόταν σε κάποιες περιπτώσεις. Ο Λαγούδης ερχόταν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και ζητούσε περίσσευμα, αλλά δεν υπήρχε πάντα διαθεσιμότητα. Περίπου δύο φορές τον μήνα κάναμε απολογισμό με το φαρμακείο, πόσα φάρμακα πήραμε και πόσα χορηγήσαμε, οπότε δεν υπήρχε μεγάλο περίσσευμα και το όποιο περίσσευμα επιστρεφόταν στο φαρμακείο. Εγώ συνολικά στον Λαγούδη έδωσα 2-3 φορές και σε μια περίπτωση, για μια χορήγηση Mabthera, μου πρόσφερε εκατό ευρώ χωρίς να τα ζητήσω».

Στην απολογία της στην ανακρίτρια αναφέρει ότι το 2013 είχε δώσει στον Λαγούδη Flacon «γιατί είχε πολύ περίσσευμα», ενώ ισχυρίζεται ότι το φάρμακο για τον αδερφό της το έλαβε σε συνεννόηση και με γιατρούς. Τονίζει ακόμη ότι «από πέρυσι τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα ήμουν στο ογκολογικό με άλλες πέντε συναδέλφους όπου εμπλεκόμασταν όλοι στη διαδικασία».

Ερώτηση: Αντιλαμβάνομαι, πέραν των άλλων, ότι είναι δυνατόν να αφαιρεθούν υπολείμματα φαρμάκων χωρίς να καταγράφεται σαν έλλειμμα στο απόθεμα.

Απάντηση: Καταγράφεται κάθε μήνα τι υπάρχει στο φαρμακείο. Κι εγώ τουλάχιστον καταγράφω ό,τι περίσσεψε και φυλάσσονται σε συγκεκριμένο χώρο.

Ερ.: Επομένως αν δεν δηλώσετε ότι έχετε περίσσευμα εκείνη την ώρα, μπορείτε να το πάρετε σπίτι σας;

Απ.: Για παράδειγμα, για τη χρήση ενός φαρμάκου σε συσκευασία των 500 ο ασθενής χρεώνεται ποσότητα για 500, η προϊσταμένη ξέρει ποια είναι η ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιήσει ανάλογα με τη συνταγή του γιατρού και επομένως δεν μπορεί να αφαιρεθεί υπόλειμμα.

Ερ.: Εάν όμως, σύμφωνα με αυτά που έχετε πει έως τώρα, το υπόλειμμα ελέγχεται από την προϊσταμένη δεν υπάρχει λόγος να της λέτε τι χρησιμοποιήσατε. Δεν βρίσκετε κάποια αντίφαση;

Απ.: Αυτή είναι η διαδικασία.

Ερ.: Για τον αδερφό σας πώς πήρατε υπολείμματα;

Απ.: Κατά τον ίδιο τρόπο, με ενημέρωση του γιατρού που τον παρακολουθούσε και της συναδέλφου.

Ερ.: Επομένως έχετε αφαιρέσει ποσότητα που δεν σας ανήκει, απλά το κάνατε και με τη συνδρομή άλλων.

Απ.: Υπάρχει μια τακτική τέτοια στο νοσοκομείο σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις ασθενών απόρων κ.λπ.

Ερ: Η κ. Μπ. σε τι διαφώνησε;

Απ.: Είπε ότι δεν θα έπρεπε να το κάνουμε.

Ανακρίτρια: «Το κάνατε κατά κόρον»

Ενδεικτικές είναι και οι απαντήσεις της νοσηλεύτριας Αικατερίνης Καταπόδη στις ερωτήσεις της ανακρίτριας:

Ερ.: Κάνετε τη διάλυση στα κυτταροστατικά φάρμακα. Περίσσευε ενίοτε κάτι;

Απ.: Ναι, περισσεύει.

Ερ.: Ποιος δηλώνει τι περισσεύει και πού;

Απ.: Δεν το δηλώνω πουθενά. Το αφήνω στο ειδικό ψυγείο.

Ερ.: Επομένως δεν σας ελέγχει κανείς αν θα πείτε ότι αυτό καταναλώθηκε εξ ολοκλήρου ώστε με δύο τρία φάρμακα να συμπληρώνετε από τα υπολείμματα ένα πλήρες.

Απ.: Σ’ αυτά τα φάρμακα ζητάνε μεγάλες δόσεις. Επομένως δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό που λέτε. Εγώ δεν το κάνω.

Ερ.: Από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες προκύπτει όχι απλά ότι το κάνετε αλλά το κάνετε κατά κόρον, τακτικά και με συγκεκριμένο πρόσωπο συναλλάσσεστε, δηλαδή τον κ. Λαγούδη που τον ενημερώνετε για το τι έχετε.

Απ.: Μου έχει επανειλημμένα ζητήσει ορισμένα φάρμακα, τα οποία μου είχε πει ότι θα τα δίνει σε κάποιους άπορους, κοινωνικά ιατρεία και τα σχετικά.

Ερ.: Αυτά που δίνατε πού τα βρίσκατε;

Απ.: Ορισμένοι συγγενείς αρρώστων, επειδή τελείωνε η θεραπεία και αποβιώνανε, μας φέρνανε κάποιες φορές σκευάσματα. Αυτά έδινα.

Ερ.: Δηλαδή ερχόντουσαν οι συγγενείς, ζητούσαν συγκεκριμένα εσάς που ήσασταν στη διάλυση και σας παρέδιδαν κατά κόρον ό,τι είχαν;

Απ.: Αυτό είχε γίνει τρεις τέσσερις φορές που τύχαινε να είμαι στη δουλειά. Οπως και αυτά που βρέθηκαν στο σπίτι, συνέβη το ίδιο και δεν ενδιαφέρθηκα να πάρω τον Λαγούδη αλλά τα άφησα σπίτι. Τα μισά ήταν ληγμένα…

Αναφέρει δε στο γραπτό υπόμνημα της η Καταπόδη: «Αυτό που συμβαίνει από το 2010 έως και σήμερα είναι ότι συχνά παρατηρούνται ελλείψεις στα νοσοκομειακά φαρμακεία, ιδίως των αντικαρκινικών φαρμάκων, με αποτέλεσμα οι συγγενείς των ασθενών να προβαίνουν σε αναζήτηση φαρμάκων από άλλα νοσοκομειακά φαρμακεία, το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ κ.λπ. Τα φάρμακα αυτά εισέρχονται στη μονάδα διάλυσης και χορηγούνται στους ασθενείς. Κάποια περισσεύουν είτε γιατί εξαρχής συνταγογραφήθηκαν παραπάνω προκειμένου να καλυφθεί πιθανή νέα έλλειψη είτε διότι υπήρχε βελτίωση των ασθενών και μείωση ή διακοπή της θεραπείας είτε διότι οι ασθενείς αποβιώνουν και τα συγκεκριμένα φάρμακα πρέπει να επιστραφούν στους συγγενείς των ασθενών, στους οποίους είναι άχρηστα. Ο συγγενείς, ευαισθητοποιημένοι από την κρίση, ζητούν να δοθούν τα φάρμακα αυτά σε απόρους, κοινωνικά φαρμακεία, πρόσφυγες κ.λπ. Αυτό είναι γνωστό στο νοσηλευτικό προσωπικό».

Οι κυνικές συνδιαλλαγές της μαφίας

Εκατοντάδες είναι οι καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες (πέραν αυτών που έχουμε ήδη δημοσιεύσει) των μελών της οργάνωσης. Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα ενδεικτικά της κυνικότητάς τους:

Συζητούν ο Μαχμούτ Μαχέρ («ντελιβεράς») και ο Λαγούδης:

– Χριστός Ανέστη.

– Αληθώς Ανέστη.

– Γι’ αυτό σου δώσαμε και χιλιάρικο δεκάρικα, για να τα βάζετε στις εκκλησίες.

– Χαχαχαχα.

– Τι να κάνω ρε μαλάκα, δεκάρικα βρήκα.

– Δεν πειράζει, κι αυτά περνάνε.

– Καλύτερα από τα πεντακοσάρικα… εγώ έχω δώσει τα δέκα, καιγόταν ένας φίλος μου, τέφρα, και τα ’δωσα.

Οι βρισιές για τη γιατρό

Σε άλλη συνομιλία δύο εμπλεκόμενοι τα έχουν πάρει γιατί μια γιατρός αρνήθηκε να συνταγογραφήσει…

– Πήγε να το γράψει, βλέπει την τιμή και λέει δεν μπορώ, γιατί κοστίζει 3.000 ευρώ… Ε και τι να λέει αυτό; της λέω, δεν είναι της ειδικότητας, λέει, σε δημόσιο φορέα να πάτε.

– Να πάει να γαμηθεί, ο Γ. πώς το έκανε;

– Το ίδιο φάρμακο είναι;

– Δεν ξέρεις να διαβάζεις;

– Δεν το γράφει μέσα και μόλις αυτή έγραψε την ενέργεια που κάνει το φάρμακο στον υπολογιστή της έβγαλε STELARA… θα πάω και στον άλλον…

– Προχώρα να τελειώνουμε.

Τα… βρασμένα φάρμακα

Σε άλλη συνομιλία οι έμποροι του ανθρώπινου πόνου παίζουν με τα χαλασμένα ή και ληγμένα φάρμακα:

– Εχει στείλει ένα κουτί τίγκα στο Humira. Εχουν χαλάσει, έχουν έρθει βραστά…

– Δεν είχε βάλει πάγο;

– Ενα απλό φελιζόλ, με κάτω πάγο, αυτά που χαλάνε δεν είναι για ξεπάγωμα.

– Δηλαδή είναι βρασμένα…

– Να τα βάλω εγώ στο ψυγείο; Τα βάζω έτσι;

Τα ληγμένα

– Βρήκαμε 16 κομμάτια Avastin… Τα εννιά είναι μακριά, αλλά τα άλλα είναι του δωδέκατου, τι μπλέξιμο είναι αυτό; Γαμώ τη μάνα του… Κάθε φορά οι ίδιες μαλακίες. Αυτοί ψάχνουν να βρουν ό,τι μαλακίες για να το σκοτώσουν το πράγμα…

– Θα δούμε μήπως το αλλάξουμε… μόνο η Κατερίνα μπορεί να τα αλλάξει, η άλλη δεν μπορεί.

– Εγώ αυτό δεν το μπορώ, γιατί θα κόψουμε αρκετά τα λεφτά.

Deal και την ημέρα της επίσκεψης του υπουργού

Σημαντική είναι η κατάθεση αστυνομικού ο οποίος είχε μεταβεί με συναδέλφους του στη Ρόδο για να έχουν «υπό διακριτική παρακολούθηση» τον γιατρό Λάζαρο Παπακωνσταντίνου και δύο Αιγύπτιους. Οπως προκύπτει από την κατάθεσή του αλλά και από απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, ο Παπακωνσταντίνου φέρεται να είχε συνάντηση με γιατρό του Γενικού Νοσοκομείου προκειμένου να τον στρατολογήσει στην μπίζνα.

Την ίδια ημέρα και ενώ το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο γιατρών μέσα στο νοσοκομείο καταγράφηκε, στο νοσοκομείο πραγματοποιούσε επίσκεψη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Ιδού τι κατέγραψε ο κοριός:

– Κουμπάρε; Επειδή ψιλοπνίγομαι, πού είσαι;

– Στη Ρόδο, στο κέντρο. Τι ώρα μπορώ να σε δω;

– Ελα στο νοσοκομείο γιατί έρχονται υπουργοί, οι παπαράδες, γίνεται της πουτάνας… γίνεται λίγο χαμός.

– Ελπίζω γύρω στις έντεκα να είμαι εκεί.

– Ελα όποτε θέλεις.

Το 2017 οι… δουλειές έπεσαν

Χαρακτηριστική για το… πάρτι που συνεχιζόταν μέχρι και τη σύλληψη μελών της εγκληματικής οργάνωσης είναι η απολογία του Μαχμέρ Μαχμούτ, ενός εκ των «ντελιβεράδων» των φαρμάκων. Είχε φυλακιστεί στο παρελθόν για παρόμοια υπόθεση, αλλά βγαίνοντας συνέχισε τη δραστηριότητά του και ομολογεί κυνικά σε ένα σημείο: «Το 2017 δεν υπήρχαν φάρμακα στα νοσοκομεία και δεν διακίνησα πολλά, συνολικά όμως το 2018 υπολογίζω ότι διακίνησα 60 με 100 κουτιά διαφορετικά φάρμακα».

Documento Newsletter