Έκαναν Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία του ψευδοκράτους

Έκαναν Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία του ψευδοκράτους
Πηγή φωτό: Instagram

Μια πολύ ύποπτη υπόθεση έχει ανακύψει τις τελευταίες ώρες και αφορά την τιμητική ελληνοποίηση Τούρκου, ο οποίος χαρακτηρίζεται εγκληματίας στην Τουρκία και έχει εμπλοκή με την Interpol, υπήρξε δηλαδή διεθνώς καταζητούμενος, αλλά και καταδικάστηκε στην Τουρκία για εγκληματική οργάνωση, αδίκημα το οποίο υπάρχει και στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα. Την ελληνική ιθαγένεια έλαβε συγκεκριμένα ένας 39χρονος με το όνομα Γιασάμ Αγιαβέφε, ο οποίος πολιτογραφήθηκε Ελληνας στις 22 Ιουνίου 2022. Στη σχετική αποκάλυψη προχώρησαν πρώτοι ο ιστότοπος insidestory.gr και η δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου, ενώ την υπόθεση ερευνούσε ήδη και το Documento. Ο Τούρκος, διεθνώς καταζητούμενος για υποθέσεις παράνομου τζόγου, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης πολιτογραφήθηκε Ελληνας με υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και κατόπιν δύο συστατικών επιστολών που στάλθηκαν για τον σκοπό αυτό στο υπουργείο Εσωτερικών. Αυτές έχουν την υπογραφή του Αδωνη Γεωργιάδη, γνωστού μεταξύ άλλων για το πρόσφατο φιάσκο της εξασφάλισης από την Αγκυρα του ονόματος «Turkaegean», για τους αγώνες του για τη Μακεδονία και για τις ειρωνείες προς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, του οποίου δήθεν δεν γνώριζε το όνομα, αλλά και του επίσης ακροδεξιού μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. Φαίνεται ωστόσο πως εμπλοκή στην υπόθεση πολιτογράφησής του έχουν και η πλήρως ελεγχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) –διαβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών ότι ο Τούρκος δεν έχει κάποια ποινική εμπλοκή– αλλά και ο Αρειος Πάγος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιασάμ Αγιαβέφε έχει πολιτογραφηθεί τιμητικά Ελληνας με το σκεπτικό ότι προσφέρει και θα προσφέρει και μελλοντικά στην Ελλάδα. Το ΦΕΚ με το οποίο ο Τούρκος ελληνοποιείται αναφέρει συγκεκριμένα ότι του αποδίδεται η ελληνική ιθαγένεια επειδή «έχει προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στη χώρα, καθώς έχει συνεισφέρει ουσιαστικά με τις χορηγίες του σε υγειονομικό υλικό, είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, εξασφαλίζοντας τον απαιτούμενο χρόνο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων και την ανεύρεση περισσότερων απαιτούμενων πόρων» και ότι «με τις επενδύσεις του και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη χώρα έχει συμβάλει στη στήριξη της ελληνικής Οικονομίας, προβάλλοντάς την στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους».

Τον βάφτισαν πρόσφυγα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Documento, o Τούρκος Γιασάμ Αγιαβέφε μπήκε παράνομα στην Ελλάδα και συνελήφθη τον Μάρτιο του 2019, κατόπιν εκτέλεσης του διεθνούς εντάλματος σύλληψης αλλά και για παραβίαση συνόρων. Επί επτά ολόκληρους μήνες ήταν κρατούμενος στη Θεσσαλονίκη και τότε φαίνεται ότι κατόπιν παρέμβασης μεγαλοδικηγόρου από τη Θεσσαλονίκη κατάφερε να εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο. Συγκεκριμένα, οι μηχανισμοί του ελληνικού κράτους, οι οποίοι συνήθως καθυστερούν δραματικά και συχνά αρνούνται το άσυλο σε διωκόμενους από την Αγκυρα πολίτες όπως είναι οι Κούρδοι, έκριναν με fast track διαδικασίες ότι ο Αγιαβέφε διώκεται από την Τουρκία ως αντιφρονών και επομένως πρέπει να χαρακτηριστεί πρόσφυγας.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Documento ανώτατες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, ο Αρειος Πάγος με την απόφαση 1568/2019 του Ε΄ Τμήματός του αποφάσισε τη μη έκδοσή του στην Τουρκία με το σκεπτικό πως αποδείχτηκε ότι είναι χριστιανός το θρήσκευμα και μέλος ομάδας αντιφρονούντων προς το πολιτικό καθεστώς της Τουρκίας και ότι, αν επιτραπεί η έκδοσή του, είναι πιθανό να διωχθεί για τα πολιτικά του φρονήματα και να υποβληθεί σε μεταχείριση αντίθετη προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Εχει ιδιαίτερη σημασία όμως να αναφερθεί ότι ο Αγιαβέφε βαφτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος λαμβάνοντας το όνομα Λεωνίδας πριν από την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου από τον ίδιο τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος κατά πληροφορίες του Documento τον πάντρεψε και με τη σύζυγό του, ενώ βάφτισε και το παιδί του. Δηλαδή ο μητροπολίτης Πειραιώς βάφτισε χριστιανό τον 39χρονο και κατόπιν ο Αρειος Πάγος χρησιμοποίησε και αυτήν του την ιδιότητα ως επιχείρημα για να τον χαρακτηρίσει πρόσφυγα. Ομως η δίωξη που του είχε ασκηθεί στην Τουρκία δεν είχε την παραμικρή σχέση με το θρήσκευμά του αλλά με σοβαρές ποινικές υποθέσεις. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, το ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο είχε αποφασίσει την έκδοσή του.

Οι επενδύσεις που έφεραν την πολιτογράφηση

Κατόπιν αυτής της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου ο Αγιαβέφε φαίνεται να ακολούθησε προκειμένου να εξασφαλίσει την ελληνική ιθαγένεια τη γνωστή τακτική των δωρεών και των επενδύσεων. Ο Γιασάμ Αγιαβέφε εμφανίζεται συγκεκριμένα να έχει κάνει δωρεές στην Εκκλησία της Ελλάδας αλλά και να αγόρασε μετοχές σε εταιρεία η οποία έχει στην κατοχή της μεγάλη υπερπολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, με το όνομα Mileo, αντί περίπου 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πανάκριβο ξενοδοχείο στην περιοχή Καλό Λιβάδι της Μυκόνου, το κόστος διαμονής στο οποίο ακόμη και τους φθινοπωρινούς μήνες είναι δυσβάστακτο για τον μέσο πολίτη. Στο γεγονός αυτό αναφέρεται μάλιστα με δημοσίευμα και η έγκυρη ισραηλινή εφημερίδα «The Jerusalem Post». Καλά πληροφορημένες πηγές του Documento αναφέρουν ότι αυτή δεν ήταν κίνηση που έκανε αυτοβούλως, αλλά επένδυση η οποία του προτάθηκε ώστε να εξασφαλίσει την πολιτογράφησή του.

Στη συνέχεια ο Αγιαβέφε εμφανίζεται να κατάθεσε φάκελο ώστε να του αποδοθεί η ελληνική ιθαγένεια, στον οποίο περιλαμβάνονταν δύο συστατικές επιστολές. Η μία είχε την υπογραφή του Αδ. Γεωργιάδη και η άλλη του επίσης γνωστού για τις ακροδεξιές θέσεις του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. Ο Σεραφείμ μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών οι οποίες μίλησαν στο Documento, έχει αποστείλει και βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία ο Τούρκος διεθνώς καταζητούμενος, κατά τα ξένα μέσα ενημέρωσης, έχει προχωρήσει σε σημαντικές δωρεές προς την εκκλησία. Επειτα από τέτοια δωρεά μάλιστα ο ίδιος δήλωσε ότι προβαίνει σε αυτήν ανταποκρινόμενος σε αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος έχει στενές σχέσεις με τον υπεύθυνο οικονομικών της εκκλησίας αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη, ο οποίος φέρεται να τον συστήνει σε πολιτικούς παράγοντες του τόπου.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών κάνουν επίσης λόγο και για δωρεές, και συγκεκριμένα υγειονομικού υλικού, σε δήμους της Αττικής. Ενας από αυτούς, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, είναι και ο Δήμος Πειραιά, στον οποίο ηγείται ο πρώην παράγοντας του Ολυμπιακού Γιάννης Μώραλης. Ο Αγιαβέφε, κατά τα ίδια ρεπορτάζ, έχει δωρίσει στον ίδιο δήμο τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους ωφελούμενους της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά. Παράλληλα, φέρεται να έχει αγοράσει και ακριβό ακίνητο στην περιοχή της Βούλας αντί 1,6 εκατ. ευρώ, το οποίο πάντως ορισμένες πηγές του Documento αναφέρουν ότι πιθανόν είναι μεγαλύτερο και προσεγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ.

Τι αναφέρει η επιστολή Γεωργιάδη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αδ. Γεωργιάδης στην επιστολή που απέστειλε προκειμένου ο Αγιαβέφε να πολιτογραφηθεί Ελληνας αναφέρει ότι ο Τούρκος έχει ιδρύσει στην Ελλάδα δύο εταιρείες οι οποίες προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις. Βάσει στοιχείων που έχουν κατατεθεί, αναφέρει κατά πληροφορίες η επιστολή του υπουργού Ανάπτυξης, προκύπτει ότι το ύψος των άμεσων επενδύσεών του στη χώρα φτάνει τα 6.815.000 ευρώ, οι έμμεσες πληρωμές για υπηρεσίες και αγαθά στη χώρα ανέρχονται στο 1.926.000 ευρώ, ενώ τα άμεσα διαθέσιμα κεφάλαιά του σε ελληνικές τράπεζες για επενδύσεις ανέρχονται στα 3.000.000 ευρώ.

Παράλληλα, προκύπτει ότι ο Αγιαβέφε έχει δωρίσει 100.000 ευρώ στον Δήμο Πειραιά αλλά και υγειονομικό υλικό στους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου, Μαραθώνα, αλλά και στην Ελληνική Αστυνομία. Εμφανίζεται επίσης να έχει δωρίσει 300.000 ευρώ στην Ιερά Σύνοδο, 20.000 ευρώ στη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, ακόμη 300.000 ευρώ στο Ιδρυμα Περίθαλψης Ατόμων με Νοητική Στέρηση και ακόμη 150.000 ευρώ στο κοινωφελές ίδρυμα «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου». Ο Αγιαβέφε εμφανίζεται με άλλα λόγια να έχει κάνει δωρεές ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι κατά τις ίδιες ανώτατες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ο υπουργός εισηγήθηκε την πολιτογράφηση του Γιασάμ Αγιαβέφε με την εκτίμηση ότι θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας διά της διενέργειας επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει ο συγκεκριμένος, η οποία προφανώς στηρίχθηκε και στο οικονομικό του μέγεθος αφού ήταν στη λίστα του «Forbes».

Επιχειρηματίας με πολλές υπηκοότητες

Ο Γιασάμ Αγιαβέφε πάντως εμφανίζεται να επενδύει κατά καιρούς σε διάφορες χώρες και να έχει πολλές και διαφορετικές υπηκοότητες. Ο 39χρονος Τούρκος εμφανίζεται συγκεκριμένα από εταιρικά έγγραφα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, να είναι πολίτης Σερβίας –σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, από εκεί κατάγεται η σύζυγός του–, αλλά και της Δομινικανής Δημοκρατίας. Αναλυτικότερα, τον Οκτώβριο του 2017 ο Αγιαβέφε είχε σερβική εθνικότητα. Ομως στις 6 Οκτωβρίου 2017 εμφανίζεται ως Τούρκος. Στις 25 Νοεμβρίου 2020 εμφανίζει και νέα εθνικότητα. Αυτήν τη φορά δομινικανή. Είναι η τρίτη κατά σειρά εθνικότητα μέσα σε τρία χρόνια. Ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο ο 39χρονος εμφανίζεται να είναι κύριος μέτοχος σε μια ηλεκτρονική τραπεζική κάρτα με την επωνυμία Lanistar, η οποία, όπως λένε δημοσιογραφικές πηγές από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι απάτη.

Για την ιστορία, ο Γιασάμ Αγιαβέφε και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του insidestory.gr έχει γεννηθεί στα Αδανα της Τουρκίας, είναι επίσης πολίτης της λεγόμενης από την Αγκυρα «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», δηλαδή του ψευδοκράτους των κατεχόμενων. Μάλιστα θεωρείται ευεργέτης του ψευδοκράτους καθώς διαθέτει επιχειρήσεις (καζίνο και ξενοδοχεία) στην κατεχόμενη Κερύνεια. Φαίνεται δε ότι την περίοδο που οι δημόσιοι υπάλληλοι του ψευδοκράτους είχαν μείνει απλήρωτοι ανέλαβε να καταβάλει μέρος των μισθών τους, ενώ το όνομά του ενεπλάκη από κάποιον Τούρκο δημοσιογράφο και στη δολοφονία του επιχειρηματία του τζόγου και εμπλεκόμενου σε υποθέσεις ναρκωτικών Χαλίλ Φαλγιαλί τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο ίδιος ο Γιασάμ Αγιαβέφε πάντως έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτό το περιστατικό.
Οπως αναφέρει μάλιστα δημοσίευμα τουρκοκυπριακής εφημερίδας, ο Γιασάμ Αγιαβέφε «έζησε για χρόνια στη Βόρεια Κύπρο. Η καρδιά του χτυπά ακόμη για τη Βόρεια Κύπρο, τους ανθρώπους της Κύπρου. Ο Αγιαβέφε περιγράφει τα συναισθήματά του για τους Τουρκοκύπριους με τις ακόλουθες φράσεις: η απομόνωση της Βόρειας Κύπρου από τον κόσμο λόγω των ειδικών συνθηκών της και οι Τουρκοκύπριοι που βιώνουν όλα τα μειονεκτήματα αυτής της απομονωμένης ζωής για πολλά χρόνια έχουν μια ειδική θέση στην καρδιά μου. Οπουδήποτε κι αν βρίσκομαι στον κόσμο, όσο έχω τη δυνατότητα να βοηθάω, θα στέκομαι άνευ όρων στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων».

Το Documento επικοινώνησε με τον Αδ. Γεωργιάδη για την υπόθεση αλλά δεν έλαβε απάντηση μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Documento Newsletter