Εκ νέου στα «μαχαίρια» Λονδίνο-Μόσχα για τους δύο Ρώσους που φέρονται να δηλητηρίασαν τους Σκριπάλ

Εκ νέου στα «μαχαίρια» Λονδίνο-Μόσχα για τους δύο Ρώσους που φέρονται να δηλητηρίασαν τους Σκριπάλ

Η Βρετανία κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι δύο άνδρες, που κατηγορήθηκαν σήμερα για την απόπειρα φόνου στη νότια Αγγλία ενός Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του με νευροτοξικό παράγοντα, ήταν αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και η δράση τους είχε σχεδόν σίγουρα εγκριθεί σε ανώτερο κρατικό επίπεδο, δήλωσε μιλώντας σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Με βάση τις πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα δύο άτομα που κατονομάσθηκαν από την αστυνομία και την εισαγγελία είναι αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που είναι επίσης γνωστή ως GRU», δήλωσε η Μέι απευθυνόμενη στους βουλευτές λίγο αφού η βρετανική αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης αυτών των δύο προσώπων.

«Επίσης επρόκειτο σχεδόν σίγουρα για μια επιχείρηση που είχε εγκριθεί εκτός της GRU, σε ανώτερο επίπεδο του ρωσικού κράτους», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Η Ρωσία πρέπει να χαλιναγωγήσει τις δραστηριότητες των αξιωματικών της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της και να λογοδοτήσει για τις πράξεις τους, δήλωσε ακόμη η Μέι.

«Θέλουμε η Ρωσία να ενεργήσει ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λογοδοτεί για τις ριψοκίνδυνες και εξοργιστικές ενέργειες της GRU, η οποία είναι τμήμα του ρωσικού κράτους. Πρέπει να χαλιναγωγήσουν τις δραστηριότητες της GRU», τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την Μέι, η επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, της Γιούλια, στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας ήταν πιθανόν ένα μήνυμα προς άλλους Ρώσους που ζουν στο εξωτερικό.

«Υποπτεύομαι πως ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στους Ρώσους εκείνους που ζουν αλλού και είχαν αναμιχθεί σε θέματα που σχετίζονται με το ρωσικό κράτος», δήλωσε ακόμη η Μέι. «Έγκειται όμως στους Ρώσους να εξηγήσουν τι συνέβη στο Σάλσμπερι», πρόσθεσε.

Οι δύο Ρώσοι που κατονομάστηκαν από το Λονδίνο

Βρετανοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν σήμερα ότι διαθέτουν επαρκή στοιχεία για να απαγγείλουν κατηγορίες για συνωμοσία για φόνο εις βάρος δύο ρώσων υπηκόων αναφορικά με την υπόθεση του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρης του Γιούλια τον Μάρτιο στην Αγγλία.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος των δύο Ρώσων, οι οποίοι κατονομάστηκαν και είναι οι Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ. Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα δύο φωτογραφίες των ανδρών αυτών.

“Δεν θα ζητήσουμε από τη Ρωσία την έκδοση αυτών των ανδρών, καθώς το ρωσικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την έκδοση των υπηκόων της χώρας”, δήλωσε η Σου Χέμινγκ, η διευθύνυρια των Νομικών Υπηρεσιών της Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος.

Το ρωσικό υπουργείο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι τα ονόματα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα για τη Μόσχα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Ο Νιλ Μπάσου, ο επικεφαλής του δικτύου αντιτρομοκρατίας της αστυνομίας, δήλωσε ότι οι δύο ύποπτοι κυκλοφορούσαν με ψευδώνυμα, αλλά ότι είναι περίπου 40 ετών και έχουν αυθεντικά ρωσικά διαβατήρια.

Ο Μπάσου είπε ακόμη ότι ίχνη του νευροπαραλυτικού παράγοντα νόβιτσοκ, με τον οποίον δηλητηριάστηκαν οι Σκριπάλ, βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου του Λονδίνου όπου είχαν μείνει οι δύο άνδρες και πρόσθεσε ότι στη Βρετανία είχαν φθάσει στις 2 Μαρτίου και αναχώρησαν στις 4 του ίδιου μήνα.

“Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου είχαν διαμείνει πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις. Από δύο δείγματα που ελήφθησαν προέκυψε ότι τα επίπεδα μόλυνσης με νόβιτσοκ είναι χαμηλότερα από εκείνα που θα προκαλούσαν ανησυχία για τη δημόσια υγεία”, είπε ο Μπάσου.

Ο Σκριπάλ, ένας Ρώσος πρώην κατάσκοπος, ο οποίος στη συνέχεια έγινε διπλός κατάσκοπος για τη βρετανική MI6, και η κόρη του Γιούλια, βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι στην πόλη Σάλσμπερι της Αγγλίας στις 4 Μαρτίου.

Η Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία για την απόπειρα κατά της ζωής των Σκριπάλ και ταυτοποίησε το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε ως το νόβιτσοκ, έναν φονικό νευροτοξικό παράγοντα που παρασκευάστηκε από τον σοβιετικό στρατό τις δεκαετίες του 70 και του 80. Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί κάθε ανάμειξη στην επίθεση.

Το Λονδίνο ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Βρετανία ζήτησε σήμερα να συγκληθεί κατεπειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος δύο αξιωματικών της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών που κατηγορούνται από το Λονδίνο ότι διέπραξαν την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλιας, τον περασμένο Μάρτιο.

Ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είπε ότι το Λονδίνο σκοπεύει να παρουσιάσει τις αποδείξεις σε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει αύριο Πέμπτη, γύρω στις 18.30 (ώρα Ελλάδας).

Η Κάρεν Πιρς, η εκπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, είπε στους δημοσιογράφους ότι το Λονδίνο θέλει να ενημερώσει τους εταίρους του για τις τελευταίες εξελίξεις και τις έρευνες των βρετανικών αρχών.

Παράλληλα, ο Ρώσος επιτετραμμένος στο Λονδίνο Ιβάν Βολόντιν κλήθηκε σήμερα στο Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την απόφαση των βρετανικών αρχών να κατονομάσουν τους δύο υπόπτους για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια τον περασμένο Μάρτιο, στο Σάλσμπερι, ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο.

«Ο Επιτετραμμένος, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, όπου του έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, που μίλησε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι» ήταν η δήλωση της ρωσικής πρεσβείας στο πρακτορείο TASS.

Στο ρωσικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Βρετανός πρεσβευτής

Ο Βρετανός πρεσβευτής στο Λονδίνο Λάουρι Μπρίστοου κλήθηκε σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε συνομιλίες με αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Συγκεκριμένα ο Βρετανός πρεσβευτής συναντήθηκε με τον Ίγκορ Νεβέροφ, διευθυντή της δεύτερης ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter