Με το νέο έτος να ανατέλλει, ο Νίκος Δένδιας ξεκινά έναν φιλόδοξο προγραμματισμό για το πρώτο τρίμηνο του 2025. Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ανέφερε την πρόθεσή του για την κατάθεση τριών κρίσιμων νομοσχεδίων που αφορούν:
• Αλλαγές στα στρατιωτικά νοσοκομεία και στο υγειονομικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
• Δημιουργία του «χακί ΤΑΙ-ΠΕΔ» για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων.
• Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία. Ο στόχος είναι σαφής: όλα να έχουν ψηφιστεί μέχρι τον Απρίλιο. Η χρονική επιλογή να προωθήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι τυχαία. Με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας να πλησιάζει και το πολιτικό τοπίο να εισέρχεται σε περίοδο αυξημένης έντασης, ο Ν. Δένδιας επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει την προσωπική του εικόνα ως «υπεύθυνου πολιτικού».
Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι όλο και πιο συχνά στις ομιλίες του επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο έναν ιδεολογικό λόγο που στηρίζεται σε παραδοσιακές αξίες της δεξιάς παράταξης, χωρίς ωστόσο να διστάζει να τον προσαρμόσει στις προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες του. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται συχνά στον συντηρητισμό, παρουσιάζοντάς τον ως «πρόοδο». «Η “Ατζέντα 2030” έχει ένα σαφές αξιακό πλαίσιο. Συντηρητικό, μεταρρυθμιστικό και συγχρόνως προοδευτικό» τόνιζε στην ημερήσια διαταγή του για το νέο έτος, η οποία διαβάστηκε σε όλα τα στρατόπεδα και διανεμήθηκε μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων.
Πρώτο θύμα τα στρατιωτικά νοσοκομεία
Το πρώτο νομοσχέδιο του 2025 που αναμένεται να φέρει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, με θέμα τα στρατιωτικά νοσοκομεία και το υγειονομικό σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων, αποκαλύπτει μια στρατηγική που οδηγεί στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας των στρατιωτικών προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Παρά τις εξαγγελίες περί «εκσυγχρονισμού» και «βελτίωσης», οι αλλαγές που προβλέπονται φαίνεται να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ιδιωτικοποίησης.
Οι διαρροές για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου έχουν ήδη προκαλέσει κύμα παραιτήσεων στρατιωτικών γιατρών, ενώ το προσωπικό των νοσοκομείων βρίσκεται σε αναβρασμό. Το νομοσχέδιο εισάγει αλλαγές που υπονομεύουν τη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων, δημιουργώντας συνθήκες αβεβαιότητας για περίπου 400.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τις οικογένειές τους, που εξαρτώνται από αυτά για την υγειονομική τους περίθαλψη.
Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι αναπόφευκτη. Οι παραιτήσεις γιατρών οδηγούν σε αποδυνάμωση της στελέχωσης, ενώ η πρόβλεψη για υποχρεωτικές μετακινήσεις στρατιωτικών γιατρών προς ενίσχυση του ΕΣΥ,
χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση των στρατιωτικών νοσοκομείων, επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση. Ετσι, δημιουργούνται συνθήκες ανισότητας με το ΕΣΥ, καθώς οι στρατιωτικοί γιατροί καλούνται να λειτουργήσουν υπό δυσμενέστερους όρους.
Μια αξιοσημείωτα αμφιλεγόμενη διάταξη του νομοσχεδίου είναι αυτή που επιτρέπει στη Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ να συνάπτει συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Μέσω αυτών των συμβάσεων τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα προσφέρουν διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες στους πελάτες των εταιρειών αυτών με αντάλλαγμα υψηλά χρηματικά ποσά.
Η πρόβλεψη για ολοήμερη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων πέραν του τακτικού ωραρίου, με παροχή υπηρεσιών προς ιδιώτες, σηματοδοτεί τη μετατροπή των νοσοκομείων σε «προσοδοφόρες επιχειρήσεις». Επιπλέον, η δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να διενεργούν συνταγογραφήσεις και διαγνωστικές εξετάσεις επιφέρει νέες οικονομικές επιβαρύνσεις για τους ίδιους τους στρατιωτικούς.
Το άνοιγμα στον ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται και στις υποχρεωτικές υγειονομικές εξετάσεις, οι οποίες θα μπορούν να γίνονται από ιδιώτες γιατρούς ή κλινικές.
Η μετατροπή της υγείας σε πεδίο κέρδους για τον ιδιωτικό τομέα δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Αντίθετα, υπονομεύει τη θεμελιώδη αποστολή των στρατιωτικών νοσοκομείων να παρέχουν ολοκληρωμένη και άμεση φροντίδα στους στρατιωτικούς. Παράλληλα, η επιλογή του Ν. Δένδια να προωθήσει αυτό το νομοσχέδιο πρώτο για ψήφιση το 2025 δεν είναι τυχαία. Στοχεύει στην προβολή της εικόνας του ως «αποφασιστικού μεταρρυθμιστή ηγέτη».
Βγάζουν στο σφυρί την ακίνητη περιουσία
Το νομοσχέδιο του Ν. Δένδια για την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων με πρόσχημα την ανέγερση στρατιωτικών πολυκατοικιών για διαμονή των στελεχών παρουσιάζεται ως μέτρο κοινωνικής πολιτικής. Ωστόσο, πίσω από τις ανακοινώσεις για τη στέγαση των στρατιωτικών οικογενειών κρύβεται ένα φιλόδοξο σχέδιο ιδιωτικοποίησης. Το σχέδιο αυτό όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τη διαχείριση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές φιλοδοξίες του υπουργού. Το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2024 περιλαμβάνει τη δημιουργία της Εταιρείας Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΤΑΕΔ), ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που θα λειτουργεί με κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Παράλληλα, ιδρύεται το Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Αμυνας (ΤΑΕΘΑ), ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που θα προκύψει από τη συγχώνευση των Ταμείων Εθνικής Αμυνας, Εθνικού Στόλου και Αεροπορικής Αμυνας. Αυτή η δομή, αν και παρουσιάζεται ως μέσο «αξιοποίησης» της περιουσίας, αποτελεί τον πρώτο κρίκο μιας αλυσίδας που οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση. Η δημιουργία της ΕΤΑΕΔ αφαιρεί από τα Ταμεία τον έλεγχο της περιουσίας τους και την παραδίδει σε μια εταιρεία που λειτουργεί με γνώμονα την κερδοφορία, αφήνοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο τα έσοδα θα επιστρέψουν στους δικαιούχους. Σύμφωνα με τους οδικούς χάρτες της «Ατζέντας 2030», οι αποφάσεις για την ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα λαμβάνονται πλέον με γνώμονα τους κανόνες της αγοράς και όχι το συμφέρον των στρατιωτικών, ενώ τα Ταμεία θα χάσουν βασικούς πόρους που χρηματοδοτούν επικουρικές παροχές, όπως τα μερίσματα και τα εφάπαξ βοηθήματα. Η ενοποίηση των μετοχικών ταμείων και η μεταβίβαση της περιουσίας τους στο ΤΑΕΘΑ σηματοδοτούν την απομάκρυνση της διαχείρισης από τον δημόσιο έλεγχο. Η επόμενη φάση περιλαμβάνει μελέτες βιωσιμότητας και τη συγχώνευση των αποθεματικών, που θα επιτρέψουν τη χρήση των πόρων για επενδυτικούς σκοπούς, χωρίς διαφάνεια.
Δείτε επίσης
Ο Μπλίνκεν στη Σεούλ, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο
Νάσος Ηλιόπουλος: Εργαλείο διαφθοράς η ΑΑ∆Ε του Πιτσιλή
Χρυσές Σφαίρες 2025: Μεγάλη βραδιά για «Emilia Perez» και «Brutalist» – Όλοι οι νικητές