«Ψήνεστε» για μπιφτέκι φτιαγμένο σε εργαστήριο;

«Ψήνεστε» για μπιφτέκι φτιαγμένο σε εργαστήριο;

Ίσως να είναι θέμα χρόνου για κρέας και μπιφτέκι από εργαστήριο…

Ολλανδική εταιρεία υπέβαλε αίτηση για την πώληση του εργαστηριακά παραγόμενου βοδινού λίπους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, καθιστώντας τα φυτοφαγικής διατροφής προϊόντα πιο νόστιμα για τους λάτρεις του κρέατος.

Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο Mosa Meat – το οποίο ονομάζεται επίσης καλλιεργημένο ή κυτταρικό κρέας – παράγεται από πραγματικά ζωικά κύτταρα που καλλιεργούνται σε περιβάλλον πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα κύτταρα αναπτύσσονται σε μυς, λίπος και συνδετικούς ιστούς, αντικατοπτρίζοντας τη σύνθεση του παραδοσιακού κρέατος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Μάρτεν Μπος, αναγνωρίζει τον αγώνα να βρει κάποιος ένας γευστικό χορτοφαγικό μπιφτέκι. «Είναι εντάξει, αλλά δεν είναι το πραγματικό – λείπει το λίπος», λέει.

Ο καθηγητής Μαρκ Ποστ, ένας από τους συνιδρυτές της εταιρείας, παρουσίασε το πρώτο κυτταρικό μοσχαρίσιο μπιφτέκι – με κόστος 254.000 ευρώ – σε μια συνέντευξη Τύπου γεμάτη κόσμο στο Λονδίνο το 2013.

 

Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, ο Μπος λέει ότι η εταιρεία δεν έχει εγκαταλείψει τη φιλοδοξία της να διαθέσει στο εμπόριο ένα μη κτηνοτροφικό μπιφτέκι, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί. Ενώ αυτό το όραμα παραμένει στον ορίζοντα, η εταιρεία θεωρεί την πώληση μεμονωμένων συστατικών ως ένα πολλά υποσχόμενο και πρακτικό βήμα προς τα εμπρός. Το λίπος που καλλιεργείται στο εργαστήριο μπορεί να παραχθεί με λογικό κόστος.

Η ελπίδα είναι ότι αυτό το συστατικό θα κάνει τις φυτοφαγικές επιλογές πιο ελκυστικές, ακόμη και για τους σκεπτικιστές. Πριν από την εμπορία του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο παρατηρητής ασφάλειας τροφίμων του μπλοκ, η EFSA, θα αξιολογήσουν την αίτηση της Mosa Meat σύμφωνα με τον κανονισμό για τα νέα τρόφιμα, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 18 μήνες.

«Δεν είναι ο εχθρός»

Η αίτηση της ολλανδικής εταιρείας είναι μόλις η δεύτερη προσπάθεια εισαγωγής καλλιεργημένου κρέατος στην ΕΕ. Πέρυσι, μια γαλλική εταιρεία υπέβαλε αίτηση για την πώληση ενός προϊόντος που μοιάζει με φουά γκρα, χωρίς να απαιτείται η αναγκαστική σίτιση χήνας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αγρότες και ορισμένοι πολιτικοί αντέδρασαν. Μετά την αίτηση για το φουά γκρα, οι κτηνοτρόφοι της ΕΕ αποδοκίμασαν την κίνηση και δήλωσαν ότι μια άλλη αίτηση για καλλιεργημένο κρέας δεν θα αργήσει να έρθει. Πιο πριν υπουργοί από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία είχαν ζητήσει αυστηρότερους κανονισμούς για τα τρόφιμα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.

Ο Μπος, ωστόσο, θέλησε να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, λέγοντας ότι τα προϊόντα που παράγονται στο εργαστήριο δεν έχουν ως στόχο να εκδιώξουν τους αγρότες από την αγορά και ότι υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα για όλους.

«Σε ορισμένες χώρες, είναι πολιτικά καθοδηγούμενο να μας κάνουν εχθρό», είπε, απορρίπτοντας οποιαδήποτε απειλή για την «διατροφική παράδοση» της Ευρώπης.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο όριο του τι μπορεί να αντέξει ο πλανήτης», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η μείωση της εξάρτησης από τα παραδοσιακά ζωικά προϊόντα είναι κρίσιμη όχι μόνο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αλλά και για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επισιτιστικής ασφάλειας.

Οι επενδύσεις στερεύουν

Ενώ η ΕΕ συζητά, τα προϊόντα κρέατος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο έχουν ήδη πάρει το πράσινο φως αλλού στον κόσμο.
Η Σιγκαπούρη πρωτοστάτησε το 2020 με το κοτόπουλο εργαστηριακής καλλιέργειας – το οποίο περιέχει μόνο 3% κρέας εργαστηριακής καλλιέργειας, ενώ το υπόλοιπο είναι φυτικά συστατικά – το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο σε ορισμένα σημεία. Οι ΗΠΑ ακολούθησαν με παρόμοια προϊόντα και πέρυσι ενώ το Ισραήλ ενέκρινε το πρώτο καλλιεργημένο βοδινό κρέας.

Αλλά η παραγωγή παραμένει περιορισμένη λόγω του υψηλού κόστους και των περιορισμένων επενδύσεων, οι οποίες στέρεψαν το 2024.

Στην πραγματικότητα, η Mosa Meat είναι μία από τις λίγες εταιρείες που εξακολουθούν να προσελκύουν σημαντική χρηματοδότηση. Το 2024, η εταιρεία εξασφάλισε 40 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής, τη μείωση του κόστους και την προετοιμασία για την αγορά της ΕΕ. Ο Μπος παραδέχτηκε ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για το καλλιεργούμενο κρέας μειώνεται, καθώς η φρενίτιδα της καινοτομίας στα τρόφιμα της προηγούμενης δεκαετίας εξασθενεί.

Ωστόσο, παρέμεινε αισιόδοξος. «Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που είναι σημαντικό παρέχοντας αποδείξεις, όχι απλά να το διαφημίσουμε».

Πηγή: Euraktiv

Διαβάστε επίσης:

Βρυξέλλες: Η Κάγια Κάλλας συμφωνεί με τον Τραμπ πως η Ευρώπη δεν δαπανά αρκετά για την Άμυνα

Ομαδική αγωγή από 22 Πολιτείες κατά Τραμπ για την αμερικανική ιθαγένεια

Liberation: «Τραμπ ημέρα 1: Η ληστεία του αιώνα»

Ανησυχία στην Ευρώπη μετά την ορκωμοσία Τραμπ: Συνάντηση Μακρόν-Σολτς σήμερα στο Παρίσι

Με τις φωτιές στις ΗΠΑ φούντωσαν και τα fake news – Οι οπαδοί του Τραμπ εκμεταλλεύονται την πρωτοφανή καταστροφή

Ο Παναμάς απευθύνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τις απειλές Τραμπ για τη Διώρυγα

Documento Newsletter