Εισήγηση Κασσελάκη στην ΠΓ: «Να είμαστε ηγέτιδα δύναμη σε προοδευτική εκλογική συμμαχία» – Ευθείες βολές στο ΠΑΣΟΚ

Εισήγηση Κασσελάκη στην ΠΓ: «Να είμαστε ηγέτιδα δύναμη σε προοδευτική εκλογική συμμαχία» – Ευθείες βολές στο ΠΑΣΟΚ

Σημαντικά πολιτικά μηνύματα και ενδείξεις για τις προθέσεις Κασσελάκη ανέδειξε το κείμενο εισήγησης που κατατέθηκε στην Πολιτική Γραμματεία από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με αυτό, πρωταρχικός στόχος αποτελεί η ισχυροποίηση και η ενδυνάμωση του κόμματος. Τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η «ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στον Μητσοτάκη», όμως παράλληλα ασκείται και σφοδρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ.

Με το κείμενο διαφώνησαν 7 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας (Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Καρκούλια, Νοτοπούλου, Ραγκούσης και Συμεωνίδου), τα οποία πάντως αποτελούν τη μειοψηφία του Οργάνου.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Σε ήρεμο κλίμα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – «Θα πάμε ενωτικά» είπε ο Κασσελάκης

«Πρώτος στόχος η ισχυροποίηση του κόμματος»

«Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες έδωσαν εντολή (στον ΣΥΡΙΖΑ) για δυναμική αξιωματική αντιπολίτευση, μέσα κι έξω από τη βουλή, ενάντια στις αντιλαϊκές και αντικοινωνικές πολιτικές της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα,  έδωσαν το μήνυμα για μια νέα αφετηρία, με συλλογική λειτουργία, και ένα συνολικό, συγκεκριμένο και  ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα με κοινωνική δικαιοσύνη και προοπτική για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» αναφέρει μεταξύ άλλων και συμπληρώνει:

«Σε αυτή τη νέα αφετηρία, πρώτιστος στόχος αποτελεί η ισχυροποίηση και η ενδυνάμωση του κόμματος. Με σκληρή δουλειά, όπου χτυπά  η καρδιά της κοινωνίας, στα επιμελητήρια και τις επαγγελματικές οργανώσεις, στους συνδικαλιστικούς φορείς, στην Αυτοδιοίκηση, στους συλλόγους. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην ανάδειξη νέων στελεχών από τους φορείς της οργανωμένης κοινωνίας».

Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο επικεφαλής του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του μεγαλύτερου κόμματος του χώρου, οφείλει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας συνεννόησης» τονίζεται στο κείμενο, κάτι που αποτελεί συνέχεια των όσων έχει πει ο Στέφανος Κασσελάκης τις τελευταίες μέρες.

«Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο και το προγραμματικό και στελεχιακό δυναμικό για να το πετύχει, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπαίνει μπροστά σε αυτή τη διαδικασία» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Η αναφορά στο Λαϊκό Μέτωπο

Στο κείμενο γίνεται αναφορά και στη σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων στη Γαλλία, η οποία χαρακτηρίζεται ως «ιστορική»:

«Η συμπαράταξη και η κοινή κάθοδος των αριστερών, σοσιαλιστικών, πράσινων κομμάτων στη Γαλλία, με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, είναι ο μόνος τρόπος  να εμποδιστεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην εξουσία, κάτι το οποίο, εάν συμβεί, θα έχει ολέθριες συνέπειες, τόσο για την ίδια τη Γαλλία, όσο και για τη μελλοντική πορεία της Ε.Ε., εξαιτίας και του κομβικού ρόλου της χώρας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Για αυτό, είναι αναγκαία η συμπαράσταση και η ολόπλευρη στήριξη κάθε προοδευτικού και δημοκρατικού πολίτη, στη Γαλλία και στην Ευρώπη,  στην ιστορική προσπάθεια του Νέου Λαϊκού Μετώπου»

Πυρά προς το ΠΑΣΟΚ

Πάντως, αφήνονται και σαφείς αιχμές για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ:  «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, φυσικά, δεν μπορεί να περιμένει τις εξελίξεις σε άλλα κόμματα. Οφείλει να ασκεί με ακόμα πιο δυναμικό τρόπο τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα κι έξω από τη βουλή».

Σε άλλο σημείο, εξαπολύεται ξεκάθαρη επίθεση προς τη Χαριλάου Τρικούπη:

«Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέτυχε να πιάσει τους στόχους που είχε θέσει, από την πρώτη στιγμή, ο Ν. Ανδρουλάκης, αφού παρέμεινε στην τρίτη θέση. Η αντοχή του, με μια μικρή αύξηση των ποσοστών του,  οφείλεται κυρίως στην κληρονομιά ενός δικτύου εκπροσωπήσεων στο χώρο της αυτοδιοίκησης και του συνδικαλισμού.  Χωρίς ξεκάθαρο και ενιαίο πολιτικό στίγμα, κάτι που διαφαίνεται και από τη στάση των μελών της ΚΟ σε κρίσιμα νομοσχέδια, όπως αυτά για την ισότητα στο γάμο και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, συνεχίζει να τηρεί μια στάση “συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης”, με διαρκείς επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στηρίζοντας αντικειμενικά κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης».

Δείτε αναλυτικά το κείμενο της εισήγησης.

Διαβάστε επίσης:

Euro 2024: Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας – Γερμανίας για τον πανηγυρισμό του Ντεμιράλ – Τι συνέβη (Video)

Επιχείρηση συγκάλυψης και για τα νταηλίκια Αυγενάκη; «Η Αστυνομία δεν κατέγραψε τη βιαιοπραγία στο βιβλίο συμβάντων» (Video)

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Πληροφορίες για πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα – Διαψεύδεται επίσημα

Ρεζίλι και στο Politico o Αυγενάκης: Έλληνας βουλευτής διαγράφηκε από το κυβερνών κόμμα μετά από επίθεση σε υπάλληλο αεροδρομίου

Ο Κασσελάκης συνάντησε on camera τους εργαζόμενους της Αυγής: «Mea culpa που δε σας συνάντησα – Δεν θα απολυθεί κανείς» (Video)

Ο Κύρτσος εκθέτει Μελόνι και φον ντερ Λάιεν: Επιθετικός εθνικισμός για μετανάστες και κοσμοπολίτικα συμφέροντα

«Ο Αυγενάκης ήταν εκτός εαυτού – Με εξύβρισε και με απείλησε» – Τι είπε ο υπάλληλος για την επίθεση στο αεροδρόμιο (Video)

Εκτέλεση στο Ψυχικό: Πάνω από 35 τραύματα στο κεφάλι και το σώμα του θύματος – Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter