Εισαγγελική παρέμβαση μετά την ποινή κατά μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου

Εισαγγελική παρέμβαση μετά την ποινή κατά μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, παρενέβη στο ζήτημα της ποινής της κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε από το Δικαστήριο Ανηλίκων σε βάρος τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου στο Ρέθυμνο της Κρήτης, οι οποίοι συμμετείχαν, σύμφωνα με καταγγελίες, στη συντονιστική επιτροπή κατάληψης σε σχολείο της περιοχής τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η κ. Δημητρίου παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου να αιτηθεί στο Δικαστήριο Ανηλίκων την άρση ή τη μετατροπή του αναμορφωτικού μέτρου της παροχής κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε στους συγκεκριμένους μαθητές.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το μέτρο αυτό καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που φέρεται ότι τελέστηκε η πράξη για την οποία δικάστηκαν οι μαθητές και της προσωπικότητας και της ανηλικότητας των μαθητών.

Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο Ανηλίκων υποχρέωσε τρεις μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου, σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας, ύστερα από καταγγελία του διευθυντή του Γυμνασίου ότι ήταν πρωτεργάτες της κατάληψης που έγινε στο σχολείο τους, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Γαβρόγλου: Χαιρετίσουμε την απόφαση της Εισαγγελέως

«Το χαιρετίζουμε αυτό (σ.σ. την παρέμβαση της εισαγγελέως) γιατί ξέρετε και η Δικαιοσύνη είναι ένα ζωντανό σύστημα και εδώ μπορεί ο νόμος να λέει ό,τι λέει, αν και ξέρετε υπάρχει σαφέστατη διάταξη στον νόμο που αποποινικοποιεί τέτοιου είδους δραστηριότητες, αλλά υπάρχει ένα θέμα νοοτροπίας», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

«Ξέρετε, τα θέματα πειθαρχία και εκπαίδευση είναι ένα ζήτημα ανοιχτό, αιώνες τώρα. Στις μέρες μας, όμως, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί τα νέα παιδιά έχουν έναν δικό τους κόσμο και το σημαντικό είναι να μην κόψουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Τέτοιου είδους ενέργειες, που εμένα με σοκάρει ότι εκπαιδευτικός, διευθυντής προχωράει σε τέτοιες ενέργειες, αυτές είναι καταδικαστέες και εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά και κοινωνικά», πρόσθεσε.

Ο κ. Γαβρόγλου, αφού υπογράμμισε πως έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στα παιδιά, σημείωσε: «Νομίζω τα παιδιά αυτά θα αναλογιστούν το συνολικό κλίμα, θα καταλάβουν τι έγινε χωρίς κακία και εκδικητικότητα, ώστε να πάμε ένα βήμα παρακάτω, ξέροντας ότι το υπουργείο Παιδείας είναι απολύτως αντίθετο σε τέτοιου είδους αυταρχισμούς».

Τέτοια φαινόμενα δεν βοηθούν σε κανένα επίπεδο -τόνισε ο κ. Γαβρόγλου- και επανέλαβε ότι «η Πολιτεία -με κανένα τρόπο- δεν θέλει να ενισχύσει τέτοιου είδους συμπεριφορές, όπως ήταν αυτές οι αυταρχικές συμπεριφορές και ενός εκπαιδευτικού, αλλά και ενός λειτουργού».

«Άλλο είναι να μην επεμβαίνεις και προφανώς η Δικαιοσύνη πρέπει ανεξαρτήτως οτιδήποτε να αποφασίζει και άλλο είναι και η Πολιτεία και οι υπουργοί και οι πολίτες να έχουν άποψη περί των αποφάσεων της Δικαιοσύνης και αυτά είναι πράγματα που ενισχύουν τη Δημοκρατία μας», επισήμανε ο υπουργός Παιδείας.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter