Εισαγγελέας για ξέπλυμα στο όνομα της… φιλανθρωπίας: Ερευνάται ιδρυτής ΑΜΚΕ που έπαιρνε εκατ. από ιδιώτες για να στηρίζει καρκινοπαθείς

Εισαγγελέας για ξέπλυμα στο όνομα της… φιλανθρωπίας: Ερευνάται ιδρυτής ΑΜΚΕ που έπαιρνε εκατ. από ιδιώτες για να στηρίζει καρκινοπαθείς

Οσμή μεγάλου σκανδάλου, στο οποίο εμπλέκονται ο ιδρυτής μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας (ΑΜΚΕ) που έπαιρνε εκατομμύρια από ιδιώτες για να στηρίζει καρκινοπαθείς και τους φροντιστές τους όπως και μια συμβολαιογράφος Αθηνών που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για κακούργημα σε βάρος ηλικιωμένου που έπασχε από άνοια, ενώ το όνομά της φιγουράρει και στη σύνταξη συμβολαίων αμφιλεγόμενου καναλάρχη, αναδύεται από πόρισμα της αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος που έχει αποσταλεί στην Εισαγγελία Πειραιά εδώ και ένα μήνα.

Παράλληλα η αρχή, η οποία άλλον διερευνούσε κι άλλον «ξεσκέπασε», έχει παραγγείλει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του εμφανιζόμενου ως ανιδιοτελή συμπαραστάτη καρκινοπαθών και των οικογενειών τους, καθώς φέρεται να έχει καταχραστεί περισσότερα από 800.000 ευρώ από την ΑΜΚΕ που είχε ιδρύσει, το έργο της οποίας διαφήμιζε ως καλεσμένος σε κοινωνικές εκπομπές μεγάλων καναλιών. Μάλιστα σε εκδήλωση εγκαινίων που είχε γίνει το 2019 σε ινστιτούτο με το οποίο συνδεόταν ο εν λόγω κύριος την κορδέλα είχε κόψει ο τότε περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.  Το Documento αποκαλύπτει άγνωστα στοιχεία της έρευνας της αρχής που οδήγησαν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ελεγχόμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης, νόμιμος εκπρόσωπος της ιδιαίτερα γνωστής ΑΜΚΕ με την επωνυμία Chain of Hope – Αλυσίδα Ελπίδας Ατόμων με Νεοπλασματικές Ασθένειες. Η αρχή διέταξε τη δέσμευση της περιουσίας του και απέστειλε πριν από ένα μήνα πόρισμα στην Εισαγγελία Πειραιά, καθώς προκύπτουν σοβαρές υπόνοιες κατάχρησης εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τα ευρήματα ο Δαρδανελιώτης φέρεται να οικειοποιήθηκε κληρονομιά τουλάχιστον δύο υπερηλίκων που είχε κληροδοτηθεί, με διαθήκη στη μια περίπτωση, στην ΑΜΚΕ, γεγονός που εγείρει ερωτήματα –άλλη μια φορά– για τη σκοτεινή πλευρά τέτοιου είδους οργανώσεων που δραστηριοποιούνται χωρίς κανέναν πραγματικό έλεγχο στον χώρο της φιλανθρωπίας.

 

Ο… μπροστινός του Σασούν

Ολα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2023, όταν και ήρθε στο φως η υπόθεση του Ντέιβιντ Σασούν, ενός Αμερικανοεβραίου ο οποίος εμφανίστηκε ως μέγας επενδυτής που στόχευε να επενδύσει δισεκατομμύρια στην Ελλάδα και να τη βοηθήσει με το δημόσιο χρέος της. Στην πραγματικότητα από την έρευνα που έκανε το Documento αποδείχτηκε ότι δεν είχε δεκάρα και είχε μάλιστα φυλακιστεί στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο για ποινικά αδικήματα.

Το εντυπωσιακό ήταν πως ο «μεγιστάνας» με τα… πολλά πρόσωπα κατάφερε να παραπλανήσει επενδυτές, δημοσιογράφους, ισχυρούς διπλωμάτες, ακόμη και πολιτικούς. Απόδειξη αποτελεί ότι στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 η επιχειρηματική και πολιτική αφρόκρεμα της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, βρέθηκε στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε μια λαμπερή εκδήλωση με τίτλο «American Mediterranean Investment Forum» που διοργάνωνε ο ίδιος ο Σασούν με στόχο την ανάδειξη της χώρας μας ως ελκυστικού πεδίου επενδύσεων.

Ωστόσο η έρευνα έφερε στην επιφάνεια σοκαριστικά στοιχεία. Ο Σασούν, ο οποίος εμφανίστηκε να κρατά το τιμόνι ενός επενδυτικού κολοσσού με την επωνυμία Joseph Sassoon Group, τμήμα του οποίου αποφάσισε να μεταφέρει στην Ελλάδα, είχε δημιουργήσει στη Ρόδο την Joseph Sassoon Group Hellas, η οποία συνδεόταν με άλλες μικρές εγχώριες εταιρείες. Η έρευνα μάλιστα είχε εντοπίσει δεκάδες καταγγελίες για προσπάθεια του Σασούν να εξαπατήσει επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Ο «μεγιστάνας» δεν έκανε στην πραγματικότητα καμία επένδυση, αλλά περιέργως συνδέθηκε με μικροεταιρείες που έμοιαζαν να συνθέτουν μια μπάμπουσκα.

Τι σχέση έχει όμως ο Δαρδανελιώτης με όλα αυτά; Μετά τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Σασούν ο «αεριτζής» κροίσος βρέθηκε στο στόχαστρο της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για… εθνικούς όμως λόγους. Ψάχνοντας τις εταιρείες και την επιχειρηματική δραστηριότητά του έπεσαν πάνω στον Δαρδανελιώτη, ο οποίος ήταν ένας από τους κύριους διαχειριστές της εταιρείας του Σασούν στη Ρόδο. Παρόλο που δεν προκύπτει περαιτέρω ανάμειξη του Δαρδανελιώτη στην υπόθεση Σασούν (γι’ αυτόν η έρευνα έκλεισε χωρίς ευρήματα), εντούτοις άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, καθώς βρέθηκαν ενδιαφέροντα ευρήματα για τα έργα και τις ημέρες του νόμιμου εκπρόσωπου της ΜΚΟ Chain of Hope – Αλυσίδα Ελπίδας.

Ποιος είναι

Στις 15 Ιουνίου 2016 ο Δαρδανελιώτης ιδρύει την ΑΜΚΕ Chain of Hope – Αλυσίδα Ελπίδας Ατόμων με Νεοπλασματικές Ασθένειες με στόχο τη στήριξη τόσο των ασθενών με νεοπλασματικές ασθένειες όσο και των φροντιστών τους. Αφορμή, όπως έχει πει, στάθηκε ότι η σύζυγός του διαγνώστηκε με καρκίνο και τελικά πέθανε τον Απρίλιο του 2018. Η ΑΜΚΕ κέρδισε γρήγορα την εμπιστοσύνη του κόσμου και κατάφερε να λάβει μεγάλες δωρεές από ιδιώτες. Σ’ αυτό συνέβαλαν και η μεγάλη προβολή και αποθέωση που έλαβε ο Δαρδανελιώτης από τα ΜΜΕ, καθώς εμφανιζόταν πολύ συχνά να μιλά σε εκπομπές για τη ζωή του, τα παιδιά του, αλλά και για το όραμά του για τη στήριξη των καρκινοπαθών. Ετσι, σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε το εξής σημαντικό: έγινε ορατός και, κυρίως, αξιόπιστος.

Η φήμη της Chain of Hope εξαπλώθηκε ραγδαία και σύντομα οι εισροές χρημάτων αυξήθηκαν σημαντικά. Το ζήτημα είναι πώς αξιοποιήθηκαν τελικά αυτά τα χρήματα.

Η πολυτελής ζωή

Ερευνητικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ζωή που προβάλλει ο Δαρδανελιώτης στο προφίλ του στα social media, όπου έχει δημοσιεύσει πληθώρα φωτογραφιών από ακριβά ταξίδια στο εξωτερικό, τα οποία δεν συνδέονται με κάποια δραστηριότητα της ΑΜΚΕ.

Μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε αναζήτηση στις επίσημες σελίδες της ΑΜΚΕ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν προκύπτουν δράσεις. Οι μόνες δράσεις που έγιναν γνωστές είναι εκείνες του 2017, όταν έγινε ο απολογισμός του πρώτου χρόνου λειτουργίας. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα wincancer.gr και όχι στο επίσημο σάιτ ή το προφίλ της ΑΜΚΕ αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη ΑΜΚΕ κατάφερε μεταξύ άλλων να συλλέξει φάρμακα αξίας άνω των 25.000 ευρώ, δέκα άτομα επισκέφθηκαν εθελοντή γιατρό για δεύτερη γνώμη, οργάνωσε δύο εκδρομές με 80 άτομα, εκ των οποίων οι 20 ήταν καρκινοπαθείς, και προγραμμάτισε 15 μαστογραφίες στο άλσος Κηφισιάς. Από κει και πέρα δεν εντοπίζεται κάποια δράση πέρα από μια έκθεση αγιογραφίας υπό την αιγίδα της ΑΜΚΕ και σκόρπιες δημοσιεύσεις άρθρων για τον καρκίνο.

Η δέσμευση περιουσίας

Κι ερχόμαστε στην 31η Ιουλίου 2024, οπότε και εκδόθηκε διάταξη της αρχής για το ξέπλυμα σύμφωνα με την οποία ο Δαρδανελιώτης ως ιδρυτής και διαχειριστής της ΑΜΚΕ εκτιμάται ότι καταχράστηκε πάνω από 800.000 ευρώ της εταιρείας. Για τον λόγο αυτό η αρχή προχώρησε στην έκδοση διάταξης δέσμευσης της περιουσίας του, δηλαδή των περιουσιακών στοιχείων και των τραπεζικών λογαριασμών που ανήκουν στον ίδιο.

Το πόρισμα-φωτιά

Παράλληλα, η αρχή απέστειλε πόρισμα στην Εισαγγελία Πειραιά προκειμένου να διερευνηθεί η διάπραξη του κακουργήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Το Documento φέρνει στο φως στοιχεία του πορίσματος, από το οποίο προκύπτουν βάσιμες υπόνοιες ότι ο Δαρδανελιώτης αξιοποιούσε τα χρηματικά ποσά της ΑΜΚΕ για άλλους σκοπούς από εκείνους για τους οποίους τα εισέπραττε και τα ανέμειξε με άλλα, νομίμως δικά του περιουσιακά στοιχεία. Η κουρτίνα έχει τραβηχτεί και όσα αποκαλύπτονται προκαλούν εύλογα και σοβαρά ερωτήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento στο πόρισμα επισημαίνεται ότι η ΑΜΚΕ ήταν κληρονόμος του Λ.Λ., ο οποίος πέθανε στις 10/11/2016. Ο ίδιος είχε μεγάλη ακίνητη περιουσία και από τη διαθήκη του προκύπτει ότι η ΑΜΚΕ έλαβε το ποσό των 691.338,50 ευρώ.

Είναι πολλά τα λεφτά

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η περίπτωση αυτή δεν είναι μεμονωμένη και υπάρχουν και άλλες διαθήκες υπερηλίκων από τις οποίες η ΑΜΚΕ έλαβε χρήματα. Συνεπώς, η κατάχρηση χρημάτων υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις ενδεχομένως να υπερβαίνει κατά πολύ το 1 εκατ. ευρώ.

Δεύτερο σημαντικό στοιχείο του πορίσματος συνιστά η αναφορά σε συμβολαιογράφο η οποία και συνέταξε τη διαθήκη του Λ.Λ. που προαναφέρθηκε. Η συγκεκριμένη συμβολαιογράφος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τη Δικαιοσύνη για απάτη σε βάρος ατόμου με άνοια, ενώ υπήρξε συμβολαιογράφος σε εταιρεία-φούσκα καλλυντικών με κολλαγόνο. Μάλιστα γνωστό κανάλι διαφήμιζε τα προϊόντα της εταιρείας αυτής. Ακόμη, η συμβολαιογράφος είχε αναλάβει όλες τις συμβολαιογραφικές υποθέσεις γνωστού και εμπλεκόμενου με τη Δικαιοσύνη καναλάρχη.

Η αρχή ξεσκονίζοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία του Δαρδανελιώτη είχε βάσιμες ενδείξεις ότι η ΑΜΚΕ μπορεί να αποτελεί «θησαυροφυλάκιο» και να υπάρχουν υπόγειες διαδρομές, μαύρο χρήμα και, το κυριότερο, διαδικασίες ξεπλύματος.

Από την ενδελεχή έρευνά της προκύπτει ότι ο Δαρδανελιώτης είναι συνέταιρος της εταιρείας Κάνναβη Αργολίδας ΙΚΕ, η οποία και συστάθηκε το 2019 και είχε στόχο την καλλιέργεια και εμπορία φαρμακευτικής κάνναβης. Από τη μελέτη των στοιχείων του πορίσματος φαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι μεταφέρονται από τον λογαριασμό της ΑΜΚΕ 100.000 ευρώ προς τον λογαριασμό συνεταίρου του Δαρδανελιώτη, ώστε ο τελευταίος να εξαγοράσει μερίδιο από ένα φαρμακείο στο οποίο ήταν συνέταιρος. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2018, δύο μήνες δηλαδή πριν από τον θάνατο της συζύγου του, ο Δαρδανελιώτης δήλωνε πως η φαρμακευτική κάνναβη λειτουργεί θεραπευτικά στην περίπτωση της συζύγου του, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται επιστημονικά.

Το Documento έψαξε περαιτέρω τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και πέρα από την Κάνναβη Αργολίδας ΙΚΕ φαίνεται να έχει ακόμη δύο εταιρείες. Μία δημόσιων σχέσεων και επικοινωνίας και η άλλη ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ωστόσο σε αναζήτηση στο ΓΕΜΗ ο ΑΦΜ του δεν εντοπίζεται στις εν λόγω δύο εταιρείες. Την ίδια στιγμή δημιούργησε το 2019 και το Ινστιτούτο Αξιοποίησης Προϊόντων Ελληνικής Φύσης.

ΜΚΟ: Ιδανικό καταφύγιο απατεώνων;

Το ερώτημα, δυστυχώς, δεν είναι μόνο το πώς κι αν όντως εξαπάτησε ο Δαρδανελιώτης τη Δικαιοσύνη αλλά γιατί και πώς το σύστημα νομιμοποιεί με τέτοια ευκολία μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) χωρίς σε βάθος έρευνα. Κραυγαλέες περιπτώσεις οι υποθέσεις της Κιβωτού του Κόσμου και του Αλλου Ανθρώπου.

Ο πρόεδρος της αρχής, αντεισαγγελέας του ΑΠ ε.τ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης έχει τονίσει επανειλημμένα ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις παρανομιών για πολλές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Μάλιστα, στην έκθεση-καταπέλτη που συνέταξε το 2023 για το πώς ξεπλένεται το μαύρο χρήμα μέσω ΜΚΟ αναφέρονται οκτώ διαφορετικές μεθοδολογίες. Κοινό χαρακτηριστικό τους ήταν η χρήση του χρηματοπιστωτικού τομέα για τη μεταφορά των κεφαλαίων που αποκτήθηκαν από την εγκληματική δραστηριότητα. Οι δράστες ως νόμιμοι εκπρόσωποι ή διαχειριστές εκμεταλλεύτηκαν στην ουσία την ιδιότητά τους που σχετιζόταν με τις ΜΚΟ για να «αποκομίσουν περιουσιακά οφέλη».

Το Documento απευθύνθηκε στον Μιχ. Δαρδανελιώτη με γραπτό μήνυμα ζητώντας τη δική του τοποθέτηση για την υπόθεση. Παρά το γεγονός ότι διάβασε το μήνυμα, μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Δείτε επίσης:

Παύλος Πολάκης: Επιστρέφει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Η επιστολή στον Τασούλα

Πώς να μην βρεθείτε… μπλεγμένοι στην Ευρωβουλή – 5+1 «συμβουλές» από το Politico

Αγρότες στη Θεσσαλία: «Επικοινωνιακή εμφάνιση Μητσοτάκη – Πλημμυροπαθείς ήταν στα 200 μέτρα γιατί είχε βάλει τα ΜΑΤ» (Video)

Φιμώνουν υγειονομικούς με πιστοποιητικό εχεμύθειας – Καταγγελία-αποκάλυψη για την 7η ΥΠΕ

Καρδίτσα: Το θρίλερ της εξαφάνισης του 28χρονου και η σκιά για «γαλάζια» παρέμβαση

Υπέρ της μομφής η συντριπτική πλειοψηφία των 87 – «Αν διαγραφεί ο Σπίρτζης, μετά θα είμαστε όλοι υποψήφιοι για διαγραφή»

Documento Newsletter