Η εξέταση της τέως εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου, την Πέμπτη, από την έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου δικάζονται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η διάδοχος της στην εισαγγελία διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, ανέδειξε περίτρανα δύο πράγματα:
Το πρώτο αφορά στους ανώτερους δικαστές που διερευνούν επ’ ακροατηρίω την υπόθεση και οι οποίοι την Πέμπτη με την εξέταση ουσίας στην οποία υπέβαλαν την κ. Ράικου κατέδειξαν τα εγκληματικά κενά μιας προδικασίας που πρόσβαλε βάναυσα την ίδια την Δικαιοσύνη. Το δεύτερο στην ίδια τη φερόμενη ως βασική μάρτυρα κατηγορίας και συγκεκριμένα στην βαριά τρώση της αξιοπιστίας της η οποία μέχρι και χθες δεν είχε ελεγχθεί από κανέναν.
Η εξέλιξη της κατάθεσης Ράικου, η οποία αναγκάστηκε να πάρει πίσω όλες τις βαριές καταγγελίες που είχε κατηγορηματικά εκτοξεύσει κυρίως σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και τα σχόλια των δικαστών για την στάση της (της προέδρου αλλά και της εισαγγελέα της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου) σίγουρα δεν περιποιούν τιμή στην εισαγγελέα Ράικου.
Τόσο η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, όσο και η Εισαγγελέας, Όλγα Σμυρλή, απαξίωσαν τις δικαιολογίες που επικαλέστηκε η κ. Ράικου, η οποία εγκατέλειψε την εισαγγελία κατά της διαφθοράς, δύο μήνες πριν λήξει η θητεία της κι ενώ ερευνούσε το τεράστιο σκάνδαλο Novartis, με τη δικαιολογία ότι είχε… στοχοποιηθεί.
«Για τη στοχοποίηση σας και μόνο αφήσατε την υπόθεση; Έχουμε δικάσει εγκληματικές οργανώσεις και δεν έχουμε κάνει πίσω. Μήπως ήταν υπερβολικός φόβος;», ήταν μία από τις ερωτήσεις, που εμπεριείχαν όμως και σαφή αιχμή σε βάρος της μάρτυρα, της διευθύνουσας τη διαδικασία.
Λίγο αργότερα τα επιχειρήματα της Ελένης Ράικου «κονιορτοποιήθηκαν» και από την Εισαγγελέα της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου, Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Όλγα Σμυρλή.
«Tι μας λέτε; Φοβάται ο εισαγγελέας; Τότε τι να πει ο απλός πολίτης; Ο κόσμος έρχεται σε μας τους εισαγγελείς, για να τον βοηθήσουμε. Και μας λέτε ότι, φοβάται ο εισαγγελέας; O εισαγγελέας είναι το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη», είναι το ερώτημα που της απηύθυνε η κ. Σμυρλή.
Ενδεικτικός του μεγέθους που αναλογεί στην κάθε μία από τις δύο λειτουργούς της Θέμιδας είναι ο μεταξύ τους διάλογος:
Ράικου: Ε, να που φοβάται. Έχουμε παιδιά και οικογένεια.
Εισαγγελέας: Ποια παιδιά και οικογένεια; Ο εισαγγελέας εκπροσωπεί τη Δικαιοσύνη. Δεν είναι προσωπικό του θέμα. Είναι καθήκον του. Μπορεί να φοβάται σαν άνθρωπος, αλλά δεν μπορεί να το εκδηλώνει σαν Εισαγγελέας. Εσείς μάλιστα, που ήσασταν και Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς και Προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης, δικαιολογείται να μας λέτε ότι φοβηθήκατε;
Ράικου: E, τότε δεν κάνω για Εισαγγελέας. Τριάντα χρόνια μετά, δεν κάνω για εισαγγελέας…
Εισαγγελέας: Κι εν πάση περιπτώσει, πρέπει να ελέγξουμε,να μας απασχολήσει, γιατί εγκαταλείψατε τη δικογραφία της Novartis, δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας σας…
Διαβάστε επίσης: Eιδικό Δικαστήριο: Από μάρτυρας κατηγορίας μάρτυρας υπεράσπισης για Παπαγγελόπουλο- Τουλουπάκη η Ελένη Ράικου