Είναι το τέλος των μνημονίων ηλίθιε. Οι αποφάσεις Τσίπρα για ΕΝΦΙΑ, φορολογία, συντάξεις, στο Documento που κυκλοφορεί – μαζί το HOTDOC HISTORY, το Docville και το βιβλίο Χριστίνα Ωνάση -Το τελευταίο τανγκό

Είναι το τέλος των μνημονίων ηλίθιε. Οι αποφάσεις Τσίπρα για ΕΝΦΙΑ, φορολογία, συντάξεις, στο Documento που κυκλοφορεί – μαζί το HOTDOC HISTORY, το Docville και το βιβλίο Χριστίνα Ωνάση -Το τελευταίο τανγκό

Οι αποφάσεις Τσίπρα για την επόμενη μέρα. Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 10 – 15%. Μη εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

-Κυριάκος – Μαρέβα. Βόλτες με το ελικόπτερο του καναλάρχη. Ο Κυριακού σε ρόλο ταξιτζή για το ζεύγος Μητσοτάκη. Η προσέγγιση και το παρασκήνιο με τη Novartis.

-Κολλέγιο Αθηνών. Η δικαστική απόφαση των αμερικανών για το παραμάγαζο. Ποιος ο ρόλος του αδελφού του Σαμαρά. Η συγκλονιστική συνέντευξη που είχε δώσει το 2013 η καθηγήτρια που είχε μονογράψει το γραπτό του γιού του πρώην πρωθυπουργού.

-Ι.Σ.ΚΑΡΙΩΤΗΣ: Τάκης Θεοδωρικάκος. Η Οικογένεια να ’ναι καλά. Ο πρώην κνίτης που άνοιξε την πόρτα στους ακροδεξιούς.

-Αντώνης Μπαλωμενάκης: «Το ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργούσε ως το μακρύ χέρι του εκάστοτε υπουργού»

-Αρειος Πάγος: Δείχνουν την έξοδο στον ακροδεξιό δικαστικό Ανδ. Καραφλό

-Κατεδαφίσεις: Εκατό ιδιοκτήτες αυθαιρέτων γκρεμίζουν οικειοθελώς τα σπίτια τους!

-Φοροδιαφυγή: POS με σύνδεση στη… Ρουμανία και μαϊμού ταμειακές μηχανές.

Οι «μπον βιβέρ» του εμφυλίου. Ντόλτσε βίτα και κερδοσκοπία 1946-1949, στο HOTDOC HISTORY την Κυριακή με το Documento

Οι στρατιωτικές όψεις του ελληνικού Εμφυλίου έχουν διεξοδικά περιγραφεί και αναλυθεί. Αυτό που συχνά διαφεύγει της προσοχής είναι η οικονομική πλευρά της ταραγμένης τριετίας 1946-49 καθώς, εύλογα, επισκιάζεται από τα πολιτικά και πολεμικά γεγονότα της περιόδου.

Όμως η οικονομική παράμετρος κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Το τεύχος του Hot Doc History εστιάζει ακριβώς σε αυτήν. Αναζητεί και αναδεικνύει τις αιτιώδεις σχέσεις που υπήρξαν ανάμεσα στην εμμονή κυρίαρχων αστικών κύκλων να ωθήσουν σε εμφύλια σύγκρουση και στην υστερόβουλη πρόθεση τους να διατηρήσουν τις δομές απόσπασης υπεραξίας όπως είχαν καλομάθει το 1941-44. Και να μην επιστραφεί η λεία της κατοχικής συσσώρευσης. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 150.000 ακίνητα που είχαν «αγοράσει» οι μαυραγορίτες για λιγότερο από 3 χρυσές λίρες, ελάχιστα επιστράφηκαν στους προπολεμικούς ιδιοκτήτες τους με βάση το νομοθετικό πλέγμα που δημιουργήθηκε στα χρόνια του Εμφυλίου. Το ίδιο και οι υπόλοιπες 200.000 ιδιοκτησίες. Η κοινωνία – και δη η αστική – διχοτομήθηκε ανάμεσα σε «πωλήσαντες» και «πλουτίσαντες».

Από τις σελίδες του τεύχους περνούν εικόνες με αριστοκρατικές βίλες και παράγκες σκεπασμένες με πισόχαρτα. Με λουκούλλεια γεύματα σε πανάκριβα εστιατόρια που κόστιζαν όσο μισός μισθός και ένα πιάτο με φασόλια της UNRRA για όλη την οικογένεια στη μέση του τραπεζιού.

Παρατίθενται όλα τα στοιχεία για την πολιτικά μεροληπτική διανομή και την ιδιοποίηση των εφοδίων της βοήθειας του ΟΗΕ αλλά και του ψυχροπολεμικού Σχεδίου Μάρσαλ. Όλα αυτά τα επικυρώνει ένας Αμερικανός, επιφορτισμένος με τον έλεγχο της διαχείρισης της βοήθειας, ο Πολ Πόρτερ, που έφριξε με όσα είδε στα σαλόνια της κυβερνητικής και οικονομικής αριστοκρατίας: Την απληστία, την ανικανότητα, την εξοργιστική επίδειξη πλούτου και κυρίως την σκανδαλώδη διαχείριση των κονδυλίων τα οποία κατέληγαν στις τσέπες των «ημετέρων». Τις κρατικές εγγυήσεις που έγιναν εφοπλιστικά «Λίμπερτις». Τις ενισχύσεις που κατευθύνθηκαν σε 7 μεγάλες βιομηχανίες, κυρίως του Μποδοσάκη.

Στον τριετή πόλεμο τον φόρο του αίματος τον πλήρωσαν οι κατώτερες τάξεις των πόλεων και η αγροτιά. Είτε ως μαχητές του ΔΣΕ, είτε ως – απρόθυμοι οι πλείστοι – επιστρατευμένοι του Εθνικού Στρατού, είτε ως ανυπεράσπιστοι θανατοποινίτες «στον τοίχο». Και η τάξη των «αφορολόγητων πλουσίων»; Επιδέξια προσπάθησε να εξαιρέσει τους γόνους της από τη στράτευση και αρκέστηκε να εισπράττει τον «φόρο του αίματος».

Αρίθα Φράνκλιν, η τελευταία υπόκλιση. Στο Docville που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Documento

Στιγμές από την έντονη ζωή της βασίλισσας της σόουλ Αρίθα Φράνκλιν που έσβησε την περασμένη Πέμπτη στα 76 της χρόνια.

-Οι άνθρωποι που επηρέασαν τον Μάριο Τόκα και οι σημαντικότερες συναντήσεις στη ζωή του Κύπριου μουσικοσυνθέτη, με αφορμή τη μεγάλη συναυλία του που διοργανώνεται στο Θέατρο Βράχων τον Σεπτέμβριο.

-O Λύσανδρος και ο Ορέστης Φαληρέας των Imam Baildi λίγο πριν από τη συναυλία τους στο Bolivar Beach Bar μιλούν στην Ηλέκτρα Ζαργάνη για τα τραγούδια του παλιού καιρού, τα ταξίδια και τη μαγειρική!

-Από την «United 93» της 9/11 μέχρι τη Ρένα Βλαχοπούλου και τον Τσακ Νόρις, οι κινηματογραφικές αεροπειρατείες προκαλούσαν πάντα σοκ και δέος στο θεατή. Με αφορμή τις «7 μέρες στο Έντεμπε» που βασίζονται σε αληθινό περιστατικό, θυμόμαστε τα σημαντικότερα φιλμ της απειλητικής… υποκατηγορίας δράσης.

Η Ιζόλα είναι παιδί της κρίσης, λέει η Τέτη Σώλου, δημιουργός της ατίθασης κόμικ κοκκινομάλλας με την κοφτερή γλώσσα, στη συνέντευξη της στην Εμυ Ντούρου και εξηγεί τους λόγους.

-Ο δημοσιογράφος Αντρέας Βάγιας γράφει για τα μεσημέρια του καλοκαιριού της παιδικής του ηλικίας και τις ώρες της απόλυτης ελευθερίας, όταν όλα τα μέλη της οικογένειας του, εντελώς αποκαμωμένοι, έπεφταν για ύπνο.

-Με αφορμή την επανακυκλοφορία στις αίθουσες μιας κλασικής δημιουργίας των 70ς, το «Ιστορία έρωτα και αναρχίας» της Λίνα Βερτμίλερ με την αξεπέραστη μουσική του Νίνο Ρότα, ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης, ξανακούει τα καλύτερα σάουντρακ της πιο hot δεκαετίας στην ιστορία του κινηματογράφου.

Το 3ο φεστιβάλ ρεμπέτικου που είναι αφιερωμένο στον Μάρκο Βαμβακάρη με συναυλίες, σεμινάρια και έκθεση μουσικών οργάνων, ξεκινάει στη Σύρο στις 29 Αυγούστου και η Ηλέκτρα Ζαργάνη επισημαίνει τα κυριότερα ραντεβού του.

-Στιγμιότυπα του ελληνικού Αυγούστου μέσα από δημοσιεύματα παλιών εφημερίδων δείχνουν ότι αυτός ο καλοκαιρινός μήνας ήταν πάντα η πιο χαλαρή εποχή του χρόνου. Στο ρεπορτάζ η Αφροδίτη Ερμίδη.

Χριστίνα Ωνάση -Το τελευταίο τανγκό. Μια μοναδική προσφορά την Κυριακή με το Documento

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο του Κώστα Βαξεβάνη. Πώς πέθανε η Χριστίνα Ωνάση;

Πόσοι ήθελαν το τέλος της;

Γιατί τόσοι άνθρωποι συμπεριφέρονταν σαν ένοχοι;

Οι τελευταίες ημέρες της χρυσής κληρονόμου.

Documento Newsletter