Είναι το περιβάλλον, ηλίθιε!

Είναι το περιβάλλον, ηλίθιε!

Η εκστρατεία Extinction Rebellion (XR) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάλειψη της ζωής στη Γη

Είναι ακτιβιστές. Κατά βάση Βρετανοί. Ονομάζονται Ανταρσία ενάντια στην Εξάλειψη (Extinction Rebellion – σε συντομογραφία XR). Τα έχουν βάλει με την «εγκληματική αδράνεια» των παγκόσμιων ηγεσιών, τις οποίες θέλουν να αναγκάσουν να πάρουν άμεσα μέτρα για να ανατρέψουν την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη, από την οποία κινδυνεύει η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη. Είναι ειρηνικοί, θεαματικοί, σαρωτικοί. Και στους λίγους μήνες της ύπαρξής τους έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, με αποκορύφωμα τις δράσεις για τη Διεθνή Ημέρα της Γης στις 22 Απριλίου φέτος.

Από τον Οκτώβριο του 2018, όταν συγκεντρώθηκαν έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο για να αναγγείλουν την εξέγερσή τους κατά της βρετανικής κυβέρνησης, έως και την περασμένη εβδομάδα, οπότε και ολοκληρώθηκε το δεκαήμερο των αλλεπάλληλων εκδηλώσεων και διαδηλώσεων που ξεκίνησε στις 15 Απριλίου, έχουν πραγματοποιήσει πλήθος δράσεων.

Φύτεψαν δέντρα στην πλατεία Κοινοβουλίου και έθαψαν εκεί ένα φέρετρο που συμβόλιζε το μέλλον της ανθρώπινης ύπαρξης, κόλλησαν με κόλλα μέρη του σώματός τους έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ ενώ διάβαζαν δυνατά μια επιστολή προς τη βασίλισσα, έκλεισαν τους δρόμους γύρω από το βρετανικό κοινοβούλιο, πάρκαραν σε μια διασταύρωση μια ροζ βάρκα πάνω στην οποία είχαν γράψει με μπογιά «πείτε την αλήθεια», εμπόδισαν την είσοδο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, προκάλεσαν μποτιλιάρισμα σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας και σε άλλες πόλεις της χώρας, σκαρφάλωσαν σε μέσα μαζικής μεταφοράς για να εμποδίσουν τη λειτουργία τους, αλυσοδέθηκαν στο σπίτι του Τζέρεμι Κόρμπιν, παρίσταναν τους νεκρούς.

«Είναι το περιβάλλον, ηλίθιε!» διακηρύσσουν κάποιοι παραφράζοντας τη γνωστή ρήση «Είναι η οικονομία, ηλίθιε!» που χρησιμοποιήθηκε ευρέως για πρώτη φορά το 1992 από την προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

«Εχω έρθει από το Μάντσεστερ για να συλληφθώ»

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις στο Λονδίνο. Για τους ακτιβιστές της XR αυτό είναι το ζητούμενο. «Εχω έρθει από το Μάντσεστερ για να συλληφθώ» δήλωσε πρόσφατα στο BBC ένας απογοητευμένος διαδηλωτής ο οποίος δεν πέτυχε τον σκοπό του, καθώς η αστυνομία εκείνη την ημέρα δεν προχώρησε σε συλλήψεις.

Οι λεγόμενοι «συλλήψιμοι» (arrestables) εθελοντές –ακτιβιστές πρόθυμοι να προσαχθούν, να συλληφθούν, να δικαστούν– ανέρχονται σε χιλιάδες. Αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά του νέου κινήματος.

«Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε είναι να ενοχληθούμε. Καμία αλλαγή δεν είναι δυνατή αν δεν υπάρξει μεγάλη συναισθηματική αναστάτωση» υποστηρίζει ο Χάλαμ.

Πολύς κόσμος φαίνεται να συμφωνεί μαζί του. Χιλιάδες εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της XR στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, ενώ τοπικά παραρτήματα αναδύονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, από το Μεξικό ως το Χονγκ Κονγκ.

«Πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό. Δεν είναι ένα μάτσο καλοπροαίρετοι και αφοσιωμένοι ακτιβιστές. Είμαστε όλοι εμείς» υποστήριξε ο Ρίτσαρντ Έκλεστοουν, πρώην αστυνομικός με εμπειρία στην αστυνόμευση μαζικών διαμαρτυριών, ο οποίος αυτήν τη φορά πέρασε στην άλλη πλευρά συμμετέχοντας ως διαδηλωτής στο Λονδίνο.

Η δράση των ακτιβιστών της XR απέδωσε τους πρώτους καρπούς. Πολλοί βουλευτές στήριξαν την πρόταση του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να κηρυχθεί επίσημα κατάσταση έκτακτης περιβαλλοντικής και κλιματικής ανάγκης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και να δρομολογηθεί άμεσα συνεργασία με κράτη «πρόθυμα να θέσουν ένα τέλος στην κλιματική καταστροφή».

Οι 1.500 σελίδες της άβολης αλήθειας

Οι ακτιβιστές της XR έχουν την πλειονότητα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας με το μέρος τους. Μια πρόγευση της έκθεσης 1.500 σελίδων των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε στη δημοσιότητα (ολόκληρη η μελέτη θα δημοσιευτεί μέσα στη χρονιά) καταλήγει ότι οι βιότοποι της Γης αλλοιώνονται με τόσο γοργούς ρυθμούς ώστε ένα εκατομμύριο ζώα και φυτά κινδυνεύουν με εξαφάνιση, γεγονός που απειλεί άμεσα τα οικοσυστήματα στα οποία βασίζεται η επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Πρόκειται για την πιο διεξοδική σχετική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί. Χρειάστηκαν τρία χρόνια και εκατοντάδες ερευνητές οι οποίοι συγκέντρωσαν συμπεράσματα χιλιάδων ακαδημαϊκών πονημάτων που αφορούσαν από το πλαγκτόν στα βάθη των ωκεανών έως τις μέλισσες και τα φυτά του Αμαζονίου. Ο αποδεκατισμός της άγριας ζωής και η γενικευμένη κρίση της βιοποικιλότητας, η οποία σε αντίθεση με προγενέστερες περιβαλλοντικές αλλαγές θεωρείται βασικά ανθρωπογενής, πιέζουν για άμεση αντίδραση.

«Δεν έχουμε χρόνο για να βρεθούμε σε απόγνωση. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό μέσα στα επόμενα δύο χρόνια» είπε στον «Guardian» ο επιστημονικός διευθυντής της WWF Μάικ Μπάρετ.

Documento Newsletter