Είναι η στιγμή των θαρραλέων βημάτων για τον ΣΥΡΙΖΑ

Είναι η στιγμή των θαρραλέων βημάτων για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η χρονική στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ξεκινά τον προσυνεδριακό διάλογο είναι κρίσιμη και πραγματοποιείται σε συνθήκες δύσκολες, ιδιάζουσες και επίπονες για πολλούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι έχουν λυγίσει από τις πολυδιάστατες συνέπειες του εγκλεισμού, της οικονομικής κατάρρευσης και της περιστολής ατομικών ελευθεριών.

H ίδια η ζωή αποδεικνύει με τον πιο σκληρό τρόπο ότι τελικά το νεοφιλελεύθερο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που υπηρετεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το οποίο διέπεται από τη λογική του τέλειου ανταγωνισμού και της ρυθμιστικής λειτουργίας της αγοράς απέτυχε. Στην ουσία δηλαδή η οικονομίστικη αντίληψη επίλυσης όλων των κοινωνικών προβλημάτων αποτελεί μια ουτοπία, αλλά προφανώς και μια δομική αιτία δημιουργίας κοινωνικών προβλημάτων.

Η κοινωνία μάς έχει ανάγκη. Δεν φτάνει όμως εμείς να το επικαλούμαστε. Πρέπει να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε η κοινωνία να μας εμπιστευτεί ξανά. Η σύγχρονη ελληνική κοινωνική πραγματικότητα επιτάσσει την ανάγκη να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας και τον κακό εαυτό μας και ενωτικά να φτιάξουμε τη μεγάλη εικόνα, να φτιάξουμε τη μεγάλη πολιτική αυτή δύναμη που ο κόσμος θα αναζητήσει για να βγει από το αδιέξοδο και που θα του δώσει ξανά προοπτική για το μέλλον και τη ζωή του. Φυσικά για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε συμμάχους και στην ελληνική κοινωνία και την πολιτική σκηνή.

Ο προοδευτικός κόσμος δεν δικαιούται να κλείσει τα μάτια σ’ ένα επικίνδυνο κράμα Δεξιάς και ακροδεξιάς που γιγαντώνεται μέσα στη ΝΔ. Η στρατηγική και ιδεολογική ήττα αυτού του κράματος είναι πρώτιστος στόχος όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά για το σύνολο της δημοκρατικής παράταξης και για κάθε προοδευτικό πολίτη.

Προχωράμε με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Οφείλουμε να τολμήσουμε τομές και αλλαγές που ακολουθούν το όραμά μας για ένα κόμμα στο οποίο τα μέλη του θα έχουν ενεργό και ουσιαστικό λόγο και δεν θα αποτελούν απλώς μονάδες σε ένα αριθμητικό σύνολο μελών.

Ο σύγχρονος ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ οφείλει να υπηρετεί τις αξίες της δημοκρατίας, της ισονομίας, της πραγματικής αντιπροσώπευσης, της διαφάνειας και της ηθικής σε όλα τα όργανα και τις βαθμίδες. Η συγκρότηση μιας επικαιροποιημένης, δημοκρατικής και ευέλικτης δομής του κόμματος πρέπει να είναι η απάντηση στα –κατά κοινή παραδοχή– φαινόμενα δυσλειτουργίας, αναντιστοιχίας, υποαντιπροσώπευσης, προβληματικής επικοινωνίας και διασύνδεσης.

Σε συνέχεια των προτάσεων του προέδρου Αλέξη Τσίπρα που αφορούν την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση μελών, είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται η αναλογική εκπροσώπηση και αντιστοίχιση όλων των περιφερειακών ενοτήτων της επικράτειας.

Η συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου προτείνεται να αποτελεί το ενδιάμεσο όργανο της Κεντρικής και της Νομαρχιακής Επιτροπής, με την εξ οφίτσιο συμμετοχή των συντονιστριών/ών των ΝΕ και την ταυτόχρονη αναλογική εκπροσώπηση όλων των ΝΕ.

Κατ’ αντιστοιχία, στις ΝΕ θα συμμετέχουν αυτοδίκαια οι συντονίστριες/στές των οργανώσεων μελών, με αναλογική εκπροσώπηση, βάσει της δυναμικότητας των οργανώσεων μελών.

Συνεπώς, η εκλογή συνολικά των οργάνων θα υπόκειται στην άμεση ψηφοφορία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η διαδρομή τού κόμματός μας στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάς δίδαξε πολλά σημαντικά. Οφείλουμε να μετασχηματίσουμε αυτήν τη γνώση και πείρα σε ρεαλιστική, εφαρμόσιμη και οραματική πολιτική. Οι αξιώσεις της κοινωνίας από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι πλέον υψηλότερες και αυστηρότερες. Οι πολίτες θα αξιολογήσουν το προγραμματικό και κυβερνητικό μας σχέδιο με όρους απόδοσης και αποτελεσματικότητας. Στην κάλυψη της ανάγκης για στοχευμένο σχεδιασμό και τεκμηριωμένη δουλειά από κατάλληλο επιστημονικό και επαγγελματικό ανθρώπινο δυναμικό θα βοηθούσε η συγκρότηση ενός σχετικού Μητρώου Στελεχών.

Προχωράμε αποφασιστικά και ενωτικά μέσα από προτάσεις σύνθεσης και συνδημιουργίας για ένα οραματικό μέλλον για τη ζωή και τη χώρα, με την προσδοκία η προσυνεδριακή περίοδος αλλά και το τριήμερο του συνεδρίου να ανοίξουν τον δρόμο για ένα κόμμα σύγχρονο, συμμετοχικό, συμπεριληπτικό, ισότιμο και φιλικό, εγκολπώνοντας όσες και όσους πιστεύουν σε κοινές θέσεις και αξίες.

Οι σελίδες της ιστορίας του κόμματός μας κάθε άλλο παρά λευκές είναι, με την αξιακή αποστολή του να επιτελείται όταν γράφονται με την κοινωνία και για την κοινωνία μέσα από μια δυναμική σχέση συνέργειας και συνευθύνης.

Η Διονυσία Στεφάτου είναι υπεύθυνη Επικοινωνίας Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Δυτικής Αττικής

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter