Πυκνώνουν οι συζητήσεις και τα δημοσιεύματα που θέλουν την Βουλγαρία να κάνει βήματα για την βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Βόρεια Μακεδονία.
Βέβαια ο νέος βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ σε συνέντευξη του στο Politico εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος σε σχέση με την πορεία των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο βαλκανικές χώρες.
Σχέσεις που μέχρι στιγμής διακατέχονται από αμοιβαία καχυποψία στα όρια της εχθρότητας και έχουν ως αποτέλεσμα στην επιβολή βέτο από τη πλευρά της Βουλγαρίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Β. Μακεδονίας στην Ε.Ε.
Τα αίτια του βουλγαρικού βέτο ανιχνεύονται στην πολύπαθη βαλκανική Ιστορία ενώ οι Βούλγαροι εγείρουν μείζον ζήτημα για την γλώσσα της Β. Μακεδονίας, ζητώντας επί της ουσίας από την τελευταία να αυτοκαταργήσει την πολιτιστική της ταυτότητα.
Η νέα τετρακομματική βουλγαρική κυβέρνηση διαμηνύει πως είναι έτοιμη να κάνει μια καινούργια αρχή αλλά και αυτή έχει όρια, αφού όσο μεγάλη και να είναι η βούληση για λύση των βούλγαρων πολιτικών οι εθνικιστικές αντιλήψεις έχουν «εμποτιστεί» στη βουλγαρική συλλογική συνείδηση.
Ο Πέτκοφ σημειώνοντας το παραπάνω προέταξε την οικονομική συνεργασία ανάμεσα στους δύο βάζοντας τους CEO των μεγάλων εταιρειών να καθίσουν και να φανταστούν κοινά οικονομικά εγχειρήματα, όπως η σιδηροδρομική και εναέρια διασύνδεση των δύο χωρών.
Αυτό διότι σύμφωνα με τον ίδιο, εάν υπογράψει μια συμφωνία με την Β. Μακεδονία τότε οι αντιδράσεις θα είναι τόσο μεγάλες που η κυβέρνηση του θα βρεθεί εκτός εξουσίας.
Στην ουσία ο Πέτκοφ επιλέγοντας την οικονομική διπλωματία κλείνει το μάτι στην Ρωσία που κατέχει μεγάλη επιρροή στην βουλγαρική πολιτική σκηνή καθώς επίσης και στα κινεζικά κεφάλαια που πάντοτε είναι έτοιμα να «ριχτούν» στα Βαλκάνια