Κάθειρξη 22 ετών ήταν η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας για την εμπλοκή του Γιάννη Σμπώκου στην υπόθεση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TorM1 για την αγορά των οποίων είχε στηθεί ένα πάρτι με μίζες εκατομμυρίων.
Το μαύρο χρήμα φέρεται να διακινήθηκε μέσω της εταιρείας Clavis, την περίοδο υπουργίας του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Μετά από πολύμηνη διαδικασία ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, Γιάννης Σμπώκος κηρύχτηκε ένοχος για δύο κακουργήματα και συγκεκριμένα για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Η αναγνώριση όμως των ελαφρυντικών του πρότερου έντιμου βίου και της καλής διαγωγής μετά την πράξη «έσπασε» την επαπειλούμενη ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
«Δώστε μου ένα όραμα, μία ελπίδα. Μη μου κόψετε τα φτερά», είπε απευθυνόμενος προς την έδρα του δικαστηρίου ο Γιάννης Σμπώκος πριν αποφανθούν οι δικαστές για το αίτημα του για αναγνώριση στο πρόσωπο του ελαφρυντικών περιστάσεων.
Σε ότι αφορά τους άλλους δύο κατηγορουμένους που κηρύχτηκαν επίσης ένοχοι, το πρωτόδικο δικαστήριο επέβαλλε στον καθένα ποινή φυλάκισης 5 ετών. Αναγνωρίστηκαν και στους δύο τρία ελαφρυντικά, του πρότερου έντιμου βίου, της μετέπειτα καλής διαγωγής και της προσπάθειας άρσης των συνεπειών της πράξης τους.
Πρόκειται για:
- Τον Γιώργο Καμάρη, στον οποίο δόθηκε τριετής αναστολή , και ο οποίος ήταν ο διαχειριστής της offshore Clavis μέσω της οποίας φέρεται να διακινήθηκε το «μαύρο» χρήμα προκειμένου συγκεκριμένη ρωσική εταιρεία να πάρει το έργο.
- Τον χρηματιστή, Πέτρο Χριστοδουλίδη, για τον οποίο το δικαστήριο όρισε να είναι η ποινή του εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα.
- Αθώοι κρίθηκαν ο χρηματιστής, Γιώργος Χριστοδουλίδης και ο επιχειρηματίας, Πάνος Γερμανός.
Γιάννης Σμπώκος: Διασύρθηκα με σημειώματα
Απευθυνόμενος προς τους δικαστές του ζητώντας την αναγνώριση ελαφρυντικών ο Γ. Σμπώκος υποστήριξε ότι διασύρθηκε με σημειώματα , ενώ όλοι τότε έλεγαν «θα δείξουν οι συνδρομές».
«Τελικώς “άνθρακες ο θησαυρός”», ισχυρίστηκε, κάνοντας λόγο για πρόσφατο δημοσίευμα για το C4i «που έλεγε ότι το χειρίστηκα εγώ ενώ είχα φύγει τρία χρόνια».
Έκανε μάλιστα μνεία στα όσα έπραξε στη Γενική Γραμματεία Αντισεισμικής Προστασίας και στην Γενική Γραμματεία Δασών, για να καταδείξει την προσφορά του.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2015 είχε επιβληθεί στον Γιάννη Σμπώκο η πρώτη ισόβια κάθειρξη για διακίνηση «μαύρου χρήματος» σε εξοπλιστικά προγράμματα και συγκεκριμένα για το πρόγραμμα τηλεπικοινωνιών του στρατού «Ερμής».
Τον περασμένο Ιούλιο, το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας που δίκασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό του “έσπασε” τα ισόβια καθώς του αναγνώρισε δύο ελαφρυντικά με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποινή του σε κάθειρξη 14 ετών.